Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic X vs Mazda 3 jako auta do zadań codziennych :)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
    Ale ta Mazda ma 6 czy 7 lat konstrukcyjnie, więc to jest kandydat do porównanie z genem IX. U mnie wygrała Honda, ale była to w dużej mierze kwestia ceny. Zobaczymy, co przyniesie SkyActiveX który ma 200 KM z IC. Zakładam, że będzie dynamiczniejszy, więc cały dzynks będzie leżał w wykończeniu wnętrza i cenie
    A tak z ciekawości, może ktoś się orientuje, czy to czasem nie Mazdy 3 były "masowo" oddawane z powrotem do salonów jakieś x lat temu?

Comment

• Zamieszczone przez StayIntheKnow Zobacz posta
      A tak z ciekawości, może ktoś się orientuje, czy to czasem nie Mazdy 3 były "masowo" oddawane z powrotem do salonów jakieś x lat temu?
      Trójki BM (czyli ostatnie) na pewno nie, może masz na myśli Szóstki, które na początku niknęły okrutnie (w Warszawie odjechało w siną dal 50% nowych szóstek) ale chyba nie o to chodzi, bo żaden salon nie przyjmie auta i nie odda kasy z powodu rozgryzienia przez złodziei systemu antykradzieżowego. Choć dym faktycznie był. Nie wiem, może jakieś wcześniejsze generacje, choć nie słyszałem, żeby Mazda miała jakieś aż takie wtopy w produkcji.

Comment

• Koleżanka żony zamierza sprzedac swoją mazde 3 i pyta sie, czy my lub ktos z rodziny nie jest zainteresowany.Auto ma około 8-9 lat,kupione i serwisowane przez wlascicielke przez cały czass w Mazdzie,silnik 1.6,przebieg niewielki ok. 80 tys. km, bezwypadkowe {drobne obicia parkingowe}.Cena do uzgodnienia w wypadku zainteresowania.Obawiam{y} sie korozji bo Mazda raczej nie slynie z dobrego zabezpieczenia antykorozyjnego,może ktoś ma wieksze doswiadczenie z ta marką i tą materią?Ogledziny na kanale w stacji diagnostycznej moga rzucic na to swiatło {podwozie},ale reszta karoserii?Syn sie bardzo zapalił do "mozliwosci posiadania" tylko swojego auta, ja podchodze do tego sceptycznie,szczególnie do ze wzgledu na "marną renomę blacharki Mazdy".Gdzie patrzec,co sprawdzać itp?

Comment

• Na Mazda Speed dowiesz sie wszystkiego:
          Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• samochód bardzo dobry nie ma aż tak dużego problemu z korozją jest dużo lepiej niż w poprzedniczce nie jest idealnie ale nie gożej niż u konkuręcji.Jedyne zastrzażenia może budzić dynamika silnika 1.6 ale dla młodego kierowcy wystarczy, problemów może dostarczyć jedynie klima są to kłopoty z elektryką która nie pozwala włączyć kompresora czasami wymiany wymaga sprężarka. Jeżeli samochód jest pewny warto go rozważyć

Comment

• Szczerze to Civic 8 z tego okresu jest duzo ciekawszym autem. Ma dynamiczniejszy silnik 1.8, lepiej sie prowadzi i nie ma wiekszych problemow ani z korozja ani ogolnie z czymkolwiek. Do tego to duzo bardziej rodzinne auto (fenomenalna pakownosc hatchbacka jest porownywalna z 3ka chyba tylko w kombi). No i duzo lepiej wyglada oraz ma bez porownania ciekawsze wnetrze. Ktore troche czasem zatrzeszczy, ale wystarczy dac glosniej muzyke aby przykryc to drobne niedociagniecie tego modelu.

Dla mnie jedyny przypadek kiedy wybralbym Mazde 3 nad opowiadajacym jej Civikiem 8/9/10 generacji... to wersje MPS nad FN2. Uwazam ze w kazdej innej kwestii odpowiedni Civic jest po prostu lepszy. Co niestety widac po jego cenach z drugiej strony... i ewentualnie jak jakis powod wyboru Mazdy to chyba tylko taki. Aczkolwiek wolal bym wziac nawet rok-dwa starszego Civa... i tak bedzie nowoczesniejszy od Mazdy...
              Last edited by Alix; 25-11-2018, 21:08.
              ............................C I V I C
              .. generacje . wersje usportowione ..silniki
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• W temacie Mazdy i korozji: http://www.wykop.pl/ramka/4664043/za...rzeczywistosc/
                . .
                Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                  Niestety z nowszymi Mazdami potrafią być dużo większe problemy niż ze starszymi modelami. Paradoks, nie? Jeden znajomy ma leciwą 323f, która nie ma ani grama rdzy i do tej pory hula. Drugi zaś kupił nową 6-kę i pluje sobie w brodę, bo w ciągu pierwszego kwartału był z nią z 5 razy w serwisie, bo jak nie jedno to drugie się pieprzy.

Powiedzmy sobie szczerze - kiedyś bardziej się przykładali do produkcji aut, a teraz najbardziej dochodowe działy w firmach to j... "postarzanie produktu"...
                  LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
                  sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                    Powiem że mnie zatkało jak to zobaczyłem i przeczytałem odpowiedż Mazdy, szczyt arogancji

Comment

• No coz, jak Honda w kwestii skrzyni biegow w Type R ta sama zenada...
                      . .

Comment

• Obejrzeliśmy wczoraj te mazde 3 tak z grubsza, {o zmierzchu}udało sie tez zerknąć na podwozie,tam sporo korozji na moje niedoswiadczone oczy,pd maską silnik jak silnik,zakurzony i wygryzione maty {klapa i grodz silnika} chyba przez kuny.Tak w srodku to auto b. zadbane, w bagazniku nieruszany zapas,stare liscie i wyglad na oko ok.
                        Króciutka jazda wokół domu {a wlasciwie do warsztatu 200m dalej, po zakup i wymiane ,bo akurat spalone byly dwie zarowki, przod i tył},"dziwne "sprzegło,auto ma ochote zgasnąć, a z powrotem żona ruszajac lekko pod górke nawet je lekko przypaliła.Po gwarancji auto serwisował ponoc ktos znajomy, jakis olej zmieniony ok. 1.5 roku temu, jak to u kobiety, nic wiecej nie wie.Młody "podekscytowany" juz by chciał wczoraj kupowac, ja bez "ogledzin" w serwisie i werdyktu {co jest i co trzeba zrobic"
                        nie wyobrazam sobie kupna auta {nigdy nie kupowalismy uzywanych,zerowe doswiadczenie},wlascicielka nie wydaje sie byc chetna na takie "serwisowe ogledziny".
                        Na pierwszy rzut oka to auto b. atrakcyjne {1 wlasciciel,salonowe,prawdopodobnie bez wiekszych stłuczek} itp. i moze takim jest,ale fakt znajomosci,ugrzecznienia itp. utrudnia i weryfikacje {ogledziny w serwisie} itp.Rzeczywiscie wolałbym dolozyc nawet do starszego czy o wiekszym przebiegu bardziej znanego mi auta jak honda civic,
                        niz bawic sie w walke z korozja w 8-9 letniej mazdzie, bo jak zwykle "młody" to przerzuci na rodziców}}}

Comment

• Civic X vs Mazda 3 jako auta do zadań codziennych

Ależ ta nowa mazda 3 jest piękna. Szkoda, że mazda nie ma odpowiednika dla type r.
                          Last edited by radekr; 28-11-2018, 19:44.

Comment

• Nowa Mazda 3 juz oficjalnie

Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• I po Mażdzie....a ja bez żalu.Żona zadzwoniła rano, że znajoma oznajmiła, albo bierzemy już i teraz, albo ona ma innego kupca za pół godziny.Odpusciliśmy sobie w takim razie, decyzja o kupnie bez ogledzin mechanika,serwisu i oceny stanu auta na podstawie obejrzenia auta przez nas, laików , pod blokiem, o zmierzchu, w pospiechu to nie moja bajka.
                              Chyba nam {synowi raczej} Mazdy nie sądzone.

Comment

• Słuszna decyzja. Pośpieszanie ze strony sprzedającego może być zastanawiające.

Comment

Working...
                                X