Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Świece zapłonowe 1,8 V-tec. Wymiana świec w silniku 1,8 (2009 rok)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Marek76 Zobacz posta
    Pytam bo występuje u mnie zawsze szarpnięcie z powodu przyduszenia silnika w momencie dodania gazu po jego wcześniejszym puszczeniu, czyli przy zmianach biegów, po hamowaniu silnikiem. Kolega wymienił w fordzie focusie mk1 w benzynie świece i przewody, miał dokładnie te same objawy i wszystko ustąpiło. Skoro wyglądają ok trzeba szukać innej przyczyny.
    jaka masz odległość miedzy elektrodami? generalnie świece nie wyglądają źle, ale też słabo na tych twoich zdjęciach widać, ze względu na cienie powstałe przez lampę. zmierz odległości między elektrodami.

Comment

• Zamieszczone przez TakTyk Zobacz posta
      chińczycy mają taki sprzęt do robienia fejków i przy tym totalny brak skrupułów.
      dlatego uważam że Amerykanie mieli motyw. Motyw jest kluczem do działania. Chińczycy zaczęli ich wyprzedzać, .. we wszystkim. Zapodali wirusa do chin i to kiedy? w czasie świąt Bożego Narodzenia kiedy wiadomo że to "najlepszy" czas na takie akcje. Klęknie im nieco gospodarka no ale trzeba coś robić bo skośni na maszynach które im sprzedali jankesy zaczęli ich wyprzedzać. Wystarczy postawić skośnego i amerykanina przy tej samej maszynie, nie sposób się pomylić kto zrobi więcej, a siłą robocza tania do tego z tej samej maszyny wyskakuje ta sam świeca ..tylko elektroda (której nie widać) jest z gówna zrobiona, a stop świecy z iskrownikiem też jakiegoś metalowego gówna i się użytkownicy zorientowali dopiero wtedy, jak kupując niby oryginał te iskrowniki odpadały i wpadały do cylindra. Ja do tej pory nie miałem pojęcia że to może odpaść, no ale jak to zaczyna odpadać za często to qurw bierze.

Ja nie wiem co kupić, na razie mam sporo km więcej niż wynika z interwału wymiany, silnik pracuje bdb, wiem że mam tam OEM ale męczę się przed kupieniem tego co może być zwane oryginałem.

(co do świec z foto, są prawidłowo okopcone, tak powinny wyglądać, odstęp 1,1mm ale nie pukaj za mocno bo jak się naruszy to zagięty iskrownik odpadnie i wpadnie do cylindra).
      Last edited by rambo7; 22-04-2020, 08:16.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

• Przerwy 1mm mają dla ścisłości.

Comment

• to nic nie ruszaj, jest ok. z czasem zagięta elektroda się zużywa i odstęp się zwiększa. W mojej ocenie, na podstawie wyglądu świec mieszanka dobrana spalana prawidłowo, nawet bym powiedział wzorowo. Rant ma minimalny czarny nagar, środkowa elektroda sucha i szara. Nieliczne spieki na rancie gwintu przy elektrodzie mogą świadczyć o jakości paliwa jakie stosowałeś, po tym też można powiedzieć że paliwo lałeś dobrej jakości.
          Co do tych świec nie mam uwag świadczących o czymś negatywnym w działaniu silnika.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Ok. dzięki za pomoc.

Comment

• Możesz zmniejszyć przerwę do 0.7 mm. Jeśli po tym zabiegu byłaby poprawa to wiadomo gdzie szukać.

Comment

• Zamieszczone przez Xxsoft Zobacz posta
                Możesz zmniejszyć przerwę do 0.7 mm. Jeśli po tym zabiegu byłaby poprawa to wiadomo gdzie szukać.
                nie. zgodnie z zaleceniami ma być 1.1mm

Comment

• Zamieszczone przez samoyeds Zobacz posta
                  0,9 dla lpg
                  1,1 dla pb
                  Jak ma 1,0 to niech nie rusza i tak zostawi.

Comment

• Zamieszczone przez samoyeds Zobacz posta
                    Mi nie chodzi o zalecenia tylko o postawienie diagnozy. Taniej wymienić uszkodzoną część niż pół samochodu.

Comment

• Jakie świece lepsze Denso czy NGK ?

Comment

• Obie firmy montowane na pierwszy montaż przynajmniej w ix gen. Raczej bez różnicy.
                        Last edited by luzny41; 23-06-2020, 07:08.

Comment

• Zamieszczone przez luzny41 Zobacz posta
                          Obie firmy montowane na pierwszy montaż przynajmniej w ix gen. Raczej bez różnicy.
                          Cześć
                          A do LPG,które lepsze. ?⁸

Comment

• Trudno powiedzieć.
                            Ja używam NGK w moim samochodzie.
                            Też mam lpg. W poprzednim też NGK i zero problemów.

Comment

• Montował ktoś z Was denso VK20G? Może ktoś się podzielić opinią?
                              Last edited by blaisp; 18-08-2020, 12:36.

Comment

• Zamieszczone przez blaisp Zobacz posta
                                Montował ktoś z Was denso VK20G?
                                a czemu nie Denso SKJ20DR-M11S?

Comment

Working...
                                X