Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic X vs Mazda 3 jako auta do zadań codziennych :)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ja mam wersje podstawową i powiem Ci ze brakuje tylko jednego... czujnikow cofania bo bardzo slaba widocznosc jest przez tylnia szybe. Musze pomysleć zeby cos dodatkowo zalozyc i dla mnie autko kompletne.

Comment

• Zamieszczone przez gabler Zobacz posta
      ...Mazda zrobiona w środku bardziej luksusowo,te pokrętła prawie jak w wolno s90 boskie,fajna kierownicą.
      W civicu marniejsze plastiki ,śmieszne przyciski na kierownicy, trochę tandetne,materiał na fotelach goszy sporo niż w maździe...
      Dokładnie takie same mam odczucia. Brakuje mi wykończenia trójeczki w mym Civicu, ale kupując auto niby zdawałem sobie sprawę, że materiały są gorszej jakości a wnętrze mniej dla mnie "luksusowe" I "przytulne".
      Civic ma bardziej "sportowe" zacięcie I to jest troche odzwierciedlone we wnętrzu I zestrojeniu zawieszenia, trójeczka z kolei bardziej stonowana I elegancka w środku.
      Fotele skórzane w topowej wersji trójki to bajeczka, poezja.

Jeśli chodzi o zawieszenie to moje spostrzeżenie jest takie, że w Civicu bardziej tłucze I jest wg mnie mniej komfortowe, a bardziej sportowe.
      Wydaje mi się, że nierówności poprzeczne są gorzej tolerowane przez Civica.

Po roku posiadania Hondy I roku posiadania wcześniej Mazdy 3 mogę śmiało powiedzieć, że bardziej odopowiadał mi charakter Mazdy, w połączeniu z 2.2 dieslem była to rewelacja.
      Gdyby nie ten cholerny DPF I afera z dieslami to bym tego auta nie sprzedał...

Jak kupowałem Mazdę byłem podjarany. Jak ją sprzedawałem było mi smutno, ale wiedziałem, że dla świętego spokoju lepiej teraz niż później.
      Jak kupowałem Hondę byłem mniej podjarany. Jak bym miał ją teraz sprzedawać I zamieniać na coś innego, to nie miałbym żadnych skrupułow.

Nie umiem tego wyjaśnić ale z pewnymi autami miałem więź a do pewnych nie żywię emocji.
      Kochałem moją 99' JDM Integrę Type R, uwielbiałem Mazdę 3. Civic dla mnie jest jakiś taki neutralny, bez emocji. Może po prostu ja tak mam

No ale coż, mam Civica z fajnym silnikiem benzynowym, mój świadomy wybór, mam nadzieję, że będzie bezawaryjny i póki co przy nim pozostanę.
      Last edited by un hombre; 17-04-2018, 10:14.

Comment

• Jeśli porównamy Mazdowe balony 205/60 16 do Civicowych 235/45 17, to można powiedzieć że ciut lepiej tłumi Mazda, natomiast jak jechałem Mazdą na 18 215/45, to nawet nie ma co porównywać Honda nierówności wybiera dużo łagodniej, lepiej się prowadzi i ma nawet lepszy skręt na parkingu.

Comment

• Zamieszczone przez katana Zobacz posta
          Jeśli porównamy Mazdowe balony 205/60 16 do Civicowych 235/45 17, to można powiedzieć że ciut lepiej tłumi Mazda, natomiast jak jechałem Mazdą na 18 215/45, to nawet nie ma co porównywać Honda nierówności wybiera dużo łagodniej, lepiej się prowadzi i ma nawet lepszy skręt na parkingu.
          Właśnie wczoraj miałem przyjemność pojeździć 3 165km w najbogatszej wersji na 18 po autostradzie i lokalnych drogach Tarnowskich Gór,i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tą jazdą, wiadomo auto jest sztywne ale myślałem ,że będzie zero komfortu a było świetnie, bardzo spodobało mi się prowadzenie,jak siedzisz w tym aucie to poprostu czujesz się dobrze ,czuć,że pozycja fotele radość z jazdy jest zrobiona pod człowieka.
          Jeździłem w deszczu i było naprawdę cicho jak na takie warunki a zwracam na hałas bardzo uwagę ale co ciekawe w poprzednim roku jeżdziłem 3 120km w sedanie i tam hałas był zdecydowanie większy i dobiegał z okolic tunelu tak jakby był zamontowany sportowy tłumik a auto było nowe i tym mocno byłem zrażony, natomiast tą 3 165km mnie zachwyciła no i zestopniowanie skrzyni poezja w 120km są dłuższe przełożenia i jest wrażenie braku mocnego ciągu od dolnych obrotów.
          Civic jest bardziej surowy, trochę brakuje wykończenia w detalach, jak można nie dać podnoszenia fotela pasażera,w tak niskim aucie must hewen ,nie każdy pasażer ma 170cm wzrostu.
          Oba auta fajne ale Madzia nie wiem jak to określić ciągnie jak magnes.

Comment

• Zamieszczone przez szuwar1978 Zobacz posta
            Ja mam wersje podstawową i powiem Ci ze brakuje tylko jednego... czujnikow cofania bo bardzo slaba widocznosc jest przez tylnia szybe. Musze pomysleć zeby cos dodatkowo zalozyc i dla mnie autko kompletne.
            Zakładają w salonach Hondy coś powyżej tysiące sobie śpiewają.
            A jak radio wystarczy taki 5 calowy wyświetlacz?
            Kierownicę też można obszyć ale w takiej cenie przecież nie niskiej to powinno być w standardzie.

Comment

• Ale Civic ma ten pazur, którego nie ma mazda. Nie jest zła bo też mi się podoba, ale siedziałem w trójce brata i czułem się bardzo klaustrofobicznie. Wtedy miałem jeszcze IX i spodobał mi się środkowy tunel. Taki masywny. I właśnie ten tunel też spodobał mi się w X genie podczas jazdy testowej. IX nie otulała mnie tak fajnie jak X. Ta prawa ręka spoczywająca wyżej jednak dodaje poczucie takiego bezpieczeństwa i komfortu.

Ja bym trójki raczej nie porównywał do civica bo X gen jest sporo większy. Bagażnik i miejsce wewnątrz też na korzyść civica.
              O silnikach nie wspomnę bo po IX dostałem uczulenia do wolnossących silników. No chyba, że kiedyś dorobię się V8 Poniżej 2L wolnossak nie ma sensu dla kogoś kto lubi w ciszy mieć dynamikę. IX nie mogłem zejść przy jeździe na miejscu poniżej 7 litrów, a w X 6l jest do uzyskania bez problemu.

Wykończenie mazdy podoba mi się bardziej. Materiały są bardziej cywilizowane.
              Civic 1.5T

Varadero

Comment

• Tak to prawda 3 jest mniejsza,co czuć bardziej z tyłu, bagażnik w civicu ogromny,tunel w hondzie zarąbisty ,wysoki tylko cholera za twardy...tak niewiele trzeba do szczęścia może po lifcie poprawią i ten patyk do licznika ...za to bardzo luksusowo wyglądają klamki na zewnątrz.

Comment

• Mnie trójka nie urzekła, jak ktoś naprawdę lubi sobie szybciej pojeździć to wybór jest tylko jeden, z kolei jak ktoś chce materiały, wyciszenie i komfort, to kupuje...Golfa 1,5tsi na Dcc

Comment

• Ja nie rozumiem w ogóle tego porównania gen X do Mazdy 3. Przecież to są inne generacje konstrukcyjne, inne wielkości. Odpowiednikiem Mazdy BM3 jest gen IX. Honda zrobiła gen X a co dalej zrobi Mazda z "Trójki" to zobaczymy. Poza nowymi silnikami chyba nic nie wiadomo na temat nowego modelu? Bo ja nie widziałem nic, może mi umknęło.

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
                      Ja nie rozumiem w ogóle tego porównania gen X do Mazdy 3. Przecież to są inne generacje konstrukcyjne, inne wielkości. Odpowiednikiem Mazdy BM3 jest gen IX. Honda zrobiła gen X a co dalej zrobi Mazda z "Trójki" to zobaczymy. Poza nowymi silnikami chyba nic nie wiadomo na temat nowego modelu? Bo ja nie widziałem nic, może mi umknęło.
                      Na razie mazda zaprezentowała koncepcyjny model KAI.. prawdopodobnie to pierwowzór kolejnej odsłony mazdy 3. Jak na mnie robi super wrażenie, strasznie ciekawy jestem wersji finalnej. I ten środek... kai.jpg

Comment

• Tunel i biegi jak w starych Lotusach z lat 80 Jeździłem takim trochę i fajne to - ale od pewnego wzrostu. Jak ktoś niezbyt wysoki, to niewygodne mocno - albo trzeba podnosić krzesło wysoko...

Comment

• Właśnie wracam z jazdy Civikiem sedan wersja elegance 1.5 , wczoraj Madzia 3 165km to mam bardzo świeże porównanie między nimi.
                          Co bardzo dzisiaj rzuciło mi się w porównaniu do 3 to układ kierowniczy civica,jest bardzo czuły na każdy najmniejszy ruch kierownicą przy jeździe na wprost,takie same odczucia ma saturday car fever przy teście tej Hondy,hamulce są mega dobre , hamuje się lepiej niż w 3,miejsca sporo więcej,silnik ciągnie aż miło,ale brzmienie i wyciszenie lepsze w 3 ,co do zawieszenia to jednak lepiej jechało mi się Madzią,może hatchback tu jest lepszy ale tym nie jechałem.

Comment

• Gabler jeździłeś trójką 140km/h? Bo do 120km/h to nawet Dacia daje radę

Comment

• Bierz Mazde, bo z opisu wynika, że Honda Ci nie leży. Ja jak kilka razy przymierzalem się do Mazdy, to za każdym razem jak wracałem do ix gen, to aż mi się miło robiło, a x gen w stosunku do ix, to duży skok do przodu pod każdym (prawie) względem, więc dla mnie porównywanie nowego Civa do starej 3 jest bez sensu. Jeśli natomiast Ty się zastanawiasz świadczy to o tym, że tj Zacharowi X gen Ci nie pasuje.

Comment

• Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
                                Gabler jeździłeś trójką 140km/h? Bo do 120km/h to nawet Dacia daje radę
                                Tak 140 było bardzo fajnie z tym 165km , coś mi się wydaje ,że wersja z 120km ma gorsze wyciszenie bo odczucia były tam deczko gorsze ale to by trzeba jednym po drugim jeździć

Comment

Working...
                                X