Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• A mówił ile wyprzedali w tym samym czasie zapasów IX gena?

Comment

• Jasne @Alix, jak się wstrzeliłeś w dobry moment i dobrałeś wyposarzenia tak, ze cena podskoczyła w okolice 130 lub więcej to pewnie ze możliwe jest dostać taki rabat jak piszesz, a pewnie rabat jeszcze związany z jakimś leasingiem:-). Co wcale nie oznacza ze jest go łatwo dostać.
      Ja na civica dostałem 10% + dywaniki oryginalne , bez wielkich negocjacji. Bylo to w maju 2016.
      Last edited by tomag; 29-12-2016, 17:59.

Comment

• Zamieszczone przez Cojakco Zobacz posta
        Byłem w salonie, sprzedawca powiedział, że sprzedali pierwszego Civica X. Wersja 1.5 w cenie 105kPLN
        Salon kupił na demówkę
        CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

• Zamieszczone przez libidinously Zobacz posta
          A mówił ile wyprzedali w tym samym czasie zapasów IX gena?
          Już dwa tygodnie temu sprzedawca mówił, że wszystko ma wyprzedane. Taki mamy klimat

Comment

• A w jakim to salonie?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
            Moja Honda
            https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Zamieszczone przez malina84
              w jakim to salonie?
              W Krakowie, przy Kapelance.

PS
              Zamieściłeś 2x ten sam post.

Comment

• Tak do kontemplacji... gdzie tu się znajdzie nowy Civic ze swoim obecnym cennikiem "od"...? To rynek indywidualny - ale tylko ten jest dla Hondy ważny, bo flotowej Hondy to jeszcze w PL nie widziałem...

Sprzedaz aut indywidualna 2016.jpg

P.S. dla podważających sprzedaż HR-V - mimo marnej dostępności jak widać model ten przewyższa sprzedaż bestsellera Hondy jakim jest CR-V... Oczywiście, sensowniej wycenionej i dostępnej Vitary sprzedaje się 2x tyle...
                ............................C I V I C
                .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                . .
                Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Fajne zestawienie. Jak sie czyta zagregowane wyniki sprzedaży to rządzi Skoda, VW i Toyota. Jak spojrzymy po segmentach to Astra miażdży konkurencję. Prawie 2x więcej od najbliższego konkurenta, czyli Aurisa.

Co ciekawe Civic ze sprzedażą na poziomie 1500 jest wołem pociągowym sprzedaży w salonach Hondy. Przy nowym cenniku X dealerzy bedą mieli problemy z rentownością. To bedzie trudny czas dla Hondy w PL

Comment

• a skąd pochodzi to zestawienie? Mazda 3 dopiero na 23 miejscu? przecież od cholery ich jeździ po naszych drogach - to na pierwszy rzut oka widać... na pewno częściej można ją spotkać, niż nasze Civic'i...

Comment

• Zamieszczone przez Daro31 Zobacz posta
                      a skąd pochodzi to zestawienie? Mazda 3 dopiero na 23 miejscu? przecież od cholery ich jeździ po naszych drogach - to na pierwszy rzut oka widać... na pewno częściej można ją spotkać, niż nasze Civic'i...
                      To oglnopolska statystyka. A jak wiadomo są lokalne specyfiki. Zależy czy w danym mieście jest dealer danej marki.
                      To tak jak z kradziezami. Gdyby patrzyc na ogonokrajowe to moglibyśmy się czuć pewnie. Ale już w Warszawie japonce kradną na potęgę. Chociaz trochę Mazda odciazyla Honde w tej smutnej statystyce

sent from mobile

Comment

• Pamiętajcie że statystycznie dużo więcej aut to Polacy sprowadzają używane, a nie kupują, więc też tutaj to co kupowane z rynku pierwotnego a to co na ulicy to inna bajka. Z resztą janz ulicy mam odwrotną obserwacje, Civicow jest raczej wiecej niż 3jek Mazdy, mają też lepszą opinie - co widać po cenach i popycie.
                        . .
                        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                          Z resztą janz ulicy mam odwrotną obserwacje, Civicow jest raczej wiecej niż 3jek Mazdy, mają też lepszą opinie - co widać po cenach i popycie.
                          Z takimi wnioskami trzeba uważać. Jak coś lubimy to nasz umysł płata nam figla i rejestruj tylko te informacje, które potwierdzają nasze wybory. Fakty są trochę inne, choć ja też mam wrażenie, że Hond jest więcej odkąd kupiłem swoją

Realia są takie, że Honda jest cześciej sprowadzana niż kupowana w salonach, niemniej 15 pozycja to nie jest szczyt popularności, bo Mazda jest 3 oczka wyżej. Natomiast dynamika przyrostu jest większa w Hondzie, co może wywoływać wrażenie, ze jest ich więcej niż poprzednio.

TOP20 marek używanych samochodów sprowadzonych w 2016 roku:
                          1. Volkswagen – 57 383 szt., +7,4%,
                          2. Opel – 52 591 szt., +16,3%,
                          3. Audi – 40 211 szt., +15,0%,
                          4. Ford – 32 966 szt., +18,1%,
                          5. Renault – 31 100 szt., +14,8%,
                          6. BMW – 28 106 szt., +16,1%,
                          7. Peugeot – 21 195 szt., +19,9%,
                          8. Citroen – 19 917 szt., +19,9%,
                          9. Toyota – 17 936 szt., +12,9%,
                          10. Mercedes – 16 254 szt., +15,5%,
                          11. SEAT – 15 331 szt., +9,1%,
                          12. Mazda – 13 346 szt., +12,3%,
                          13. Fiat – 11 353 szt., +21,5%,
                          14. Skoda – 10 771 szt., +9,1%,
                          15. Honda – 10 018 szt., +25,7%,
                          16. Hyundai – 9 572 szt., +39,9%,
                          17. Nissan – 8 940 szt., +25,1%,
                          18. Volvo – 8 816 szt., +22,7%,
                          19. Kia – 7 563 szt., +34,3%,
                          20. Suzuki – 5 936 szt., +17,9%.

Te samochody cieszą się największą popularnością w 2016 roku:
                          1. Audi A4 – 18 013 szt., +12,8%,
                          2. Volkswagen Golf – 17 080 szt., +7,3%,
                          3. Volkswagen Passat – 16 139 szt., +3,3%,
                          4. Opel Astra – 15 991 szt., +17,0%,
                          5. BMW 3 – 13 338 szt., +18,6%,
                          6. Renault Scenic – 9 256 szt., +10,7%,
                          7. Opel Zafira – 9 035 szt., +15,9%,
                          8. Ford Focus – 8 850 szt., +14,1%,
                          9. Audi A3 – 8 758 szt., +18,2%,
                          10. Audi A6 – 8 749 szt., +16,8%,
                          11. Opel Corsa – 8 430 szt., +21,4%,
                          12. BMW 5 – 8 394 szt., +16,6%,
                          13. Volkswagen Polo – 7 827 szt., +14,3%,
                          14. Opel Vectra – 6 920 szt., +10,4%,
                          15. Ford Mondeo – 6 737 szt., +10,2%,
                          16. Renault Megane – 6 291 szt., +15,5%,
                          17. Opel Meriva – 5 795 szt., +17,6%,
                          18. Ford Fiesta – 5 746 szt., +23,3%,
                          19. Skoda Octavia – 5 276 szt., +5,01%,
                          20. Toyota Yaris – 4 957 szt., +13,0%.

Przeczytaj cały tekst: https://moto.wm.pl/369881,Polacy-rzu...#ixzz4UXNsXGxz
                          Last edited by Cojakco; 01-01-2017, 21:38.

Comment

• Na pewno "widzenie na ulicy" to kompletnie subiektywna sprawa, ale Mazdy akurat też zauważamy, bo moja żona po prostu lubi 3/CX-3 i rozważamy jako następne Jej auto. Natomiast nie masz wrażenia, że Mazd jest sprowadzanych sporo 6tek a nie tylko trójek, podczas gdy Honda to głównie Civic? Zaznaczam, że to tylko moje domniemanie/obserwacja, nie widziałem nigdy "twardych danych" na to...
                            . .

Comment

• Faktycznie mam wrażenie, że starszych Mazd 6 jest więcej... Problem w tym, że rozpatrywałem 6 w opcjach zakupu i zewnętrznie bardzo mi się ona podoba. Zawsze się obejrzę, jak przejedzie taka zgrabna Madzia
                              Osobiście też wiem, bo policzyłem, że Civiców jest najwiecej na mojej ulicy - 4 szt., choć przed zakupem mojej Hani tego faktu nie zauważałem. Natomiast Mazdy 3 nie widzę, jest jedna 6. Czyli subiektywnie masz rację.

To na co chciałem zwrócić uwagę, to na istnienie tzw "błędów poznawczych". To jest zjawisko, które nas dopada i nawet nie zdajemy sobie sprawy jak zakrzywia nasze postrzeganie faktów. Więcej na temat błędów poznawczych znajdziesz tutaj:

Moje szczególnie ulubione błędy to te, w które osobiście wpadam:
                              Efekt potwierdzenia nazywany też efektem potwierdzania - w tym wątku wielokrotnie występuje gdy wskazujemy wyższość posiadanej IX nad X
                              Efekt kontrastu - lubię przy zakupie kawy. W sieciówkach zawsze są 3 wielkości kubków, a my statystycznie będziemy wybierać rozmiar średni, choć gdyby były 2 rozmiary to kupilibyśmy małą czarną...
                              Last edited by Cojakco; 02-01-2017, 00:08.

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                                ale Mazdy akurat też zauważamy, bo moja żona po prostu lubi 3/CX-3 i rozważamy jako następne Jej auto.
                                Mieliście Alix okazję siedzieć w CX-3? Też nam się to auto podoba wizualnie, ale jest niemiłosiernie ciasne z tyłu... tak naprawdę dorosły człowiek postury 180 cm nie jest tam w stanie z tyłu siedzieć w klasycznej postawie, tj. z nogami do przodu... Auto wg mnie ok - ale na szybkie zakupy w mieście...

Comment

Working...
                                X