Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Branie / zużywanie oleju silnikowego w VIIIgen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Moja Hania 1,8 z " drugiej reki" ku mojemu zaskoczeniu tez bierze olej , trochę mnie to zdziwiło po poprzednie dwie które miałem (VII i VI generacji) serwisowane w ASO od wymiany do wymiany trzymały stan do końca tj do sprzedaży przy ok. 170 000. Ta ma tylko/aż 64 tys przebiegu i po wymianie też w ASO przejechała zaledwie 8000 jak kontrolka zaświeciła. Pocieszam się z powyższych wpisów, ze możne to uroda tego silnika tamte były w pojemności 1,4. Użytkuję je w ten sam sposób. Przy wymianie w ASO zwróciłem na ten fakt uwagę byli zdziwieni. Może to faktycznie kwestia oleju.

Comment

To kwestia oleju, na Parowcowej chłopaki zalali mi shella z beczki - do tej pory nie miałem do nich żadnych zastrzeżeń, ale ten olej to kiszka jakaś straszna. Wymieniłem na Castrola ze sklepu i... cisz spokój. Coi więcej silnik pracuje poprawnie, a od tego czasu (oczywiście z wymianami okresowymi oleju) zrobiłem 30 tyś i nie ma probemu z olejem. A Auto smiga na trasie Wrocław<-> Monachium i 140-150 (czasami przegoni się pajaki z rury, ale szkoda silnika na dłuższą metę) i od wymiany oleju na "sklepowy" jeszcze nie miałem problemów z brakami.

Comment

Mnie na przeglądzie też w ASO wlali shella i nie mam żadnych problemów z tym olejem.Tak że nie wiem dlaczego akurat ty miałeś.Choć co prawda przejechałem dopiero 10 tyś,na nim.Więc zobacze co bedzie dalej.Ja co prawda też wolę olej w butelce ze sklepu.Ale póki co jeszcze raz muszę zrobić przegląd.I niech naleją co uważają za dobre,aby później nie było problemów ze strony ASO jak by z autem było coś nie tak na gwarancji.Później będę kupował sam co uznam za dobre.Pozdrawiam.

Comment

Swojego sedana 2007r. kupiłem z przebiegiem 43tyś, teraz ma 48tyś, żadnego ubytku oleju nie zauważyłem. Na osłonie p-słonecznej mam naklejkę, że "wszystkie normalnie pracujące silniki spalinowe zużywają olej" czy jakoś tam. Trochę musi wziąć oleju. Któryś z kolegów/koleżanek napisał, ze na trasie bierze więcej oleju niż w mieście - wg mnie nie prawda. Na trasie silnik się lepiej nagrzewa i spala z oleju resztki paliwa jakie się tam domieszały, stąd po trasie widać niby większe zużycie oleju, a to tylko paliwko odparowało. W mieście często na ssaniu i coś tam podobno może przelecieć do oleju. Również opinia, że olej gęstszy nie ma wpływu na branie oleju w stosunku do oleju rzadszego nie jest chyba do końca trafiona. Sam do niedawna przerabiałem dość stare auto, gdzie miałem problem z braniem oleju - pierścienie, uszczelniacze zaworowe. Wiadomo, gęstszy olej nie uzdrowi silnika, ale potrafi wyraźnie zmniejszyć konieczność dolewek - zapraszam na forum mazdy - 323 silni Z5 tam ten temat jest przerobiony w tę i z powrotem. Gęstszy olej zmniejsza zużycie oleju (przy silnikach mocno wyeksploatowanych) - potwierdzi to każdy właściciel przepięknej 323F z lat 94-98 :/.

Comment

U mnie to samo, Civic 5D 1.8 2006 kupiony pół roku temu z przebiegiem 78tyś, teraz ma >83tyś i oleju ile było tyle jest. Oczywiście lekko się waha w zależności od trasy ale dolewać nic nie musiałem.

Comment

Witam
              Type S 2008, 1,8, 25000km, nie bierze w ogóle oleju, tzn. poziom nie spada (zauważalnie na bagnecie) miedzy wymianami.
              Pozdrawiam

Comment

rozmawiałem wczoraj ze znajomym - tez ma Ufoczka od nowości i zaobserwował podobny przypadek - w warsztacie wymienili mu olej na beczkowego Shella i po 15 tyś czujnik zapłakał. Po wymianie na Motula (czy jak się nazywa ten dedykowany dla Ufo) którego kupił w serwisie hondy w plastykach, do następnej wymiany - spokój, żadnego stresu.

Comment

Ja mam przejechane 52 tys , autko zalane castrolem po 5 tyś zauważyłem , że na bagnecie ubyło dosłownie 1mm . Mam hanie 1,8 benzyna

Comment

52 tyś bez zmieniania... fiu fiu... to tam już mazut masz

Comment

Nie ma co się tu dziwić to że bierze olej głównie zależy od tego jak się jeździ a w książce serwisowej macie napisane ile civik może zjeść oleju

Comment

MQ nie zgadzma sie z Tobą. Ja jeżdze praktycznie tylko po autostradach, 130 -140, więcej mi się poprostu nie chce, bo przy 150 buczy głośno, a dopiero przy 180 przechodzi w lepsze brzmienie

Na Shellu beczkowym z warsztatu/ASO - lipa jest. Na Motulu bądź Castrolu z plastyku - nie ma żadnych problemów do nastepnej wymiany. Ilość wlewanego oleju - taka sama (sprawdzałem wskazania na bagnecie.

Widać zaczarowany samochód mam

Comment

Na tym polu można dyskutować bez końca ale z tego co widzę głównie problem z olejem mają ci którzy po mieście wyciskają ile mogą jak by nie było jazda ze stałą prędkością mniej wysila silnik niż przejazdy w mieście. Co do oleju ... nie mam nic do shella 5w40 ale równie dobrze można zalewać Motula albo Mobila a castrolla unikam jak ognia (zostawia duży nagar w silniku).

Comment

Jeżdżę cały czas po mieście. Hania zalana Motulem z plastiku. Na bagnecie nic nie ubywa.

Comment

Zamieszczone przez sosen Zobacz posta
                              52 tyś bez zmieniania... fiu fiu... to tam już mazut masz
                              Człowieku mam przejechane 52tys ale od ostatniej wymiany machnąłem 5tys , czytaj ze zrozumieniem :P

Comment

Nadmierne spalanie oleju 1.8

Witam!
                                Mam mały problem ze swoją Hondą 2007r prod. 1,8 v-tec zrobiłem 2500 km do Niemiec i silnik wziął 0.8l oleju. Obecnie mam zalany vavoline 5w-30 i zastanawiam się czy przy następnej wymianie nie przejść na półsyntetyk. Licznik wskazuje 130 000 km.
                                Nie wiem jak u was temp silnika, bo u mnie nie jest na połowie, może to termostat?
                                Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie momentu obrotowego. Z uwagi na to że wcześniej jeżdziłem dieslem trochę mi go brakuje, może da radę podkręcić z 175 na 250, możę ktoś już to robił.
                                Pozdrawiam i proszę o rady.
                                Last edited by Alix; 26-08-2013, 19:54.

Comment

Working...
                                X