Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez katana Zobacz posta
    Cvt nie jeździłem, ale jeśli chodzi o manual to różnica jest mocno odczuwalna w stosunku do 1,8. Sama charakterystyka silnika jest bardzo przyjemna, mimo turbo to im wyżej tym lepiej, jak na Hondę przystało. Przyspieszenie jest na honda plaza tv, a elastyczność 60-100 4b i 80-120 6b to jeśli chodzi o czasopismo motor to takie były wyniki 8,6-15,9 IX vs 5,9-9,4 X. Spalanie wg mnie na podobnych odcinkach jest ok 0,5-1 l/100km mniejsze.
    Dokładnie, jazda z manualną skrzynią nie pozostawia wątpliwości, że to inna klasa dynamiki niż R18. Fajnie się zbiera, ciągnie do końca (nie to co VAGowskie 1.4 TSI). Porównanie elastyczności 100km\h V\VI bieg to przepaść na korzyść 1.5T. W CVT jakoś tak dobrego wrażenia nie robił, skrzynia jakby tłumiła odczucie dynamiki.
    Jedyne co mi się nie podobało to głośna praca zimnego silnika po rozruchu. Co do samej skrzyni - manual OK, ale wolę ten z IX gen - jakby precyzyjniejszy - z takim min. ale przyjemnym oporem wbija się kolejne przełożenia, w X gen chodzi za lekko (może świeży egzemplarz i jeszcze musi się ułożyć?)

Zamieszczone przez katana Zobacz posta
    Tłumienie nierówności ( nie piszę o adaptacyjnym zawieszeniu) jest wyraźnie lepsze
    Nowy zawias jest super, przenosi znacznie mniej drgań na karoserię.

Zamieszczone przez katana Zobacz posta
    Materiały są lepszej jakości i lepiej są spasowane, tapicerka siedzeń jest gorsza i myślę że będzie się szybko wycierac, fotele wygodniejsze
    W którym miejscu widzisz te lepsze materiały? Może i spasowanie jest lepsze, ale materiałowo dla mnie to niestety regres w porównaniu do IX (wykończenie deski rozdzielczej czy te tandetne przyciski na kierownicy). Same siedzenia, jakby nie ten fatalny materiał, by były w miarę akceptowalne, choć jakoś w IX gen czułem się wygodniej i lepiej było mi dobrać odpowiednie ustawienia fotela. Oczywiście do Ego-active czy oplowskich AGR nie ma co porównywać.

Comment

• Oprócz przycisków na kierownicy i tapicerki( o której rzeczywisty osąd mogę wydać po ok 50kkm) reszta materiałów jest lepsza w X mniej lub bardziej ale jednak, fotel-każdy ma inne odczucia i budowę, ale lepiej można usiąść w X, przecież nie ma pod siedzeniami baku więc siedzi się niżej prawie jak w dawnych Hondach, ponadto z przodu jest szerzej i odczucia raczej są jak z klasy średniej a nie kompaktu.
      To jest moja subiektywna ocena po ponad 4 letniej eksploatacji ix i wg mnie Honda odwaliła kawał dobrej roboty.

Comment

• No fakt, na szerokość z przodu i z tyłu jest więcej miejsca. Tyle, że mimo zdecydowanie większego nadwozia dalej nie można siedząc z tyłu wygodnie wyprostować nóg, bo o ile w IX nie wchodziły pod fotele, to w X wchodzą tylko minimalnie.
        Cóż - materiałami X gen mnie nie przekonuje. I tak oglądając auto w środku tylko nasuwały mi się myśli: "to w IX było lepsze, tamto było lepsze, obicia drzwi obszyte materiałem - w X gen kawałeczek szmaty, podłokietnik bardziej mi pasował..." itd.
        Może facelifting da Hondzie pole do popisu pod względem wykończenia materiałów\siedzeń. Zaznaczam tylko, że moja opinia to wrażenia z jazd testowych i oglądania auta w salonie, więc pewnie nie jest tak miarodajna, jak Twoja - z perspektywy osoby, która miała IX i teraz użytkuje X gen.

Comment

• I jeszcze taka mała dygresja: w zasadzie w cenie Xgena mamy..... całkiuem niezłą Insignię! I to może być dopiero wyzwanie.
          www.4kolkaszczescia.pl

Comment

• Dla mnie Insignia żadne wyzwanie Jest dużo lepsza niż poprzednia po pozbyciu się patologicznej nadwagi, ale to jeszcze nie to. Biorę Civica.
            ............................C I V I C
            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Nowa Insignia ma prawie 5m dlugosci. Duze auto.
              Dla rodziny fajne.
              Civic gra w innej, nizszej klasie. Jak nazwa wskazuje, to raczej miejskie auto
              Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Dla tych, którzy patrzą na materiały, jakość wykończenia - bardzo radzę długo pooglądać, popatrzeć, pomacać i zdecydować czy to się podoba (ew. jest akceptowalne). Sedan jest wyraźnie gorszej jakości jeśli chodzi o jakość wykonania i materiały w porównaniu do hatchbacka. Po parunastu dniach użytkowania wychodzi pewne niechlujstwo. Rysy w środku na plastikach na starcie, na masce słaba jakość lakieru (odbarwienie, jakby od ciepła, wielkości pół dłoni widoczne pod pewnym kątem światła). Sama skóra jest bardziej plastikowa niż skórzana. Materiał w bagażniku to tragedia. Connect pod Android Auto działa jak mu się zechce - właściwie tylko raz do tej pory pokazał ekran z telefonu, tak, to jest czerń na ekranie w aucie, a w telefonie niewiele da się zrobić. Wszystko dla mnie akceptowalne, ale system multimedialny jest tylko z nazwy:
                - połączenie z telefonem to jakaś porażka. tzn. bluetooth i dzwonienie działa. Ale wybieranie głosowe nie: nie da się nagrać wybierania głosowego dla konkretnego numeru.
                - pendrive'a 16GB z mp3 nie czyta (innych które mam jeszcze nie sprawdzałem),
                - apki androida na auto? Nie da się nic zainstalować - nie wiem czy ja jestem tępy i głupi czy po prostu nie ma żadnych apek.
                - masz muzę na smartfonie i na karcie? Civic "odtwarza" ją przez apkę (jaką? -nie wiem) lub odtwarzasz na smartfonie i na szczęście masz po kablu ją w głośnikach.
                - nawigacja (Garmin?) - po co to skoro nie ma na na starcie elementarnej aktualizacji - np. jadąc A2 z Warszawy do Strykowa jadę po polu... Google Maps z telefonu nie łączą (jak i cały android auto...)

Dobrze, że wszelkie inne systemy działają bez zarzutu. Connect mnie totalnie zdegustował. Powinni go nazwać Honda Disconnecct.
                Aha: człowieka szlag bierze jak ma coś sprawdzić w instrukcji. Tak niejasnej, nieprzejrzystej, nielogicznej nie czytałem nigdy. Po co w niej pisac o autach w wersji z silnikiem 1.6 na Turcję i Izrael, skoro to nie dotyczy naszego rynku? Dowiedzieć się jaki olej silnikowy stosować - powodzenia. Prędzej zdezorientujesz się niż czegokolwiek dowiesz. Zrobię kiedyś skan lub foto, to zobaczycie jak to w rzeczywistości wygląda jakie oleje stosować.
                System bezkluczykowy działa w ten sposób, że auto tylko otwiera się bezkluczykowo (przy dotknięciu klamki kierowcy lub pasażera z przodu). Ale już nie zamyka zamków przy odejściu od samochodu. Trzeba wciskać guziczek na klamce. Żadne udogodnienie, zwłaszcza, że przy normalnym systemie kluczykowym kluczyk z pilotem mam w ręku po wyjęciu ze stacyjki i drzwi zamykam z pilota odchodząc od auta. A tu muszę jednak stanąć przy drzwiach i ciskać ten guziczek. Równie dobrze mógłbym przekręcać kluczyk w zamku, skoro i tak muszę warować przy drzwiach po zatrzaśnięciu. Albo jednak szukać pilota po kieszeniach co jest bezsensowne i niewygodne, tylko po co wtedy ten cały dostęp bezkluczykowy...
                Last edited by kajojek; 03-07-2017, 22:50.

Comment

• nie zazdroszczę takich wrażeń, serio.

Mnie jedyne co czasem denerwuje to odgłosy z zawieszenia na chropowatym asfalcie. Reszta jest ok - google maps działa z android auto, ale jakoś mnie to nie kręci, wystarczy mi google maps na telefonie i mieć "wolny" ekran samochodu do innych rzeczy. Garmin nie jest zbyt aktualny, fakt, ale praktycznie większość wbudowanych nawigacji tak ma, ogólnie jak dla mnie, przydatna głównie w mieście.
                  Jeśli chodzi o jakość wykończenia - oglądałem dokładnie hb i ja nie widzę żadnej różnicy, serio. Poza detalami (faktura na desce, odcienie itp.). Ale nie w jakości.
                  Każdy pendrive który testowałem działa bez zarzutu, obecnie siedzi 16GB wypchany na maksa i śmiga. Muza z telefonu przez BT też bez zarzutu.
                  Instrukcja fakt - nie wiem po cholere mi wersje 1,6 itp., ale domyślam się że honda po prostu idzie na łatwiznę i zrobiła jedną instrukcję na kilka rynków.
                  Oleje - tu już cały wątek jest, wg mnie rambo7 wszystko wyłożył aż nadto jasno.
                  Odbarwień na lakierze nigdzie u siebie nie zauważyłem, a myłem go pare razy dokładnie z wycieraniem. Co do grubości lakieru - jest skandalicznie mała - potwierdzam. Dodatkowo mam dwa mikro-odpryski na drzwiach kierowcy + obicie na rancie prawych drzwi tylnych (jeszcze raz dzięki, drogi teściu )

Podsumowując - nie ma aut idealnych, ale jednak ja ze swojego egzemplarza jestem zadowolony

edit. też się czasem zastanawiam np. nad taką insignią ale to jest jednak kompletnie inny samochód... civic x idealnie trafił w moje aktualne potrzeby (wielkość w środku i na zewnątrz, bagażnik), może dlatego jestem zadowolony z jazdy nim... no może jedno co mnie nieco irytuje to fakt, że na serwis specjalnie liczyć co nie ma, z rozbrajającą szczerością przyznali że się "jeszcze nie znają bo nie ma tych aut wiele"
                  Last edited by Franzu; 03-07-2017, 23:21.

Comment

• Ha, wczoraj przy myciu tez zobaczyłem pierwszy odprysk, ale na szybie z przodu. Dobrze, że tylko na wysokości wycieraczek i jednak mały, jak łepek od szpilki

Niestety najbardziej mnie wnerwia ten system nie-mulitmedialny. Mi muza przez bluetooth nie chodzi wcale. Ale to może dlatego, że muzę mam na karcie pamięci, a nie w pamięci telefonu. I znowu: paranoja.

W porównaniu z hb miałem na myśli np. okładzinę w bagażniku.
                    i pytanie z ciekawości: jak podłączysz telefon kablem usb i właczysz na nim android auto to automatycznie wyświetla Ci się ekran smartfona? Czy musisz włączyć jakąś aplikację na smarftonie, np. google maps?
                    Ja jak włączę android auto po kablu to z kolei na telefonie niemal nie moge nic zrobić. Muszę zwijać wszystko do ekranu pierwotnego i jak uruchamiam google maps to wszystko mi się baaardzo laguje do tego stopnia, ze przez kilka minut nie mogę wpisać adresu. Na ekranie w aucie nic się nie pojawia. Tylko raz pokazało, ale mulenie było tak duże, że nic się nie dało zrobić.
                    Last edited by kajojek; 04-07-2017, 08:14.

Comment

• Zamieszczone przez kajojek Zobacz posta
                      Ja jak włączę android auto po kablu to z kolei na telefonie niemal nie moge nic zrobić.
                      dokładnie tak jest. wtedy można robić ale na ekranie w samochodzie. Ja ogólnie nie rozumiem tego zachwytu android auto, no ale ja nie jestem jakimś tam fanem takich rzeczy. A już poza wszystkim, to mój telefon oficjalnie nie wspiera android auto, zainstalowałem spoza sklepu play i działa, ale mnie to nie porywa. Może na lepszym telefonie działa lepiej, ja mam paździerza p8 lite.
                      Jeszcze podobno jest kwestia kabelka podobno na takich byle jakich wogóle to może nie działać. Z tego co zauważyłem to wszyscy chwalą carplay, natomiast android niekoniecznie.

Ciekawe też jak te rzeczy działają w innych samochodach...Bardzo mnie ciekawi jak to będzie w maździe 6 2018, bo podobno ma już być.

Comment

• Ja mam Xperie Z1 w tej chwili i działa android auto bez najmniejszego problemu, odpala się sam tak jak u kolegi Franzu. Aplikacja też oczywiście z poza sklepu Google.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
                        Moja Honda
                        https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Kajojek - a jaki masz smartfon? Może to kwestia kompatybilności... próbowałem podczas jazdy próbnej na s7 edge - działało wszystko bez kłopotu...

Comment

• Zamieszczone przez Franzu Zobacz posta
                            dokładnie tak jest. wtedy można robić ale na ekranie w samochodzie. Ja ogólnie nie rozumiem tego zachwytu android auto, no ale ja nie jestem jakimś tam fanem takich rzeczy. A już poza wszystkim, to mój telefon oficjalnie nie wspiera android auto,

Ciekawe też jak te rzeczy działają w innych samochodach...Bardzo mnie ciekawi jak to będzie w maździe 6 2018, bo podobno ma już być.
                            To nie telefon nie wspiera AA tylko w polskim sklepie tego nie ma i instaluje się z apkmirror choć faktycznie niektóre telefony nie działają z tym dobrze. W Astrze żona używa LG X Power i śmiga ale po podłączeniu do auta na telefonie nic się nie zrobi bo wyświetla się tylko logo AA i wszystko trzeba robić z poziomu wyświetlacza w aucie. Ale muza gra, mapy google działają, smsy czyta na głos i podobno też odpisuje ale tego nie sprawdzałem, głosowo wybiera. Generalnie działają tylko te aplikacje które są certyfikowane przez AA a nie ma ich za wiele.
                            CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

• Zamieszczone przez kajojek Zobacz posta
                              - pendrive'a 16GB z mp3 nie czyta (innych które mam jeszcze nie sprawdzałem)
                              Sprawdź czy karta jest przypadkiem sformatowana na NTFS, android natywnie tego nie wspiera afaik

Comment

• Zamieszczone przez remar Zobacz posta
                                po podłączeniu do auta na telefonie nic się nie zrobi bo wyświetla się tylko logo AA i wszystko trzeba robić z poziomu wyświetlacza w aucie.
                                czyli u mnie jest też ok, bo wygląda to tak samo, dzięki

Comment

Working...
                                X