Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Korozja na elementach lakierowanych

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez marart Zobacz posta
    To chcesz powiedzieć, że pomimo rdzy na wewnętrznej stronie drzwi chcą wyjść z lakierem na zewnątrz? Przecież to bez sensu - katana ma rację te ogniska rdzy, które wrzuciliśmy na drzwiach kwalifikują się do zaprawkowania a nie przelakierowania całego elementu - to dla mnie ewidentne nakręcanie kosztów przez ASO. Nie wiem jak wygląda tylna klapa bo być może tam jest gorzej.
    Jak możesz to wrzuć foty klapy - dzięki!
    Zaprawki? Co ty chcesz tym osiągnąć? Zakryć rdzę na chwilę i spowodować dalsze gnicie pod nową warstwą lakiery zalprawkowego?.

Rdza jest przy samych rantach, nie ma możliwość polakierowania samego środka drzwi przy próbie czyszczenia tego. To żadne nakręcanie kosztów. Powiem odwrotnie to cięcie kosztów bo te elementy nadają się do wymiany a nie naprawy.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
      Zaprawki? Co ty chcesz tym osiągnąć? Zakryć rdzę na chwilę i spowodować dalsze gnicie pod nową warstwą lakiery zalprawkowego?. ....
      Ok, źle napisałem...nie chodzi mi o lakier zaprawowy, ale o nazwijmy to miejscową naprawę - u mnie korozja jest wielkości 0,5cm i jest od wewnątrz na ramce okna za "piano black" więc nie widzę sensu lakierowania całych drzwi od zewnątrz...
      Wymiana drzwi...uważasz, że Honda zacznie Nam wszystkim wymieniać całe poszycia?
      Moja Hania
      http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Ok, źle napisałem...nie chodzi mi o lakier zaprawowy, ale o nazwijmy to miejscową naprawę - u mnie korozja jest wielkości 0,5cm i jest od wewnątrz na ramce okna za "piano black" więc nie widzę sensu lakierowania całych drzwi od zewnątrz...
        Wymiana drzwi...uważasz, że Honda zacznie Nam wszystkim wymieniać całe poszycia?
        Od wewnątrz na ramce zgadza się to wyobraź sobie teraz zabiegi które trzeba wykonać, w przybliżeniu:

rozszlifować, podkład, baza, lakier bezbarwny. Nie ma fizycznie możliwości żeby zmieścić się do rantu drzwi. A ta naprawa i tak będzie gó...no warta bo bez rozwalania łączenia blach nie wyczyszczą rdzy.

Dopóki problem nie zostanie rozdmuchany, opublikowany to nie widzę szans na wymianę. Będą lakierować byle przetrwać okres gwarancji. Honda za przeproszeniem ma w dupie nasz rynek.

Comment

To chcesz powiedzieć, że pomimo rdzy na wewnętrznej stronie drzwi chcą wyjść z lakierem na zewnątrz? Przecież to bez sensu - katana ma rację te ogniska rdzy, które wrzuciliśmy na drzwiach kwalifikują się do zaprawkowania a nie przelakierowania całego elementu - to dla mnie ewidentne nakręcanie kosztów przez ASO. Nie wiem jak wygląda tylna klapa bo być może tam jest gorzej.
          Jak możesz to wrzuć foty klapy - dzięki!
          Rdza z wewnątrz wychodzi już na zewnątrz więc malować muszą całość.

Comment

• Zamieszczone przez wolkas Zobacz posta
            Rdza z wewnątrz wychodzi już na zewnątrz więc malować muszą całość.
            Zaznaczyłem, że dotyczy to drzwi...nie wiem jak wygląda u Ciebie klapa...

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
            ..... A ta naprawa i tak będzie gó...no warta bo bez rozwalania łączenia blach nie wyczyszczą rdzy.

Dopóki problem nie zostanie rozdmuchany, opublikowany to nie widzę szans na wymianę. Będą lakierować byle przetrwać okres gwarancji. Honda za przeproszeniem ma w dupie nasz rynek.

Sam wiesz, że na to aby ASO bawiło się w rozłączenie blach nie ma szans. Na wymianę drzwi też wszyscy sobie zdajemy sprawę, że Honda nie pójdzie, dwa że znając niektóre ASO dopasowanie nowych drzwi pozostawiałoby wiele do życzenia. Zresztą odpowiedzmy sobie czy na pewno chcemy jeździć samochodem, który nie ma jeszcze 3 lat i ma powymieniane/polakierowane elementy nadwozia....ech.
            Moja Hania

Comment

• Przeglądałem na szybko oferty dostępnych nowych aut w cenie do 80 tyś. Większość to klasa B lub kompakty z silnikami 1.0, a kupno czegoś z mocniejszym silnikiem + automat to potrzebne jest 100 tyś. Przyjmując zatem, iż po sprzedaży trzeba dołożyć 30 tyś. lub więcej raczej będę naprawiał.

Comment

Sam wiesz, że na to aby ASO bawiło się w rozłączenie blach nie ma szans. Na wymianę drzwi też wszyscy sobie zdajemy sprawę, że Honda nie pójdzie, dwa że znając niektóre ASO dopasowanie nowych drzwi pozostawiałoby wiele do życzenia.
                To nie ma nic do tego jak chciałbyś mieć to naprawione. Ja Ci tylko napisałem, że nie ma fizycznej możliwości polakierowania tylko wewnętrznej strony. Szczerze wolałbym mieć wymienione drzwi niż zapaćkaną rdzę. Kwestia nowych drzwi czy coś zmienili/poprawili bo znowu na 2 lata bez rdzy i powtórka z rozrywki to również słabe rozwiązanie.

Zamieszczone przez marart Zobacz posta
                Zresztą odpowiedzmy sobie czy na pewno chcemy jeździć samochodem, który nie ma jeszcze 3 lat i ma powymieniane/polakierowane elementy nadwozia....ech.
                No nikt nie chce ale również nic nie możemy zrobić.

Last edited by Paluch; 04-05-2020, 19:22.

Comment

..... Kwestia nowych drzwi czy coś zmienili/poprawili bo znowu na 2 lata bez rdzy i powtórka z rozrywki to również słabe rozwiązanie.

Zapomniałem tego napisać wcześniej - nie sądzę, żeby cokolwiek zmienili w technologii tych drzwi więc tak jak mówisz - 2 lata i nawrót...sytuacja patowa z tendencją do bycia w ciemnej du...ie....rudej właściwie
                  Moja Hania

Comment

Zapomniałem tego napisać wcześniej - nie sądzę, żeby cokolwiek zmienili w technologii tych drzwi więc tak jak mówisz - 2 lata i nawrót...sytuacja patowa z tendencją do bycia w ciemnej du...ie....rudej właściwie
                    Póki co z polifta nikt w temacie nie zabrał głosu ale może jeszcze za szybko na oznaki...

Comment

Póki co z polifta nikt w temacie nie zabrał głosu ale może jeszcze za szybko na oznaki...

Za wcześnie....mój jest w końcówki 2017 i dopiero niedawno się to pojawiło...no niech z pół roku się to tam powoli gotowało więc polift to za rok. Poza tym polift to kosmetyka zderzaków i tyle - blachy bez zmian.
                      Moja Hania

Comment

• Jak myślicie czy opinia rzeczoznawcy potwierdzająca brak możliwości naprawy tej wady byłaby pomocna w uzyskaniu od Hondy nowych drzwi.

Comment

Za wcześnie....mój jest w końcówki 2017 i dopiero niedawno się to pojawiło...no niech z pół roku się to tam powoli gotowało więc polift to za rok. Poza tym polift to kosmetyka zderzaków i tyle - blachy bez zmian.
                          Mój końcówka 2018 i już jest..

A z tym poliftem to nie bądź taki pewien. Bo kosmetyka zderzaków to jest widoczna a polift w każdej marce często naprawia właśnie błędy produkcyjne o których się nie mówi żeby "przedliftowi" się nie buntowali.

Comment

Mój końcówka 2018 i już jest..

A z tym poliftem to nie bądź taki pewien. Bo kosmetyka zderzaków to jest widoczna a polift w każdej marce często naprawia właśnie błędy produkcyjne o których się nie mówi żeby "przedliftowi" się nie buntowali.

Nikt z Nas tutaj na forum nie wie tego, ale bardziej bym się skłaniał ku temu, że "blacharsko" nie zmienili za wiele...owszem usterki wieku dziecięcego są w większości usunięte .... pękający skraplacz i brzęczący wąż klimy, atrapa przednia...itd ale rdza pewnie wiedzą o problemie ale nie sadzę, żeby już na to zdążyli coś poradzić bo to nie jest jedno miejsce - zobaczcie...drzwi, klapa....zdjęcia zza oceanu sugerują, że wnęki tylnej klapy przy dachu....o wielu pewnie nie wiemy.
                            Moja Hania

Comment

• Czyli niech zrobią zaprawki póki gwarancja, a potem jak najszybciej trzeba się auta pozbyć, chociaż żal, bo nie widzę żadnej alternatywy j w tej kasie.
                              Z drugiej strony nie wiemy na 100% czy to na pewno idzie od środka. Pamiętam jak u mojego ojczyma w Hondzie Accord VI z 2002 r pod koniec gwarancji również wymieniali wszystkie drzwi, ale tamte (niestety nie mam zdjęć) były całe od dołu pognite, a tutaj troszkę rdzy na tylnych i kropeczki po 2, 3mm na przednich.

Comment

• Zamieszczone przez katana Zobacz posta
                                ..... bo nie widzę żadnej alternatywy j w tej kasie.....
                                No właśnie i to jest najgorsze...
                                Zostaje ewentualnie Ceed GT, bo jak widać na forum chromaticall jest zadowolony z tego autka, a ja akurat mam pozytywne wrażenia z marki KIA bo żona jeździ miejskim RIO 4 rok i tam nic się nie dzieje, a blacharsko ostatnio też przejrzałem kijankę bo tknęlo mnie po niespodziankach w Hance.
                                Moja Hania

Comment

Working...
                                X