Zamieszczone przez Grzechu
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Zamieszczone przez Nowy2017 Zobacz postaTo chyba ten test Astry 1.6 200KM https://www.youtube.com/watch?v=MqAw3KCUty8
Comment
-
Wątpię, żeby Accord 2,4 objechał 1,5, a jeśli wierzyć pomiarom auto świat, to 80-120 na 6 w 9,9, to jednak mimo, że nie ma dołu, wynik rewelacyjny. Pamiętam jak poprzedni Accord 2,4 190 na 5 robił w 10,6, także z całym szacunkiem dla Accorda ciężko byłoby mu objechac 1,5t, jak to się mówi uwierzę jak zobaczę.
Comment
-
Astra jest tańsza, szybsza ale jest ich multum, dużo idzie na floty, spadek wartości będzie wielki...
Niczym się nie wyróżnia, dla mnie jest bezpłciowa...
Za civikiem każdy się obejrzy, za astrą nikt ale każdy kupuje co chce...albo bardziej co może...
Comment
-
Zamieszczone przez katana Zobacz postaWątpię, żeby Accord 2,4 objechał 1,5, a jeśli wierzyć pomiarom auto świat, to 80-120 na 6 w 9,9, to jednak mimo, że nie ma dołu, wynik rewelacyjny. Pamiętam jak poprzedni Accord 2,4 190 na 5 robił w 10,6, także z całym szacunkiem dla Accorda ciężko byłoby mu objechac 1,5t, jak to się mówi uwierzę jak zobaczę.bądźmy poważni, niech każdy sobie miesza biegami jak chce, od tego są. Ja dzisiaj w X 1.5 tez nie robiłem 80-120 na 6. Po co, jak X Tak samo nie jedzie , jak Accord na tym biegu, przy wyprzedaniu na trasie zrzucam na 3-4 i zapinam 6 po wyprzedzeniu. 2.4 ma 201km, brak laga, nie jest to dużo cięższe auto, z dołu idzie lepiej. Moim zdaniem w trasie i ze startu zatrzymanego Acco VIII 2.4 objedzie X 1.5, jeździłem i jednym i drugim. Acco 2.4 pójdzie na 3 biegu bez żadnych strat na zmianę od 40-50km do 140-150km. Nie sprawdzałem do ilu idzie X gen na 3, ale raczej nie tak wysoko jak Acco.
Zauważ też, że porównujesz k24 190km z Acco, silnik jest 14-15lat starszy od 1.5t, a różnica to porażające 0,7s..... na 6 biegu
Ja piszę o nowym k24 201km sprzed .... 10 lat
Last edited by Jozin; 31-03-2017, 23:28.
Comment
-
Beznamiętne porównanie przyspieszenia Civica X z silnikem 1.0 , moc 129KM , 11 s do setki (wersja Executive - manual):
- Dacia Logan 90KM, 11,1s
- Ford Focus 125KM - 11s
- Opel Astra 125KM - 9,5s
- Volkswagen Golf 125KM - 9,1s
- Seat Leon 125KM - 9,1s
Comment
-
Okey Jozin, jechales, to wiesz najlepiej, wątpię by ktoś porownywał Accorda do civica, bo ktoś kto ma Accorda nie przesiadzie się do Civica, niestety, raczej pójdą do lexa, infiniti lub zrezygnują z Japonii. To tak samo jak ci, co mają 1,8 nie przejdą na 1,0t, choćby w praktyce od niego nie odstawal, bo progres musi być
Comment
-
Ja tam bym sobie kupił nawet taką Hondę 1,0 na dwóch kołachalbo dla żony Jazza, ale ceny Jazzów są szalone. Kupują je zwykle pasjonaci, którzy już mają Hondę lub jako drugi samochód w rodzinie albo gdy żona się uprze.
Patrząc na chłodno to tak porównujemy te czasy do setki jakby każde pół sekundy miało gigantyczne znaczenie. Sam na to też patrzę żeby nie było. No ale kurcze.. nie ma co przeginać. Zakrętów też chyba nie tniemy by kolejne pół sekundy zyskać.
Jak jest kasa i auto się podoba to kupować.
Hondę kupuje się trochę sercem, fakt, ale może popyt choć trochę zweryfikuje ceny.
Ja osobiście czekam na XI i to po FL
Tourerem świetnie mi się jeździ i nie widzę powodów do zmiany.
Comment
-
Zamieszczone przez katana Zobacz postaOkey Jozin, jechales, to wiesz najlepiej, wątpię by ktoś porownywał Accorda do civica, bo ktoś kto ma Accorda nie przesiadzie się do Civica, niestety, raczej pójdą do lexa, infiniti lub zrezygnują z Japonii. To tak samo jak ci, co mają 1,8 nie przejdą na 1,0t, choćby w praktyce od niego nie odstawal, bo progres musi być
No i to też schodzący model, prawdopodobnie za niecały rok będzie premiera nowej serii 3.
Pewnie wtedy będzie bardziej atrakcyjne pod wzgledem miejsca w środku, ale znowu sporo wzrośnie cena.
Dodatkowo jestem zawiedziony działaniem systemów bezpieczeństwa w BMW. Moim zdaniem w X działają jednak lepiej niż w nowej serii 5. Tam system utrzymania pasa ruchu jako tako działa tylko na autostradzie o ile zakręty są łagodne.
Ogólnie obecnie na rynku nie ma ciekawych aut, ktore by się jakoś mocno wybijały ponad konkurencje a przy tym nie miały kosmicznych cen.
X jest bardzo fajnym autem za pieniądze ktore za niego życzy sobie honda. Przynajmniej w zakresie tego jak trafia w moje potrzeby.
Comment
-
Osiągi to jedno, a jazda to drugie. Dla mnie KM muszą wystarczać a nie wygrywać wyścigi - najważniejsze jak auto się prowadzi, skręca i ile daje frajdy z jazdy. Moja ex-1.8 miewala na prostej problemy z turbodieslami, ale nawet teraz w Type R rzadko komuś coś udowadniam na prostej. Dla mnie sercem auta są zakręty, boczne drogi, możliwości puszczenia boczkiem, recovery z uslizgu... to jest frajda. Nawet ronda, jazda miejska - też potrafi być - gdzie liczy się zrywnosc. Dlatego jak napisałem w temacie mało mnie obchodzi czy mam 250, 290, 310, czy 350KM - ważne jaki jest "package" całościowy. Z tej perspektywy GT86 jest wolniejsza, gorzej wyposażona i droższa od Astry - ale co, myślicie, że Astra sie lepiej jeździ bo wygra wyścig spod świateł? Chyba nie za bardzo [emoji14] To jest auto podobnej klasy. Czy ma 182, 185, 200, 205 - osiągi mieszczą się w granicach +/- 1s do setki i w tym momencie to schodzi dla mnie na drugi plan, pytanie, które auto jest lepszą całością - od jazdy zaczynając, przez klimat, dźwięk wydechu, na wyglądzie kończąc............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Co do przeiadki z Accorda na Civica. Jeżeli ktoś ma/miał Accorda VII, czy VIII to raczej się do Civica nie
przesiądzie, to są auta made in Japan, na USA to były Acury, czyli takie Lexusy HondyMam znajomego, który się właśnie przesiadł z Acco VII do Lexusa. Co do progresu... hmmm, ja nie mam kompleksów, niczego sobie autem nie muszę leczyć , pisałem już, że dla mnie Europa to nie jest kraj na dużego sedna
Do Civica X hatchback bym się nie przesiadł , ale
do sedana już chyba tak. Rozmawiałem z handlowcem, mówił że sedan może powalczyć o klientów Accorda i jak wcześniej byłem sceptyczny tak po jeździe X uważam, że może mieć rację. Siedzenia są bardzo dobre (Pertyn to też podkreślał), projekt deski jest klasyczny i elegancki, przód jest bardzo dobrze wyciszony, koła też, zawieszenie komfortowe , silnik dynamiczny, jak tył sedna dobrze wyciszą to może być ciekawieJa się muszę koniecznie sedanem przejechać. Trochę razi taniość wnętrza, ale dodać jakiś pakiet chrom, jakaś gałka akcsoryjna aluminiowa, nakładki na wloty powietrza, inne listwy, jakiś bajerancki pakiet zewnętrzny i ja mógłbym takie auto kupić. Pozostaje jeszcze kwestia spalania, tam jest jednak mały bak, chciałbym też sprawdzić wersję Cvt bo na trasy może być lepsza, niższe obroty na autostradzie to nie tylko mniejszy hałas, ale i spalanie. Civic sedan, co dla mnie dziwne, ma być tez tańszy od hatchback, ciekaw jestem na czym Honda zaoszczędzi, jakoś nie chce mi się wierzyć, że dadzą więcej za mniej
. Sedan ma być składny w Turcji, ale podobno oni montują lepiej niż Anglia.
Comment
-
Pisalem wczesniejnze 1.5T jak najbardziej tak - dobrze mi sie jezdzilo, bylem zadowolony (poza cena i tapicerka).
1.0T nie i jeszcze dlugo nie. Slabe calosciowo i nie warte tej kasy absolutnie.
Natomiast chcialem sprawdzic jak 1.0T jezdzi u konkurencji.
Polecielismy z zona wygrzac kosci na kilka dni i wypozyczylem Kurę Octavie 1.0T. Nówencja z jednym bakiem przebiegu. Taka paskuda z dziwnymi swiatłami przednimi, choc w bronzie nawet jakos to wygladało.
Mam uraz do Octaviana, bo mialem ponad 10lat temu i to jedyne auto w ktorym padl mi silnik (sławetne 2.0tdi pd)
Wnetrze za duzo sie nie zmienilo przez tę dekade - no moze troche je uładnili wstawkami etc.
Przestronnosc król, bagaznik król.
Układ kierowniczy ok, normalne auto jak Civic czy Golf.
No ale 1.0T. Niby 115 KM mniej o 15 niz Civic ale roznicy nie ma zadnej. No moze nawet Octavka lepiej na 3,4 ciagnie. Podobnie zestopniowana skrzynia.
Wniosek taki, ze te silniki po prostu takie są. Honda dogoniła tutaj resztę i rewolucji nie zrobiła, bo nie bardzo było jak. Po prostu trzeba sie przyzyczaic i zaakceptowac te litrowki w kompaktach takimi jakimi sa.
Jak dla mnie to zastepstwo mainstreamowych 1.6 w kompaktach.Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Tu twierdzą, ze 1,0 T jest bardzo przyjemny, a Honda ma bardzo dobra cenę w Niemczech. Gdzie jest sporo droższa niż u nas.
Ale my lubimy narzekać.
Comment
-
Zamieszczone przez Glosima Zobacz postaJak dla mnie to zastepstwo mainstreamowych 1.6 w kompaktach.
Honda otomobil ve motosiklet fiyat listeleri, kampanyalar, yol yardımı, merak ettikleriniz ve daha fazlası sizi bekliyor. Honda Türkiye’yi keşfedin.
Tu macie na 21. stronie opisane osiągi:
Honda otomobil ve motosiklet fiyat listeleri, kampanyalar, yol yardımı, merak ettikleriniz ve daha fazlası sizi bekliyor. Honda Türkiye’yi keşfedin.
Osiągi są jak w 1.0T w manualu i gorsze o około sekundę w CVT (pewnie kłania się brak Nm do "automatu"). Za to spalanie... Cóż, średnia 7,0 vs 5,8 mniej więcej to oddaje. 133g CO2 vs 160g CO2 - czyli nowocześniejszy silnik powinien palić ok. 20% mniej. Turbo daje 200Nm przy 2250rpm a 1.6 zaledwie 152Nm dopiero przy 4300rpm. Jesteście pewni, że wolelibyście 1.6? Jakby Honda coś takiego zasadziła na nasz rynek, nie wiem, czy ktoś by to kupił, a za nowoczesne to by to na pewno nie uchodziło. Podobnie jak nie podobał mi się 1.5VTEC/130 w HR-V, tak pewnie 1.6/125 dużo słabiej by sobie radził z budą sporego Civica niż bogatsza w Nm turbobenzynka - ja zdecydowanie wolę, że wylądowało tu 1.0T, a nie taki 1.6. Na trasie to też będzie przepaść, bo pewnie 1.6 musiałby mieć jeszcze krótszą skrzynię niż 1.8 żeby jakoś jechać - więc pewnie przy 140km/h byłoby pod 4000rpm i wszyscy narzekaliby na wycie, z resztą słusznie. W dodatku tutaj rozważamy na ile ustępuje to 1.8, a co dopiero 1.6... Tak więc czy to nie jest po prostu tak:
Zamieszczone przez Krzysio Zobacz postaAle my lubimy narzekać.
Zamieszczone przez Glosima Zobacz postao ale 1.0T. Niby 115 KM mniej o 15 niz Civic ale roznicy nie ma zadnej.Last edited by Alix; 01-04-2017, 10:32.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
Comment