Auto jest z polskiego salonu to po autostradach raczej nie ganiało. Tak jak piszesz - jazda po mieście wymusza częste używanie hamulca, więc nie ma pewności czy to pierwszy komplet. Co do wyboru Texstarów przyznam, że mocno przyczyniła się Twoja opinia z wyżej podlinkowanego wątku. Nie wziąłem jednak pod uwagę tego, że mogą być różnice między klockami tego samego producenta do UFO i sedana. Wiadomo, jest to moje subiektywne odczucie, ale po przejechaniu 150 km Legionowo-Szczytno, na mytych wcześniej felgach było widać sporo pyłu. Trasa prowadzi przez miasta i wioski to hamowania trochę było, jednak poprzedni komplet tak nie pylił. Szkoda, że nie mam jak sprawdzić jakie to były klocki. Generalnie nowe klocki hamują i jako zamiennik serii się sprawdzają, ale na następną wymianę spróbuję czegoś innego.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klocki / tarcze hamulcowe Civic 2006-2011 jaki zestaw polecacie?
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Jeśli mówisz o tych dużych blaszkach wielkości klocka to miałem po 3 szt. na każde koło (jak na schemacie: 2x na wewnętrznym i 1x na zewnętrznym klocku) Były w dobrym stanie, bez rdzy więc je założyłem na nowe klocki, choć nie były idealnie dopasowane.
edit:
Zawziąłem się i poszedłem obejrzeć stare klocki. Okazało się, że pod warstwą brudu i jakiegoś smaru są wytłoczone oznaczenia: HONDA JB NF87FF. Macie pojęcie co to za klocki?Last edited by rambo7; 30-08-2018, 07:37.
Comment
-
Zamieszczone przez bartekos Zobacz postaProducentem jest Nissin.Zamieszczone przez Rademenez Zobacz postaCzyli to fabryczny klocek zakładany na pierwszy montaż ?Zamieszczone przez bartekos Zobacz postaNa pewno szły na pierwszy montaż.
Trudno ustalić z całą pewnością że to jedyny producent na 1 montaż.
Na pewno to mogę na 100% powiedzieć że na pierwszy montaż szły ATE.
Więc słowo "na pewno" to ...nie jestem pewny.
Ja na pierwszym montażu miałem ATE, czyli wychodzi na to że było przynajmniej 2 dostawców Nissin i ATE.
Mogę też powiedzieć, bo będąc w salonie zawsze oglądam części jeśli widać napisy i na klockach w 9 genie pisało ATE auta nowe stały w salonie.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaWięc słowo "na pewno" to ...nie jestem pewny.
Chociaż osobiście nie spotkałem się z przypadkiem, żeby w sedanach VIII było wkładane coś innego.
Pytałem też mechanika, który sam jeździ sedanem FD i mówił właśnie, że Nissin to fabryczne klocki do sedana.
Czy były jakieś inne w sedanach - nie wykluczam, ale wątpię :-)
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaJa na pierwszym montażu miałem ATE, czyli wychodzi na to że było przynajmniej 2 dostawców Nissin i ATE.
Comment
-
Zamieszczone przez bartekos Zobacz postaW/g mnie Nissin = 4D, ATE = 5D.
Comment
-
A mnie w Sedanie właśnie skończyły się tarcze i klocki z przodu.
W zakładzie do którego jeździłem poprzednik=mi autami (bo wiem, że szef ma szmyrgla na punkcie fachowo wykonanej usługi)
zaproponował mi komplet Hella Pagid. A cóż to za wynalazek? On twierdzi, że to lepsze od ATE i podobnych.
Comment
-
jak tym handluje to wiadomo że najlepsze. A tak na poważnie to tu się porównujemy do fabrycznych zestawów, bo jak wiemy jak hamuje, pyli, hałasuje, wytrzymuje etc. fabryczny zestaw to po prostu nie chcemy mieć gorzej. W czym są lepsze powiedział? bo to takie gadanie bez uzasadnienia. Poza tym podejście z dobrze wykonaną pracą się chwali, ale jeszcze nie spotkałem mechanika aby lepiej coś zrobił ode mnie, zazwyczaj to jak mam uwagi jak ja bym to zrobił, to słyszę: "eeee chłopie jak ja bym to robił jak ty to widzisz to ja bym na chleb nie zarobił". noo więc wolę sam, jak tylko mam warunki i możliwości to wolę sam.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Handluje, nie handluje, raczej nie handluje a montuje. Jeśli ja sobie zażyczę to może mi i droższy zestaw ściągnąć z hurtowni i zamontować ale na to co zakłada daje mi gwarancję.
Przy ATE, na przykład miewał (podobno) więcej wracających klientów bo pyli, bo bije, bo piszczy, itd.
Ja wiem, że samemu można by to zrobić lepiej (może) ale jak coś spieprzę (tak, tak, da się nawet to) to co, pojadę do niego i będę wołał ratunku ?
No dobra, to jadę po zestaw TRW (tylko to mają na miejscu w poznańskich hurtowniach) i w weekend zakładamy.
Może nie zepsuję czegoś :-)Last edited by eror; 30-08-2018, 14:52.
Comment
-
No i tarcze z klockami wymienione.
Śruby trzeba było rozwiercić ale to później się przykręci. W zasadzie nie było syfu ale faktycznie nikt inny nie wyczyścił by
wszystkiego tak dokładnie jak ja:-) TRW zamontowane, odtłuszczone, co trzeba nasmarowane i wio!
Co prawda wykryłem pewien problem przy okazji ale o tym w osobnym wątku.
Dzisiaj, podczas wymiany tarcz z przodu szarpałem za wszystko co się da. No i jak chwyciłem półoś (prawą) to stukało. Metaliczne, suche stuknięcia. Na pewno luz jest wzdłużnie, poprzecznie praktycznie niezauważalny. Nakręciłem krótki filmik A może tak ma być, może taki luz jest niezbędny? https://youtu.be/IaMs36dkJY0Last edited by eror; 01-09-2018, 18:17.
Comment
Comment