Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy wnętrze Wam skrzypi?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Nie ma co zaklinać rzeczywistości że sedany nie trzeszczą - owszem trzeszczą :P Teraz jak jest ciepło jedynie podsufitka gdzieś z od strony pasażera się odzywa, ale za to prawie cały czas jeśli są drobne wertepy czy łatana dziurawa droga. Za to w zimie było tego o wiele więcej - zwłaszcza przy uruchamianiu zimnego silnika - chyba kratka lewy przód, ta na środku od głosnika z przodu, słupek lewy A, itp. Najśmieszniejsze że bywało że była kompletna cisza, a parę dni później znowu coś słychać.

Co do jakości materiałów ja zastrzeżeń nie mam - widziały gały co brały - to tylko kompakt, w aurisie jak dla mnie było gorzej, ale może też dlatego że mam wersję ze skórą, to i obicia drzwi o wiele lepsze itp, auris miał chyba boczki foteli skórzane ale mogę się mylić.

Comment

Panowie - uważam, że trzeba przede wszystkim podejść z rozsądkiem (tak jak Franzu) i nie traktować kilku skrzypnięć podczas jazdy jako trzeszczenie wnętrza.
      Osobiście poprzez trzeszczenie rozumiem uciążliwe skrzypienie podczas jazdy, które występuje niemal cały czas.

W moim obecnym IX genie HB po 6 latach czasami coś skrzypnie, ale jadąc po normalnej nawierzchni jest cisza. Liczę na przynajmniej takie zachowanie w X 4D
      C I V I ɔ - It Drives You. Mój R18Z4.

Comment

Co do porównania mazda 3 vs civic powiem tak - oba auta stoją u mnie pod jednym dachem i mam bezpośrednie porównanie. Jak dla mnie civic jest o wiele bardziej propozycja dobrana pod moją osobę tj - przestronność, design, pozycja za kierownica itd itp. Dokładnie takiego auta szukałem. Co do materiałów wykończeniowych ciut lepiej wygląda mazda- choć dla mnie to nieistotne. Zaznaczę że nie jestem typem "znawcy", "macanta".. ja plastikiem nie jeżdżę i nie rozczulam się nad fakturą, twardością poszczególnych elementów wnętrza itd itp. Jednakże jeżeli chodzi o spasowanie materiałów to.. mazda bije na głowę civica. Niestety. W mazdzie nic nie skrzypi nic nie trzeszczy. Cisza. A to dla mnie bardzo istotne..

Comment

Coś skrzypi w moim Civicu na większych nierównościach ale tylko przy zamkniętym dachu. Jaka może być przyczyna? Może trzeba posmarować uszczelkę łączącą szkło z dachem? Jeżeli się ją smaruje....[emoji848]

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Comment

Zamieszczone przez Paweł_ Zobacz posta
            Coś skrzypi w moim Civicu na większych nierównościach ale tylko przy zamkniętym dachu. Jaka może być przyczyna? Może trzeba posmarować uszczelkę łączącą szkło z dachem? Jeżeli się ją smaruje....[emoji848]

Uszczelkę jak najbardziej się smaruje i jeśli Ci skrzypi dach na nierównościach a nie puka to właśnie sygnał od uszczelki o obsługę
            Moja Hania
            http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Zamieszczone przez marart Zobacz posta
              Uszczelkę jak najbardziej się smaruje i jeśli Ci skrzypi dach na nierównościach a nie puka to właśnie sygnał od uszczelki o obsługę
              Proszę powiedz czym to smarować? Silikonowym smarem?

Comment

Proszę powiedz czym to smarować? Silikonowym smarem?

Ja używam preparatu do uszczelek z silikonem w sprayu - do tego w zestawie jest zazwyczaj gąbka do nakładania. Chyba najbardziej wydajny i łatwo go nakładać. Można niby psikać na uszczelki ale zakładam się, że napsikasz więcej na lakier i piano black wokół szyb
                Moja Hania

Comment

Zamieszczone przez marart Zobacz posta
                  Ja używam preparatu do uszczelek z silikonem w sprayu - do tego w zestawie jest zazwyczaj gąbka do nakładania. Chyba najbardziej wydajny i łatwo go nakładać. Można niby psikać na uszczelki ale zakładam się, że napsikasz więcej na lakier i piano black wokół szyb
                  Te uszczelki przy oknie dachowym smarowales już?

Comment

Te uszczelki przy oknie dachowym smarowales już?

Tam gdzie udało mi się sięgnąć bo w wersji 5D jest dużo więcej uszczelek niż w sedanie i widzę, że trzeba będzie sporo gimnastyki, żeby wszystkie posmarować.
                    Moja Hania

Comment

• Od około 80km/h w górę cały czas słyszę takie terkotanie w lewym słupku B czyli koło ucha. Przy 120km/h to już tak jakby do słupka wleciał jakiś świerszcz i trzepotał, nie mogąc się wydostać. Smarowałem uszczelki i zawiasy, uszczelki nie odchodzą, listwy okienne również na swoim miejscu, szyby podomykane, ale i tak od 80 zaczyna się koncert

Comment

• Jesteś pewien że to w słupku? Sprawdź podczas jazdy czy jak włożysz palec przy uszczelce między drzwiami a dachem czy nie ucichnie.
                        Moja Honda
                        https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Dzięki za sugestie, tak zrobię, myślałem że ta listewka się odkleiła, ale nie. Ewidentnie coś, co ma wspólnego z oporem powietrza. Na nierownosciach tego nie słychać.

Sprawdzałem między uszczelka a dachem, ale niestety, nie ucichlo, na oko i na dotyk wszystko idealnie spasowane, nawet ramki okienne, a mimo to od 80 jakby liście się szelesciły w słupku B, będę to zgłaszał w Aso. Conajmniej dziwne, aczkolwiek wcześniej tego nie było, autko ma 12kkm. Wcześniej na nierownosciach jakby się rzep odklejał w słupku A, natomiast nie wiedzieć czemu i jak samo ucichło, reszta też cisza, czasem czarna skrzynka od czujników zatrzeszczy, ale to raczej normalne.

Zgłosiłem to w Aso, mechanik stwierdził, że rzeczywiście coś dziwnie szeleści w okolicy słupka B ewentualnie przy słupku B w drzwiach kierowcy, ale...(i tu zaczyna się komedia) w danej chwili nie ma na stanie drugiego egzemplarza żeby stwierdzić czy przypadkiem takie furczenie nie występuje w każdym 5d i po prostu tttm, a że długi weekend, to niech Pan kiedy indziej podjedzie, bo trzeba by to wszystko rozbierać i pół dnia z tym zejdzie- ręce opadają!!! Brawo Aso Rzeszów
                          Last edited by Lukas; 01-05-2018, 07:39. Powód: Połączenie postów.

Comment

• Ja mam inne pytanie.
                            Jak ruszam na niskich obrotach lub gwałtownie dodam gazu to słychać w okolicy prawych przednich drzwi jakby brzęczała belka jakaś.
                            Ktoś też miał taki objaw ?
                            Po za tym czasem trzeszczy coś z przodu - jakby styk szyby z deską rozdzielczą - co ciekawe losowo.
                            Ogólnie nie narzekam bo muzyka zagłuszy ale te dzwonienie w drzwiach może wkurzyć.
                            Jutro chyba podjadę do Hondy i przejadę się z kimś żeby to pokazać.... bo według mnie auto za te pieniądze i mające 3000 km nie powinno tak się zachowywać.

Comment

• No i mnie zaczął się odzywać słupek środkowy nad uchem kierowcy. Jak ręką dociskam pod samym dachem skrzypi jak stara szafa. Od strony pasażera cisza

Comment

• U mnie w środku cisza, nawet przy dotyku, ale odzywa się przy większych prędkościach, tzn powyżej 80km/h, a przy 140, to dosłownie jakby się tam jakiś świerszcz zagnieździł albo jak mucha, która chce wylecieć przez zamkniętą szybę. Dziwne, ponieważ na oko i na dotyk wszystko dobrze i porządnie spasowane i w środku i na zewnątrz.

Comment

Working...
                                X