Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• I bynajmniej nie chodzi tu o sam silnik [emoji14]

P.S. jak banalnie z Mazdy 120KM zrobić 165: https://www.mazdaspeed.pl/forum/view...?f=92&t=177548
    Okazuje się, że wystarczy przejechać się do Piaseczna i zdjąć elektroniczne ograniczenie wychylenia przepustnicy...
    A jeszcze da się zrobić z Androidowym infotainmentem to co z Connectem w 9gen... https://www.mazdaspeed.pl/forum/view...f=494&t=185917
    W sumie dobrze, że żona się upiera na Mazda... CX-3 z kolei chyba odpadła bo sąsiadka taką kupiła no rozumiecie...

Taka 3ka 120KM AT (jest klasyczny hydrokinetyczny automat, a nie żadne CVT czy DSG - yessssss!) w SkyPassion i Soul Red z odblokowaniem powera na 165 i modem infotainmentu byłaby zacnym żonowozem, cio? [emoji14] No i styknie na rodzinne na potem jakbym jednak kiedyś chciał przejść na inną stronę mocy do nierodzinnego BMW M140i albo Mini JCW... [emoji14]
    Last edited by Alix; 08-04-2017, 23:57.
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Chyba bym wolał Civica X sedan niż Avensis, musiałbym się przejechać oboma autami. To są kompetnie inne auta, mnie by chyba przeszkadzała dziadkowatość Avensis, bym się chyba w nim nie odnalazł. Wyciszenie może być podobne w Civic jak nie lepsze, silnik bez dwóch zdań lepszy, siedzenia chyba też, zawieszenie bez porównania lepsze w Civic, Avensis to dinozaur, więcej z klasy D ma moim zdaniem Civic niż Avensis. Hatchbacka Civic X bym nie kupił bo tył wyje, ale sedan może być ciekawy. Co do Mazdy to dla mnie wsio badziewie. Zamiast Cx3 bym
      wolał Juke 190km. Mnie się wszystko od Mazdy kojarzy niedomiennie z tandetą i rozdmuchanymi marketingiem , plus słone ceny nie wiadomo za co. Nawet to ograniczenie na silniku debilne jest.

Comment

• Jozin nie debilne ograniczenie tylko eko wymóg. Mazda tak obeszła wymogi i pewnie sama po cichu dała info klientom jak zrobić z tego pożytek. Jakby Honda tak zrobiła to chyba byśmy się nie obrazili Oczywiście mówię o benzyniakach bo diesle to inna historia. Honda na pewno jest solidniejsza ale coś za coś. Nie ma auta klasy średniej które spełniałoby wszystkie kryteria wymagającego klienta.
        Honda Hybrid 3,4L/100km
        sigpic
        https://www.civicforum.pl/showthread...979#post323979

Comment

• Zamieszczone przez lybra Zobacz posta
          Jozin nie debilne ograniczenie tylko eko wymóg. Mazda tak obeszła wymogi i pewnie sama po cichu dała info klientom jak zrobić z tego pożytek. Jakby Honda tak zrobiła to chyba byśmy się nie obrazili Oczywiście mówię o benzyniakach bo diesle to inna historia. Honda na pewno jest solidniejsza ale coś za coś. Nie ma auta klasy średniej które spełniałoby wszystkie kryteria wymagającego klienta.
          To nie jest żaden eko wymóg lecz strategia marketingowa. Produkuje się jeden silnik, co obniża koszty produkcji, a sprzedaje dwie wersje, co pozwala osiągać większe zyski. Ekologicznie te silniki niczym się nie różnią. Na ekologię ma wpływ co najwyżej inaczej zestopniowana skrzynia biegow.
          Praktycznie każda firma obecnie Postępuje podobnie i co wiecej stara sie za wszelka cenę nie dopuścić do tego, aby użytkownicy sami dokonywali zmian i cieszyli się wieksza mocą i osiągami.

Comment

• Byłem wczoraj na targach... i co..? I sedan to to wg mnie porażka , a w Type R jakość montowania zderzaków, "carbonowych" dokładek i materiału tylnej kanapy to również jedno wielkie nieporozumienie. Wszyscy znajomi, z którymi byłem od razu powiedzieli, że masakryczna tandeta.. Co prawda była taka ogromna kolejka, że nie wsiadłem za kierownicę (jak ktoś wsiadł to potrafił siedzieć 10 min mimo ogromnej kolejki, nie ma to jak polaczkostwo, cebula i te sprawy, liczę się tylko ja i nikt inny), ale za to usiadłem na miejscu pasażera i z tyłu. Co mogę powiedzieć? Wrażenia jakościowe takie same jak po X genie. Ok, fajnie, więcej miejsca z tyłu, większe auto, które nie grzeszy plastikami, roletką i właśnie tylną kanapą... Jeżeli zderzaki w wersji do klienta będą takie same, to mam wrażenie, że "carbon" odpadnie podczas jazdy po polskich drogach .

Na plus - bardzo spodobał mi się Hyundai w stosunku do swojej ceny. Mercedesik okazał się sporo lepszy niż miałem dotychczasową styczność. I to chyba tyle haha ;P

Na minus....Swift mnie mocno zawiódł, straszna plastikoza jak na taką cenę. CHR - nie rozumiem ludzi kupujących to auto.. Evoque - tak samo nie rozumiem plastikozy wnętrza w aucie za taką cenę.. 308 GTI - siadając za kierownicę miałem wrażenie, że siedzenie zaraz odpadnie (co de facto stało się w 208 ). Skody, VW i Citroena nawet nie będę opisywał, szkoda czasu :P. BTW, po Cuprze też spodziewałem się czegoś ciut więcej, a moze to po prostu ze mną jest coś nie tak i jestem zbyt wymagający..?

Poza tym sporo fajnych motocykli...Ducati Monster, mniam... Yamaha... no i mam nowy widok na sprawy Kempingowe, mega fajnie prezentują się nowe autka i przyczepy - szkoda tylko, że chyba nie dałbym rady długo się cisnąć na tak małej powierzchni :P

Miłej niedzieli!

Ogólnie jestem strasznie rozczarowany wieloma autami, ale daje to ogólny pogląd oraz wytłumaczenie dlaczego z Hondą coś takiego się stało. Po prostu wszyscy podnoszą cenę i schodzą z jakością w dół.

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
              Byłem wczoraj na targach... i co..? I sedan to to wg mnie porażka , a w Type R jakość montowania zderzaków, "carbonowych" dokładek i materiału tylnej kanapy to również jedno wielkie nieporozumienie. Co mogę powiedzieć? Wrażenia jakościowe takie same jak po X genie. Ok, fajnie, więcej miejsca z tyłu, większe auto, które nie grzeszy plastikami, roletką i właśnie tylną kanapą... Jeżeli zderzaki w wersji do klienta będą takie same, to mam wrażenie, że "carbon" odpadnie podczas jazdy po polskich drogach .

Ogólnie jestem strasznie rozczarowany wieloma autami, ale daje to ogólny pogląd oraz wytłumaczenie dlaczego z Hondą coś takiego się stało. Po prostu wszyscy podnoszą cenę i schodzą z jakością w dół.
              100% zgody - widzę, że mamy dokładnie takie same wrażenia estetyczne i zwracamy uwagę na podobne szczegóły.

https://www.civicforum.pl/showthread...123#post337123

Zamieszczone przez Lukas
              3) Dokładki zewnętrzne w dolnych częściach zderzaków i progów imitujące karbon wyglądają jak zaimportowane z Aliexpress - bez kitu jakość wykończenia tego czegoś to farsa, do są zamocowane na słowo honoru, zresztą zobaczcie krótkie wideo poniżej:

https://drive.google.com/open?id=0B9...EFNZjlTaGFCNmc
              Last edited by Lukas; 09-04-2017, 16:59. Powód: Poprawa URL do gDrive

Comment

• No ale było tu już wiele razy pisane, że type r to wersja przedprodukcyjna i dlatego są takie babole...
                Oby to była prawda..

Comment

• Zamieszczone przez Burton Zobacz posta
                  No ale było tu już wiele razy pisane, że type r to wersja przedprodukcyjna i dlatego są takie babole...
                  Oby to była prawda..
                  Zobaczymy, też wolałbym żeby to była prawda, na miejscu Hondy nie wystawiałbym czegoś takiego w Genewie gdzie może to zobaczyć 700tys+ odwiedzających.
                  Last edited by Lukas; 09-04-2017, 16:56.

Comment

• Fakt, w Mercu czuć na co poszła niemal każda wydana złotówka. Mnie zawiódł Arteon : tradycyjnie dla VW zlepek tego co mamy na półce plus tym razem fajny nawet design z zewnątrz i.... próbujemy być premium?
                    www.4kolkaszczescia.pl

Comment

• Witam, wreszcie obejrzałem sobie nowego Civica na żywo...z zewnątrz tylko ale za to bardzo dokładnie, auto stało w jednej z wrocławskich galerii handlowych i było w kolorze Sonic Grey Pearl, obok stał Renault Talisman w podobnym kolorze ( jakieś dwa tony jaśniejszym). Pierwsze wrażenia są takie... jeśli ktoś twierdził że Civic X jest prawie w segmencie D to chyba ma słaby wzrok, Talisman jest dłuższy i szerszy od X, może Civic mógłby się równać z Acco, ale Accord to stara, mała i ciasna konstrukcja której już prawie nikt nie chciał kupować, teraz auta segmentu D mają zupełnie inne wymiary niż poczciwa Accordzina. Drugie wrażenie jest takie...nowa honda po raz kolejny okazuje się autem które lepiej wygląda na żywo niż na zdjęciach, przód auta jest zwyczajnie świetny, fajne lampy, grill i agresja, linia boczna bardzo dobra, nawet mimo tej wargi zwisającej jak u słonia morskiego...wszystko jest bardzo spójne i miłe dla oka, najsłabszy jest tył... przekombinowany, zadarty kuper ze zbyt wielką ilością niepotrzebnych detali, słabe te czarne filtry hepa, jak są nowe wyglądają w miarę ale już widzę jak wyblakną od słońca, soli i syfu... spory będzie kłopot przy nakładaniu jakiś preparatów do plastików... Ogólni auto spodobało mi się z zewnątrz bardzo... fajna sylwetka będzie wyróżniać się na ulicy i szybko się nie znudzi. Teraz to co mnie totalnie załamało... Civic był w wersji executive z silnikiem 1.0 i jakimś pakietem stylizacyjnym cena...ponad 102 tysie polskich złotych... ja pierdzielę...dla mnie kosmos, auto jak dla mnie zdecydowanie nie warte tak ogromnych pieniędzy. Umówię się w najbliższych dniach na jazdę testową, ale jeśli teraz miałbym kupować nowe auto to chyba wybrałbym Vitarę S 1.4T, ewentualnie Astrę albo Leona ...

Comment

• Zamieszczone przez Radon Zobacz posta
                        Fakt, w Mercu czuć na co poszła niemal każda wydana złotówka.
                        I właśnie dlatego kupiłem Merca.
                        Miałem dokładnie takie samo odczucie jak pierwszy raz usiadłem w C klasie. Choc nawet CLA tez podchodził juz pod premium.
                        Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Oj coś w tym jest... to samo miałem w Mini...
                          ............................C I V I C
                          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                          . .
                          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                            I sedan to to wg mnie porażka .
                            PJW - rozwiniesz myśl? dlaczego? bagażnik do dupy? przecież reszta to HB praktycznie... ja poważnie myślę o sedanie...

Alix - a Ty byłeś na targach? co sądzisz o sedanie?

Comment

• Dzisiaj widziałem na żywo w realu Civika X w kolorze czerwonym.
                              Powiem tak: wyglądał ładnie, jest niski i szeroki, w porównaniu do innych aut jeżdżących po ulicy wyglądał super, najlepszy wygląd ma przód tył trochę gorzej. Można się za nim oglądać jak tu już ktoś pisał. Zobaczymy po jakimś czasie ale mnie coraz bardziej się on podoba i podejrzewam że z każdym miesiącem będzie coraz ładniejszy ???

Comment

• Wersja produkcyjna (potwierdzone)

Brzmi podobnie do IX.

Zwróćcie uwagę na kolor pokrywy silnika:
                                Typer.jpg
                                TypeR2.jpg
                                TypeR3.jpg
                                TypeR4.jpg
                                Last edited by ozzymir; 09-04-2017, 21:25.

Comment

Working...
                                X