Kiepsko tam coś widać. Czy muszę zdjąć całą plastikowa obudowę pod kierownicą żeby się tam dostać?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Check engine błędy Pa51 B1227 - samodiagnoza modułów sterujących
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez luk_typer Zobacz postaKiepsko tam coś widać. Czy muszę zdjąć całą plastikowa obudowę pod kierownicą żeby się tam dostać?
Comment
-
Siemka
Ostatnio zaczął pojawiać mi się błąd: VSA/ABS Check System. Odczytałem błędy DTC przez zwarcie dwóch pinów w skrzynce bezpieczników i wyszły mi następujące błędy:
PA50 Dtc B1155
PA50 Dtc B1156
PA50 Dtc B1157
PA50 Dtc B1159
PA50 Dtc B1160
PA50 Dtc B1188
PA51 Dtc B1240
PA96 Dtc B1905
Trochę tego dużo się nazbierało. Przeczytałem opisy tych kodów, ale dla mnie, laika w tym temacie, to za wiele mi to nie mówi, dlatego może pomożecie? A może winę za tyle błędów może ponosić za słaby akumulator ? Byłem już u jednego elektryka, ale z tego co mówił, to połączył się z autem, ale nie wykrywał mu tego błędu ABS, tak jakby ABS stracił zasilanie, tak mi to zostało wytłumaczone. A może Wy mi coś doradzicie, co mógłbym jeszcze zrobić w celu usunięcia tych błędów ?
Comment
-
Zacznij od przetłumaczenia sobie tych kodów. dowiedz się sam co mu dolega. Ja potem bym błędy skasował i za jakiś czas sprawdził które pojawiły się z powrotem. tymi bym się przejmował.
ABS stracił zasilanie?? hm dziwne tłumaczenie. gdyby któryś z tych systemów stracił zasilanie miałbyś błąd. Tak raczej od razu.
Comment
-
Wygląda to na jakiś problem z MICU. Moim zdaniem powinieneś skasować błędy, wyłączyć/włączyć zapłon i ponownie sprawdzić błędy.
Ze swojej strony, jeśli nie dysponujesz interfejsem a posiadasz miernik, to sprawdź omomierzem przejście masy. Jeśli nie masz miernika to podepnij masę osobnym kabelkiem i sprawdź, czy coś się zmieniło. Jeśli coś gubi zasilanie, to często powodem jest z problem ze stykiem przewodu masy.
Comment
-
Civic VIII- CHECK VSA, kręci tylko do 3500 obrotów, błąd PA51 B1227
Witam. Może ktoś pomoże :-)
Podczas jazdy zaświecił i świeci stale komunikat VSA CHECK, CHECK SYSTEM
Objawy : po wciśnięciu na max pedału gazu odcięcie dokładnie przy 3500 obrotów
Błędy na sreberko : PA51 B1227
Przy zworce na gnieździe OBD: Kontrolka ABS miga 10 razy
Comment
-
B1227 jest związany z kontrolą klimatu z tego co widzę w necie, więc raczej nie jest powodem
Kod:
B1227
Definicja:
Przerwa w obwodzie czujnika temperatury powietrza zewnętrznego
Opis:
Słaba komunikacja między czujnikiem temperatury powietrza zewnętrznego a jednostką klimatyzacyjną. („Otwarty”) warunek.
tak to wygląda w luźnym tłumaczeniu.
A to co się pali na desce to raczej coś poważniejszego , co można wnioskować po tym że komputer wrzucił ci auto w tryb serwisowy.
dlatego odcinkę masz przy 3,5 k
komputer zapobiega w ten sposób ewentualnym poważniejszym uszkodzeniom.
HDS się kłania i zczytanie błędów.
Popytaj może ktoś z kolegów z forum mieszka w pobliżu i ci pomoże za przysłowiowe piwo
Comment
Comment