Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ja po dokladnym obejrzeniu w salonie uwazam ze X sedan 1.5T w wersji Prestige ze skora w srodku bedzie bardzo dobrym samochodem.
    Hatch to troche niewypal, szczegolnie ze standardowa tapicerka.

Tak naprawde o wszystkim zadecyduje cena
    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Zamieszczone przez sejsmolog Zobacz posta
      silniki to porazka,skrzynia cvt to samo,nie warto chyba kupowac niestety,chyba ze ktos lubi jazde wozkiem akumulatorowym...
      Popieram zdanie Alixa.
      Na jakiej podstawie twierdzisz, że silnik porażka? Bo ma turbo?
      A skrzynia? Widziałeś chociaz filmiki? CVT mimo swojej soecyfiki gastrokuriera, w tym wydaniu symuluje pracę zwykłego automatu.

Wstrzymalbym się z opiniami do pojawienia się pierwszych testów, a najlepiej do własnej jazdy testowej.

sent from mobile

Comment

• Też uważam, że póki co nie ma co tragizować i z góry się uprzedzać. Zobaczymy jak to będzie i tak nie mamy wpływu na to jaki on jest (bo już jest). Ja nie zamierzam skazywać się już na zawsze na mojego obecnego IX chociaż go bardzo lubię. Honda mnie nigdy nie zawiodła, więc chciałabym przy niej zostać. Jakoś nie wyobrażam sobie żeby CVT była gorsza od obecnej. Ale też jak wszyscy czekam z niecierpliwością na ceny.

Comment

• Zamieszczone przez Maria Zobacz posta
          Jakoś nie wyobrażam sobie żeby CVT była gorsza od obecnej.
          Z zasady skrzynie CVT są gorsze od wusprzegłówek czydobrych hydrokinetyków.
          Brak prawdziwego kick-down (tylko symulowany), wrazenie wiecznego slizgania sprzegła przy przyspieszaniu, hałas od silnika.

Te wady denerwują w autach z silnikami NA. Ja licze ze w 1.5T po prostu bedzie lepiej bo mocy i momentu bedzie duzo, co zrekompensuje koniecznosc cisniecia na wysokich obrotach jak np. w starym 1.8
          Jezdziłem troche Lexusem GS450 Hybrid i nie miałem żadnych zastrzezen do skrzyni CVT. Tyle że tam siedzi 3,5l V6.
          Tak wiec wg mnie nie same skrzynie CVT sa problemem tylko silniki z którymi są sparowane.

Bedzie dobry silnik 1.5T - nie bedzie problemu z CVT
          Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Zamieszczone przez Maria Zobacz posta
            Ale też jak wszyscy czekam z niecierpliwością na ceny.
            Z cenami będzie cieżko. Obecnie ceny Civica IX na wyprzedaży są na tym poziomie co rok temu bez promocji. Przypuszczam, że jest to przygotówka pod ceny X, tak by szok był mniejszy. Generalnie te ceny są kiepskim prognostykiem :/

Comment

• Biadolić będziemy jak zobaczymy

A propos cen, możliwości, jakości dla odrobiny perspektywy co było w Polsce jeszcze nie tak dawno luksusem szczerze polecam ten rodzimy (jeden z nielicznych tak "motoryzacyjnych") film:

Jak to w miarę sprawne (z naciskiem na w miarę) dwa cylindry 0,65 litra były luksusem, a nie 4,5 metrowy wypasiony wozik, który ma silnik co najmniej 1,5x większy, z turbo i w dodatku co najmniej 5x mocniejszy...
              ............................C I V I C
              .. generacje . wersje usportowione ..silniki
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                Tak wiec wg mnie nie same skrzynie CVT sa problemem tylko silniki z którymi są sparowane.
                Podobne mam wrażenia po Foresterze 2.0T z CVT. W tym przypadku również było b. poprawnie jak na CVT, a w wolnossącym 2.5, kiepsko.

Comment

• Ja bym się bał trochę kwestii trwałości CVT z momentem z turbiny. Chociaż to pewnie nie zmartwienie pierwszego właściciela...
                  . .
                  Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                    Ja bym się bał trochę kwestii trwałości CVT z momentem z turbiny. Chociaż to pewnie nie zmartwienie pierwszego właściciela...
                    Pewnie dlatego silnik z CVT ma niższy moment i nieco inne parametry w funkcji obrotow

sent from mobile

Comment

• Panowie, ceny ostudziły mnie dosyć mocno. Hatchback 1.5T wersja sport 97500, 1.0T wersja S 69900.

Comment

• Jeśli to prawda to handlowcy Hondy siedzą właśnie na pracuj.pl i szukają nowego zajęcia . Ale nie wydaje mi się żeby ceny były aż tak odjechane bo ocierałyby się o marki premium.
                        CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

• Przy HR-V też się nie wydawało, a jednak... jak do tego dodamy braki w autach z powodu produkcji na USA to faktycznie salonowcom Hondy nie będzie łatwo...
                          Last edited by Alix; 03-12-2016, 18:09.
                          . .

Comment

• Zamieszczone przez diamento Zobacz posta
                            Panowie, ceny ostudziły mnie dosyć mocno. Hatchback 1.5T wersja sport 97500, 1.0T wersja S 69900.
                            Skąd masz te ceny

Comment

• No niestety. Smutne ale prawdziwe. Cennik i specyfikację dostałem dzisiaj z salonu. Wklejam pełny cennik i specyfikacje.
                              spec3.jpgspec2.jpgspec1.jpgcennik.jpg

Comment

• Dzięki za cennik ze specyfikacją, czyli rozumiem, że nie da się kupić wersji comfort z silnikiem 1.5t? Jeśli w przypadku sedana będzie tak samo to jest to jakaś kpina.

Comment

Working...
                                X