Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Hmm to chyba jakieś inne cenniki ogarnialiśmy, bo SkyEnergy nie ma czujników z przodu oraz kamery cofania (1415 + 2060) dodatkowo nakładki na pedały 710, więc to już jest 4185. Do tego pakiet led jak mówiłeś, lakier, system nawigacji i uwaga, uwaga, wychodzi 90085 a to nadal biedniej wyposażone auto niż Honda. Pisząc ceny z kosmosu miałem na myśli to, że nie wyrównywałeś wyposażenia tylko wybrałeś sobie wersje, które mogłyby Ci pasować, a to trochę niepoprawne rozumując proces uczciwie i masowo, bo wkraczją kwestie indywiudalnego doboru wyposażenia . Mazda przeszła tylko lift, co nie oznacza, że była w 100% projektowana, więc wycena jest też z innych czasów. Faktem jest, że ceny rosną, ale nie tylko w Hondzie, a u każdego producenta.

Comment

• Zamieszczone przez ozonex Zobacz posta
      Jutro o 13 mam jazdę testową 1.0T Manualem w HP. Zdam potem relacje jak moje odczucia w stosunku do 1.8
      Koniecznie prosimy o wrażenia!!! Szczególnie z porównania 1.0T do 1.8

Zamieszczone przez andrzejxxx Zobacz posta
      Corolla 1,6 132 KM bez promocji z wszystkimi pakietami 86 400, cena na wyprzedaży niecałe 79 tyś.
      Golf 1.4 T 125 KM wersja Highline 83 990.
      Mazda 120 KM Sky ENERGY 78 900
      Ja i tak bym dorzucił do Civica, nawet 10 tys., bo uważam, że warto. Dlaczego? Corolla/Auris ma silnik nie z tej epoki dla mnie (nie chcę już silnika bez turbo), biedne wnętrze, kiepsko jeździ, w hatchbacku rodziny nie zmieszczę, a nie lubię kombi i na ulicach więcej w niej parkujących na każdym rogu przedstawicieli handlowych z flot... Golf - mowa o schodzącej wersji przedliftowej (obecnej jest już inny cennik, adekwatnie wyższy); jeździ i wykonczone lepiej niż Corolla, ale podobnie hatchack "cienko" z bagażnikiem i wyjątkowością jak w Auris/Corolla; chociaż jeździ przyzwoicie, to zdecydowanie nie tak, jak Civic... Mazda - podobnie z rodzinnością, tu chociaż design oryginalny i wyróżniający się, mojej żonie bardzo się podoba. Ale niestety jakość wnętrza, dykta w bagażniku, jednak na dalsze trasy raczej głośniejsza... i też nie jeździ jak Civic. Wygląd, pozycja, za kierownicą, jakość serwisu - to w tym przypadku dla mnie wszystko na ogromną korzyść Hondy. Ale cóż, co kto woli. A może przede wszystkim... na co go stać... takie życie.
      Last edited by Alix; 16-03-2017, 12:50.
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez andrzejxxx Zobacz posta
        Spoko, ludziska
        Kupujcie sobie co chcecie, wasze pieniądze. Z wyznawcami ciężko dyskutować.
        Faktycznie aluminiowe nakładki na pedały zmieniając sposób użytkowania samochodu. To jest element wyposażenie bez którego nie da się wsiąść do samochodu i podróżować.
        Kończę moje dywagacje w tym wątku. I pozdrawiam wszystkich przyszłych użytkowników Hondy 1,0 T. Frajdy z jazdy
        Andrzejxxx, widzę, że nie zrozumiałeś co napisałem, przykro mi . To jest element, który wyrównuje wyposażenie między mazdą, a hondą. Czytaj uważnie, a później się wypowiadaj, bo to trochę brak szacunku do forum i jego użytkowników . Każdy kupi co będzie chciał i nie musi to być Honda. Przekalkuluj sobie indywiudalne potrzeby i kup Dacię, w końcu cała elektronika, nakładki na pedały, kamery, czujniki etc to tylko bajer, który nie zmienia sposobu użytkowania samochodu . Pozdrawiam!

Comment

• Tak jak napisałem wcześniej z wyznawcami nie ma co dyskutować.
          Oczywiście zgadzam się z argumentami dotyczącymi TOYOTY. Ale w mojej opinii mazda 3 w tym momencie nie odstaje, ani wizualnie, ani dynamiką, ani tym bardziej poziomem wyposażenia. A jeśli chodzi o elementy wyposażenie to niech kolega PJW odejmie od mazdy lusterko fotochromatyczne i doda to samo lusterko w hondzie to zobaczy jaka mu cena wyjdzie. Co do nakładek na pedały naprawdę nie będę się pastwił.

Comment

Tak jak napisałem wcześniej z wyznawcami nie ma co dyskutować.
            Oczywiście zgadzam się z argumentami dotyczącymi TOYOTY. Ale w mojej opinii mazda 3 w tym momencie nie odstaje, ani wizualnie, ani dynamiką, ani tym bardziej poziomem wyposażenia. A jeśli chodzi o elementy wyposażenie to niech kolega PJW odejmie od mazdy lusterko fotochromatyczne i doda to samo lusterko w hondzie to zobaczy jaka mu cena wyjdzie. Co do nakładek na pedały naprawdę nie będę się pastwił.
            Nie trafiłeś jeżeli uważasz, że jestem wyznawcą Hondy . Siedziałeś kiedyś w Mazdzie 3? Dotykałeś materiałów? Kanapy z tyłu? Kabelka owiniętego izolacją do wspomnianego przez Ciebie lusterka, wykończenia bagażnika? Szczerze po tym co wypisujesz szczerze wątpię. Ja baaaaardzo chciałem kupić Mazdę 3, ale wystarczyło, że podotykałem, pojezdzilem, popatrzyłem na inne auta. Hondę kupiłem przypadkiem, więc sorka wielki hejterze, nie trafiłeś

Comment

• ja tam wyznawcą nie jestem, patrzę tylko obiektywnie...Mazdy nie kupię bo w wawie na 10 sprzedanych 1 kradną, Hondy X pewnie też nie bo chciałbym coś mocniejszego, chyba, że type r wycenią sensownie w co jednak wątpię...;(

Comment

• Zamieszczone przez Burton Zobacz posta
                ja tam wyznawcą nie jestem, patrzę tylko obiektywnie...Mazdy nie kupię bo w wawie na 10 sprzedanych 1 kradną, Hondy X pewnie też nie bo chciałbym coś mocniejszego, chyba, że type r wycenią sensownie w co jednak wątpię...;(
                Hondy tez kradna. I nie sadze, ze nowy model zmieni ten trend, bo moda na Hondy w okolicach Wawy trwa juz od kilku generacji
                Ja tez sie boje ceny CTR Xgen. Jezeli cena wsrosnie tak jak cywilnych wersji to moze byc kiepsko

Comment

• Wyczytałem gdzieś, że prognoza jest na 34k euro, ale myślę, że może to być niestety więcej...

Comment

• Skonfigurowałem sobie Mazdę 3, na wzór wersji Civic 1.0T Executive i wyszło mi 95tys zł z silnikiem 120KM, masa 1205kg. No wiele to się od Civica nie różni (97tys).

Gdybym do tego chciał jeszcze automat + skórę to daje nam 106tys. Dla porównania Civic 1.0T Execituve + Premium + Automat daje 107tys ale mamy też ładowarkę bezprzewodową i podgrzewanie tylnych siedzeń. Nie jestem pewny czy Mazda 3 ma dynamiczne zawieszenie.

Dla mnie wychodzi tak samo, tylko Civic bardziej nowoczesny. Lekkie detale pewnie w wyposażeniu by się znalazły, ale ogólnie jest to samo. Czujniki parkowania, kamera cofania, monitorowanie martwego pola, utrzymanie pasa ruchu. Brat kupił w styczniu Mazdę 3 2017 i byłem z nim w salonie kilka razy i sprawdzaliśmy wszystko. Otrzymał tylko rabat na kilka dodatków (dywaniki itp.)

Comment

• Hondy też, to prawda, chociaż wczoraj rozbili jakiś gang w wawie specjalizujący się w autach japońskich...
                      dla mnie na razie nr 1 wśród hot hatchy jest leon cupra, cena/produkt...
                      jak Honda wyskoczy ze 160-170 tys, to może być masakra nawet wśród zagorzałych zwolenników...

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                        Nie trafiłeś jeżeli uważasz, że jestem wyznawcą Hondy . Siedziałeś kiedyś w Mazdzie 3? Dotykałeś materiałów? Kanapy z tyłu? Kabelka owiniętego izolacją do wspomnianego przez Ciebie lusterka, wykończenia bagażnika? Szczerze po tym co wypisujesz szczerze wątpię. Ja baaaaardzo chciałem kupić Mazdę 3, ale wystarczyło, że podotykałem, pojezdzilem, popatrzyłem na inne auta. Hondę kupiłem przypadkiem, więc sorka wielki hejterze, nie trafiłeś
                        Co wy ludzie z tym hejtem macie. Znacie jakieś inne słowo. Siedziałem i jeździłem mazdą, Kupiłem Hondę bo robiłem dokładne porównanie. Staram się być BARDZO obiektywny. O zaletach wszystkich systemów ADAS przeczytajcie sobie opinię ludzi którzy kupili IX generację z tymi systemami w dziale NASZE AUTA. Jeśli chodzi o lusterko to w wersji bez ADAS w Hondzie to kabelek owinięty jest dokładnie taką samą izolacją. Wiem bo mam :-). Proponuję mniejsze ciśnienie. Rozumiem że każdy kto nie zachwyca się nowym modelem uznawany jest za hejtera. Co za czasy.

Comment

Co wy ludzie z tym hejtem macie. Znacie jakieś inne słowo. Siedziałem i jeździłem mazdą, Kupiłem Hondę bo robiłem dokładne porównanie. Staram się być BARDZO obiektywny. O zaletach wszystkich systemów ADAS przeczytajcie sobie opinię ludzi którzy kupili IX generację z tymi systemami w dziale NASZE AUTA. Jeśli chodzi o lusterko to w wersji bez ADAS w Hondzie to kabelek owinięty jest dokładnie taką samą izolacją. Wiem bo mam :-). Proponuję mniejsze ciśnienie. Rozumiem że każdy kto nie zachwyca się nowym modelem uznawany jest za hejtera. Co za czasy.
                          Bardzo fajnie, że czytałeś, bo byłem jedną z pierwszych osób, która o tym pisała . Dokładnie, proponuję mniejsze ciśnienie, bo sam chyba nie widzisz co piszesz. Nie każdy tu zachwyca się nowym modelem. Mi np. X nie leży. Jeżeli miałbym w ogóle rozważać to tylko Type R i tylko ze względu na chęć większej mocy pod nogą, ale tak naprawdę jest to już pułap cenowy gdzie można wybrać mnóstwo innych aut o podobnych osiągach. Także na luzie, spuść trochę powietrza .

Comment

• Zamieszczone przez ozonex Zobacz posta
                            Skonfigurowałem sobie Mazdę 3, na wzór wersji Civic 1.0T Executive i wyszło mi 95tys zł z silnikiem 120KM, masa 1205kg. No wiele to się od Civica nie różni (97tys).

Gdybym do tego chciał jeszcze automat + skórę to daje nam 106tys. Dla porównania Civic 1.0T Execituve + Premium + Automat daje 107tys ale mamy też ładowarkę bezprzewodową i podgrzewanie tylnych siedzeń. Nie jestem pewny czy Mazda 3 ma dynamiczne zawieszenie.

Dla mnie wychodzi tak samo, tylko Civic bardziej nowoczesny. Lekkie detale pewnie w wyposażeniu by się znalazły, ale ogólnie jest to samo. Czujniki parkowania, kamera cofania, monitorowanie martwego pola, utrzymanie pasa ruchu. Brat kupił w styczniu Mazdę 3 2017 i byłem z nim w salonie kilka razy i sprawdzaliśmy wszystko. Otrzymał tylko rabat na kilka dodatków (dywaniki itp.)
                            Dokładnie Mazdę 3, 120KM jest od 74 900 a Pakiet LED+lakier metalik 83 800 czyli niewiele więcej co podstawowa Honda. Każdy może wybrać co chce.
                            Ja jestem ciekawy jak jeździ Honda 1.0 vs. ta Mazda albo Golf 1.4 125KM... Może jednak Honda nie okazuje się taka droga jeśli 1.0 daje radę

Comment

• Zamieszczone przez Accord Zobacz posta
                              Ja jestem ciekawy jak jeździ Honda 1.0 vs. ta Mazda albo Golf 1.4 125KM
                              Golfem 1.4 125 KM jezdziłem kilka razy (to standardowy zamiennik w VW jak oddajesz auto na przegląd) i byłem zadowolony.
                              Zwinny i szybki napęd. W 7Gen miał 9 z hakiem do setki.

Zreszta takich porownan bedzie teraz duzo, bo wszedł Golf poliftingowy, Mazda 3 po lifcie, nowy Civic, nowy I30, poliftowa Octavia, poliftowy Leon...zaraz bedzie wysyp w gazetach.

Podam wam od razu wyniki
                              1. Octavia
                              2. Golf (bo przegra wielkościa bagaznika)
                              3. Leon (bo przegra gorszymi materiałami)
                              4. i30
                              5. Civic (bo przegra ceną)
                              6. Mazda 3 (bo przegra starościa konstruckji )

Tak przepowiada nadworny Nostradamus motoryzacji czyli stary Glosima
                              Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• W niemieckim Auto-Świat i podobnych na pewno tak będzie w sponsorowanych przez grupę VW artykułach,porównaniach i testach

Comment

Working...
                                X