Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic X vs Mazda 3 jako auta do zadań codziennych :)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Jejku nie myślałam że takie dylematy są z zakupem auta W przypadku Volvo byłby to model używany ale stosunkowo młody 3-4 lata. Cena nowego auta tej klasy przekracza moje założenia finansowe. Zobaczę jeszcze na sedana civica, bo jednak te miejsca 180+ fajnie jak by były. Gdyby ten civic był tak z tyłu z 5-10 cm wyższy to byłoby świetnie. Przepraszam, że tak sie dopytuję ale co myślicie o na przykład Skodzie albo Volkswagenie?. Wśród tych modeli jest jakaś konkurencja dla civica? Czy przy rocznie pokonywanym dystansie około 20-25 tys. km warto kupować auto z silnikiem diesla teraz czy lepiej benzyna?

Comment

Przy takim pokonywanym dystansie nie kupił bym żadnego używanego Volvo, bo przebieg szybko się zrobi kolosalny i będzie narastał ostro - naprawy mogą być i częste i drogie. Nowe auto to IMO bez porownania lepszy pomysł w takiej sytuacji - spokojniej, pewniej, dużo taniej. Co do diesla to raczej dystanse 30tys+ decydują o opłacalności dzisiaj, poza tym np. niektóre zachodnie miasta powoli zabraniają całkiem wjazdu osobowym dieslem... Dużo zależy od skladu tej trasy. Jak większość to autostrady no to wtedy można się jeszcze zastanowić - tu diesel się sprawdza, jest wygodny, zwykle cichszy i odczuwalnie mniej pali przy tych większych prędkościach. W każdym innym przypadku - benzyna, najlepiej z turbo pod kątem tras, bo tu np. w Mazda 3 elastyczność jest wyraźnie mniejsza.

Octavia raczej nie będzie mieć przewagi miejsca w środku, jak już to Superb. Pytanie czy potrzebne Ci tak ogromne auto... a może przede wszystkim jeżeli "strasznie podoba Ci się" Civic to... naprawdę dasz radę z czymś od VW albo Skody...? Bo ja bym nie dał rady
      Last edited by Alix; 25-07-2017, 08:56.
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
        Pytanie czy potrzebne Ci tak ogromne auto... a może przede wszystkim jeżeli "strasznie podoba Ci się" Civic to... naprawdę dasz radę z czymś od VW albo Skody...? Bo ja bym nie dał rady
        dokładnie tak, podpisuję się "wszystkiema kończyny"

Sprawdzić miejsce w sedanie, objechać... krótko jechałem z tyłu, ale naprawdę jedzie się bardzo relaksacyjnie, kanapa jest tak trochę jakby pochylona do tyłu, miejsca na nogi mnóstwo, na głowę też, no ale ja jestem mały (173cm). Mógłbym tam spokojnie podróżować, ale nie da się jednocześnie siedzieć na miejscu kierowcy
        A z przodu - drugi miesiąc banan na twarzy...Żona zapomniała o suvach po obejrzeniu i przejechaniu się civikiem A taka była nakręcona na tucsona

Comment

Zamieszczone przez Franzu Zobacz posta
          dokładnie tak, podpisuję się "wszystkiema kończyny"

Sprawdzić miejsce w sedanie, objechać... krótko jechałem z tyłu, ale naprawdę jedzie się bardzo relaksacyjnie, kanapa jest tak trochę jakby pochylona do tyłu, miejsca na nogi mnóstwo, na głowę też, no ale ja jestem mały (173cm). Mógłbym tam spokojnie podróżować, ale nie da się jednocześnie siedzieć na miejscu kierowcy
          A z przodu - drugi miesiąc banan na twarzy...Żona zapomniała o suvach po obejrzeniu i przejechaniu się civikiem A taka była nakręcona na tucsona
          Moja strasznie ubolewała nad sprzedażą Mazdy 3 (Sedan, 2.2 diesel). Wg niej Mazda bardziej wciskała w fotel od samego dołu, ale w sumie nie będę się jej starał przekonać, że suma sumarum Civic jest tym szybszym autem...
          Mimo, że 2.2 Mazdy był super I ciągnął niesamowicie od samego dołu aż do 5tyś. Moja luba nie kręci powyżej 3-4 tyś (w porywach) obrotów, dlatego Civic wydaje jej się mniej dynamiczny.
          W środku Mazdy było jej przytulniej, bardziej "luksusowo".

Oficjalnie jest na mnie cały czas troche "sfochowana", że zamieniliśmy 3kę na nowego Civica. Przywiązała się do Mazdy...
          Ja z kolei nie miałem żadnej więzi emocjonalnej z Mazdą a szybko przywiązałem się do Hondy.

Powoli się jednak ukochana przekonuje - Civic jest bardziej "wybajerzony", może sobie podłączyć komórkę I mieć mapy google na ekranie monitora. Może sobie dogodzić w fotelu "podparciem lędźwiowym"... Lubi również na codzień jeździć trybem eko I się cieszy, że autko jest spokojniejsze I bardziej stonowane a jak potrzebuje przyspieszyć, wyłącza eko I daje "czadu" (do 4k obrotów...).
          Acha, no I najważniejsze, auto ma szyberdach - To jest dla niej teraz największa frajda I radocha, I zarazem główny argument na rzecz Hondy... :/

Dla połowki istotne są takie duperelki, a ja zamieniłem Mazdę na Civica tylko ze względu na silnik I skrzynię.
          W sumie buda niewiele mnie interesowała, chciałem wrócić do benzyniaka I jak najszybciej pozbyć się diesla.
          1.5 Hondy był jedynym rozsądnym, w miarę oszczędnym a jednocześnie dynamicznym benzyniakiem no a w połączeniu ze skrzynią - miód malina.

Auto bardzo oszczędne jak na benzynę, troche wygodniejsze I lepsze zawieszenie niż w 3ce I w końcu mogę powiedzieć z przekonaniem, że rzeczywiście definitywnie lepiej wyciszone w środku od Mazdy.
          Bagażnik jest większy, składana roletka też fajny pomysł - duperele a cieszą.
          Last edited by un hombre; 25-07-2017, 16:22.

Comment

Cenię sobie wskazówki które koledzy przedstawiliście. Faktycznie zakochałam się w Hondzie i żadna z pozostałych marek mi już nie odpowiada . Skody są dla mnie za duże, Mazda wydaje się ciasna i irytuje mnie ten wystający tablet na środku, Volkswagena już odpuściłam. Sprawdziłam sedan Hondy i przy nim chyba zostanę. Może nie jest najwyżej z tyłu, ale 2 cm wyżej niż w hatchbacku to już coś.
            Dziękuję.

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
              Mazda była poliftowa z 2017 - 2.0/120KM SkyEnergy. Civic Xgen był 2017 1.0T Elegance.
              Spojrzałem na specyfikację auta i widzę, że fotel kierowcy w Xgen 1.0T Elegance ma podparcie lędźwiowe. I przy takim założeniu zamawiałem auto. Ma to dla mnie bardzo istotne znaczenie.

Comment

Niestety moim zdaniem w tym fotelu niewiele to pomaga/zmienia. Wsiadz i zobacz jak jest OK to OK i tyle. Dla mnie nie lędźwie są tu problemem tylko podparcie góry pleców, takie sobie trzymanie boczne i przeciętny materiał. Ale to ja tak mam może inni nie mają z tym problemów. Do Mazdy czy to 3 czy CX-3 czy swojej Rki siadam i mi dobrze bez potrzeby regulacji nawet jak jej tam nie ma...
                . .
                Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                  Co ciekawe jak jechałem poliftowym X gen to miałem wrazenie, ze jest ciszej niz w przedliftowych. Moze nie jakoś bardzo ale roznica była. Choc to moze efekt nowego auta był...
                  Co to jest 'poliftowy X gen' ? Kiedy Civic X gen miał lifta?

Comment

Zamieszczone przez logigamer Zobacz posta
                    Co to jest 'poliftowy X gen' ? Kiedy Civic X gen miał lifta?
                    Nie miał lifta.
                    Zrobiłem literówkę - chodziło mi o IX gen
                    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Panowie, zastanawiam się nad zakupem, raczej wersji Prestige ze wględu na przestrzeń bagażnika (wieksza niż w Sport/Plus na papierze). Byłem w salonie i bagażnik wydaje się duży. Alix napisał, że Mazda 3 ma ciekawszy mimo ponad 100L mniejszego na papieże. Znam bagażnik M3 z salonu, kolega ma sedana i na duży i ustawny nie wygląda. Teraz mam Megane 3 i bagaznik 405L i wydaje się w Xgen dużo większy. Dużo. Ale że mało ustawny? Wydaje się bardzo Głupio do salonu z walizkami podjechać

Comment

• Bierz walizki do salonu i sie niczym nie przejmuj.
                        Ja jak woziłem sprzęt pomiarowy przez 15 lat to zawsze z nim podjezdzałem do salonu. Ładowałem wszystko do bagaznika i jeszcze z handlowcami często sie głowiliśmy jak poukładac żeby wszystko weszło i bezpiecznie było jechać.
                        Zero problemu i do tego miłe i czasami zabawne rozmowy przy tym były
                        Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Ja jak dostałem X na jazdę próbną to podjechałem nim do domu i wrzuciłam (wcześniej spakowane) nasze rodzinne torby podróżne, która towarzyszyły nam podczas podróży UFO. Torby weszły i był jeszcze minimalny luzik identycznie jak w VIII. Jedyne czego brakuje to schowek pod podłogą (mam Sporta), ale ogólnie bagażnik bardzo pakowny. Pojawił się ostatnio film na YT dotyczący pakowności bagażnika w X, POLECAM!

Comment

• lukazs - dzięki. A wskażesz mi ten filmik? Obejrzałem tego dużo ale z pakunkami nie widziałem.

Comment

• Proszę
                              Last edited by lukazs; 20-10-2017, 18:51.

Comment

• Zamieszczone przez logigamer Zobacz posta
                                Dużo. Ale że mało ustawny?
                                Dokładnie tak jest. Duży ale mało ustawny. Zależy co wieziesz. Jak gabarytowo duże przedmioty albo lubisz się pakować w twarde większe walizki - nie polubisz bagażnika X gen, jest nieforemny i zawiera stopień. W M3 jest mniejszy, ale praktycznie prostokątny, w VIII/IX gen nie dość, że mam wrażenie jednak większy (wysokość!!!) to jeszcze dużo ustawniejszy. Prosty przykład: taki średni grill ogrodowy jak wiozłem: Civic 8/9 luzik, M3 na styk, a X gen... ni cholery nie przewieziesz bez łamania kanapy. Jak się pakujesz w mniejsze, miękkie torby i możesz je poustawiać/powpychać po kątach - to objętościowo bagażnik X gen jest jak najbardziej OK. Dlatego dokładnie tak jak pisze Glosima:

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                                Bierz walizki do salonu i sie niczym nie przejmuj.
                                . .

Comment

Working...
                                X