Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Sedan to taki pseudo sedan. Dla mnie tez wygląda zadziornie
    Blizej mu do fastbacka czy liftbacka z wyglądu.

1.5T w sedanie jest w miarę cichy - kupowałem pod koniec roku, jezdziłem i jest szybko i wygodnie. (pomimo, że to tylko Comfort)
    1.5T powyzej 120km/h jest odczuwalnie cichszy od 1.0T.

Na wolnych obrotach lepiej,równiej pracuje niż nowe 1.5TSI od VAGa.
    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Sedan ma podobno gorsze nastawy zawieszenie, inne opony, gorzej jeździ, nie ma opcji adaptacyjnego zawieszenia. Nie jeździłem sedanem i nie wiem jak się prowadzi. Na plus sedana, że jest lżejszy około 50kg, zawsze coś , no i bankowo cichszy, tył słychać w hatchbacku. Pakowanie faktycznie kiepskie w sedanie, jaki by ten bagażnik duży nie był.
      Jest test na Youtube polski test, że kolesiowi sedan myszkuje przy autostradowych prędkościach, nie jest stabilny, ktoś na forum to potwierdzał inni zaprzeczali .

Comment

• Ten kto kupił sedana nie powie, że mu myszkuje no bo jak... Tylko ja jestem szczery do bólu i krytykuję swoje nabytki.
        Civic 1.5T

Varadero

Comment

• Myszkował to 8gen, bo miał zbyt bezpośredni układ kierowniczy bez dobrze zrobionej progresji.
          W sedanie X gen tego nie czułem. Dobrze mi sie nim jezdziło.

Comfort stoi na mniejszych kołach, bo 215/55 R16, w Elegance i Exe sa juz 17'nastki 215/50 R17
          Last edited by Glosima; 21-02-2018, 13:31.
          Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Zamieszczone przez pawcio-203 Zobacz posta
            Na sedana musimy bardziej spoważnieć
            no właśnie.. mną targają podobne sprzeczności - już abstrahując od tego bagażnika :-)
            Z testów wynika też, że w przypadku HB nieco łatwiejsze jest też parkowanie tyłem - po prostu dupsko jest zaraz za tylną szybą :-)

Comment

• Zamieszczone przez Daro31 Zobacz posta
              Z testów wynika też, że w przypadku HB nieco łatwiejsze jest też parkowanie tyłem - po prostu dupsko jest zaraz za tylną szybą :-)
              Jakie to ma znaczenie w dobie czujników i kamer cofania ?

Comment

• Elegance ma oprócz kamery czujniki?

Ma, podobnie jak sport.
                Last edited by pawcio-203; 21-02-2018, 13:57.
                Civic 1.5T

Varadero

Comment

• Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                  Jakie to ma znaczenie w dobie czujników i kamer cofania ?
                  niby żadne - ale są tradycjonaliści, którzy nadal jeżdżą przy tyłowaniu "z głową do tyłu" - niejako na wyczucie . Poza tym cytuję tylko niejakiego Wahacza z kanału youtube'owego, kiedy testował sedana...

Comment

• Zamieszczone przez pawcio-203 Zobacz posta
                    Ten kto kupił sedana nie powie, że mu myszkuje no bo jak... Tylko ja jestem szczery do bólu i krytykuję swoje nabytki.
                    Ja mam tak samo ale wiem, że jak ludzie kupią nowe auto to się okazuje, że ma zero wad, dopiero jak sprzedadzą to się wady pojawiają. Sedan na bank się gorzej prowadzi od hatcha, choćby ze względu na inne opony, to myszkowanie trzeba by było sprawdzić przy 140-160km/h samemu. Sedan to auto koncepcyjnie z rynku USA, d...wóz taki.

Comment

• Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
                      Jest test na Youtube polski test, że kolesiowi sedan myszkuje przy autostradowych prędkościach, nie jest stabilny, ktoś na forum to potwierdzał inni zaprzeczal
                      U mnie nic nie myszkuje w sedanie niezależnie jak szybko bym nie jechał. Mam wrażenie, że SCF tak powiedział bo przesiadł się może z auta o mniejszej czułości układa kierowniczego i nie potrafił tego na początku wyczuć. Każdy ruch kierownicy w pozycji zero zmienia kierunek jazdy w Xgen, w innych autach w pozycji kierownicy zero często jest minimalna granica ruchu gdzie auto nie reaguje. Dla niektórych ustawienia w Civicu mogą nie odpowiadać bo angażują bardziej uwagę. Miałem tak samo jak pierwszy raz przejechałem się IX. Ale to jest kwestia przyzwyczajenia jak w chwili gdy ustawimy większą czułość myszki komputerowej to trudno nam na początku to ogarnąć.

Co do wyboru HB czy sedan to już bardziej kwestia co się bardziej podoba. Kwoty podobne, wyposażenie podobne, silniki takie same. Szaf raczej tym nikt nie będzie woził więc mniejszy otwór załadunkowy przynajmniej dla mnie nie grał roli. Większy problem jest np jak przewieźć rowery itp. Ja np żałuję teraz że nie mam pełnych ledów z przodu ale nie chciałem mieć szyberdachu więc brałem elegance. Trzeba będzie władować jakieś mocne żarówki albo ledy bo oryginały po pierwsze świecą słabo a po drugie za blisko auta. Niestety polityka konfiguracji (a raczej jej braku) Hondy to dla mnie duży minus i trzeba niestety iść na kompromisy i w tej kwestii bym raczej rozpatrywał HB vs sedan.
                      Last edited by diamento; 21-02-2018, 14:23.

Comment

• Wie ktoś czy rocznik 2018 ma już GPF na pokładzie? Czy to cywil czy Type R...

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                          Wie ktoś czy rocznik 2018 ma już GPF na pokładzie? Czy to cywil czy Type R...
                          nie ma jeszcze żadnych specyfikacji na 2018 - pytałem też w Honda Plaza... też czekam z niecierpliwością na info, czy już od początku 2018 będą ładować to g..no na pokład...

pozwoliłem sobie jeszcze dokładnie mailowo spytać o to w HP - jeśli dostanę odpowiedź napiszę...

wiem natomiast, że w VAG'u tylko do połowy roku można będzie jeszcze zamawiać np. Paska z silnikiem 1.8 tsi 180 KM - potem (od jesieni) tę jednostkę ma już zastąpić 2.0 tsi 190 KM - oczywiście już z tym paździerzem...czyli tyczy się to też i Skody i Seata...

edit: już mam odpowiedź bezpośrednio z Honda Plaza - cytuję: "Niestety nie posiadamy żadnych informacji na ten temat. Filtry GPF powoli będą wkraczały do wszystkich silników benzynowych." Czyli pozostaje czekać na oficjalne specyfikacje 2018.
                          Last edited by Daro31; 21-02-2018, 14:41.

Comment

• Zamieszczone przez Daro31 Zobacz posta
                            edit: już mam odpowiedź bezpośrednio z Honda Plaza - cytuję: "Niestety nie posiadamy żadnych informacji na ten temat. Filtry GPF powoli będą wkraczały do wszystkich silników benzynowych." Czyli pozostaje czekać na oficjalne specyfikacje 2018.
                            Plazy nie pytaj o nic, oni jak dzieci we mgle. Przy zakupie swojego gen IX zapytałem co z czynnikiem klimatyzacji (kupowałem we wrześniu 2016). Powiedział mi, że na bank będzie jeszcze stary bezpieczny. Oczywiścei wyszło inaczej.

Comment

• nie mam niestety bezpośredniego kontaktu do sprzedawców z innych salonów. Jeśli któryś z kolegów ma prośba o kontakt... Generalnie to bardzo cenna informacja...

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
                                Przy zakupie swojego gen IX zapytałem co z czynnikiem klimatyzacji (kupowałem we wrześniu 2016). Powiedział mi, że na bank będzie jeszcze stary bezpieczny. Oczywiścei wyszło inaczej.
                                A nie jest ? Zdaje się, że jest r134a..
                                Moja łódka Civic..
                                Mój "klekocik" Ceed..
                                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                                X