Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Branie / zużywanie oleju silnikowego w VIIIgen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

zużycie oleju w silniku 1.4 100KM

Cześć!

Ostatnio wszedłem w posiadanie używanej Hondy Civic VIII 1.4 100KM z przebiegiem 96 tyś.
    Poprzedni właściciel twierdził, że pomiędzy okresowymi przeglądami w ASO nie sprawdzał i nie uzupełniał oleju, czyli robił około 20 tyś bez uzupełniania oleju.
    W każdym z moich wcześniejszych samochodów sprawdzałem olej co około 3mce i robiłem dolewki.

Jakie macie zużycie oleju w silniku 1.4 100 KM ?
    Czy znacie zalecenia mechaników co do "optymalnego" poziomu oleju ? (ja np.: dla silnika VW1.2 HTP miałem zalecenie, aby olej utrzymywać blisko maksimum. W tym konkretnym silniku poziom poniżej średniego bliski minimum był za niski ponieważ przekładał się na bardzo duże ryzyko uszkodzenia rozrządu)
    Jakie macie zalecenia dotyczące oleju dla silnika 1.4 100KM ?

pozdrawiam,
    Przemek

Comment

Utrzymywanie oleju prtzy gornej kresce jest wskazane dla każdego silnika.
      Mniejsza ilość oleju oznacza że każda jego część większą ilość razy weźmie udział w smarowaniu.Mniej oleju to również słabsze chłodzenie.
      Może to dobre na mrozie w silniku z żeliwnym blokiem i głowicą,bo olej szybciej łapie temperaturę,ale jak chcesz trochę poszaleć to lepiej mieć go więcej.
      To nie są silniki b. starej generacji,gdzie wyższy poziom oleju przekładał się na większe spalanie.

Comment

Working...
      X