Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• dziękuje Panowie za utwierdzenie mnie w tej decyzji. jak stare przysłowie mówi lepiej dwa razy zapytać niż raz żałować.
    Przebieg jest potwierdzony wpisami do książki oraz zawieszkami jedno z drugim sie pokrywa i tylko statnia wymiana byla na 10w40 bo to był pierwsza obsługa poza serwisem.

Pozdrawiam

Comment

• To zapewne jakaś niewiedza serwisu Więc spokojnie zmieniaj i jak najdłużej niech śmiga na syntetyku

Comment

• Jeśli ktoś się nosił z zamiarem sprzedaży to czasem też tak się robi, po prostu . Dobrze że w ogóle zmienił a nie jeździł 40 tys na tym samym oleju .
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• No niby tak ale jaka to oszczędność - 30-40 zł na tych 5L. masakra że jeden drugiemu człowiekowi podsuwa żeby tylko kilka złotych oszczędzić ;/

Comment

• Niestety to jest Polska mentalność. Tu 20 zł, tam 15 zł
            Civic VIII 1.8 Executive

Comment

• To wygląda na to że nie tylko Polska bo auto jest z niemiec. Mo że ja wprowadziłem panike co do półsyntetyka bo jeśli mnie pamięć nie myli to chyba 10w40 też może być fullsyntetic. Nie ważne auto zostanie zalane swierzym syntetykiem. Historia auta jest dobra olej zawsze wymieniony przed maksymalnym przebiegiem tak jak serwis zaleca.
              Mam zamiar zalać 0w20 jako że auto jeżdzi w Irlandii i tu się tym zalewa i Hondy i Toyoty.

Comment

• tak jak już wspominałem oryginalnie lub docelowo powinien być olej 0W20, lub 0W30 taki jest oficjalnie wyświęcony przez korporację HONDA, można z powodzeniem stosować też 5W30/40/50 ten ostatni przy wyższych przebiegach zaleca ASO.
                Jak kupowałem auto to właściciel serwisował w ASO i zalali mu shellowski 10W60, po konsultacji telefonicznej tłumaczyli się że takie rzeczy się robi jak się ma dużo aut flotowych i chce się zaoszczędzić "grosza"
                My tu rozmawiamy o naszych własnych autach także lejmy dobre syntetyki i wymieniajmy po 10-15 kkm i silnik odwdzięczy się
                bezawaryjną pracą. Jestem trochę świrem w tym temacie bo potrafiłem wymieniać po 7-9 kkm olej w samochodzie.
                Ale tylko ja mogłem się pochwalić silnikiem po zdjęciu pokrywy zaworów, nikt inny! silnik czysty jak marzenie.
                Jeśli chodzi o 10W30 też można jeździć bez problemu, jest ten olej dopuszczony, ale tylko w krajach o niskiej rocznej amplitudzie temperatur. Np w Azji gdzie jest ciepło wilgotno. W PL to raczej na lato taki olej bym zalał sezonowo na okres letni.
                Tyle w temacie rzeka.
                4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Witam wszystkich.
                  potrzebuję wymienić olej w Hondzie 1,8 benzyna + LPG.
                  Wcześniej na tabliczce miałem napisane, że używany był olej Castrol Edge 5W-30. Taki też kupiłem.. Jednak w domu okazało się, że ma on specyfikację ACEA C3, która według instrukcji obsługi polecana jest do diesli..
                  Podane jest, że do benzyny zalecane jest stosowanie oleju klasy ACEA A1/B1, A3/B3 lub A5/B5. Jako, że nie znam się dokładnie na tych oznaczeniach proszę o informację , czy olej Castrol Edge klasy ACEA C3 mogę wlać do silnika benzynowego czy jednak muszę kupić nowy olej? Znalazłem gdzieś informację, że C3 spełnia po prostu bardziej rygorystyczne wymagania, ale nie jestem pewien źródła...

z góry bardzo dziękuję za podpowiedz.

Comment

• o olejach chyba będzie trzeba otworzyć Wątek typu "czy to właściwy olej" .
                    Weź pod uwagę że masz instalacje LPG. Dobierz olej pod zasilanie suchym gazem, chyba że instalacja ma lubryfikator? Oleje do silników zasilanych LPG powinny mieć nieco inny skład niż silnika pracujący tylko na benzynie.
                    W przyszłości rozważ takie rozwiązanie, podaję przykład, https://sklep.petrocanadaoil.pl/supr...owy-p-132.html Zastosowanie:
                    SMO jest zalecany jako olej całoroczny do smarowania silników benzynowych, zasilanych LPG oraz CNG.

Olej kupiłeś z do Diesla z filtrem DPF. Nie jest to olej zgodny z zaleceniami Producenta. Natomiast pisze tam wyłącznie Norma CF? czy jeszcze coś?
                    Olej ten spełnia wymagania rygorystyczne owszem ale dla utrzymania emisji spalin - to są jego zalety pomaga środowisku. Bardzo dobrze napisałeś - spełnia rygorystyczne wymagania! nie znaczy to że spełnia wymagania najlepszego smarowania .
                    Nie wiem co doradzić, jeśli jest zapakowany i nie otwierany i masz paragon - ja bym go oddał. Przeczytaj może to coś podpowie: https://www.civicforum.pl/showthread...-2016%29/page5
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

• dzięki za odpowiedź.
                      Instalacje mam bez lubryfikacji.. Na oleju jest napisane tylko C3. Na szczęście udało się go oddać w sklepie. W lokalnym sklepie dostępny jest Castrol Edge 5W30 o specyfikacji ACEA: A5. 150 zł za 4 litry..
                      lub np taki https://www.motul.com/pl/pl/products...eco-nergy-5w30 5L za 200 zł..

Comment

• Witam. Będę zmieniał olej w moim Ufoludku 1.8 i zdecydowałem się na Valvoline Synpower 5W-30, bo ma dobre parametry (zbliżone do Motula 0W-30, który jest zalecany), nie jest zbyt Eko i nie kosztuje majątek. Jedyne co mnie jeszcze zastanawia to wartość lepkości wysokotemperaturowej HTHS, bo na kartach specyfiki nie podają jej. Czy ktoś kiedyś znalazł ile ona wynosi dla tego oleju? Znalazłem na jednej stronie amerykańskiej, że wynosi 3, ale oleje europejskie mogą się różnic, więc wolałbym mieć pewność.
                        Last edited by pablo85; 08-04-2016, 11:04.

Comment

• Zamieszczone przez pablo85 Zobacz posta
                          zastanawia to wartość lepkości wysokotemperaturowej HTHS, bo na kartach specyfiki nie podają jej.
                          a do czego to jest Ci potrzebne? w instrukcji obsługi samochodu podają jaka to ma być wartość?
                          a parametr TBN też jest potrzebny?
                          za zawartość popiołów też jest potrzebna?
                          a redukcja własna też jest potrzebna?
                          Różnice są nawet w każdej partii inna. Pokaż mi wymaganie Producenta samochodu który zaleca wartość HTHS?
                          Takie podejście to jest dziczenie, a nawet zdziczenie jeśli chodzi o dobór oleju. HTHS to wynik uzyskiwany laboratoryjnie w warunkach laboratoryjnych. Jaki to ma wpływ na silnik? rozumiem że będziesz uzyskiwał silnikiem skrajne parametry wysokotemperaturowe w odpowiednim ciśnieniem MPa na ściankach cylindra lub na wale korbowym, tak?
                          Jeśli kupujesz Synpower 5W-30 to ten olej ma określony ten parametr Od - Do który mieści się w Normie dla tego oleju.
                          Zastanów się czy chcesz mieć olej typu Eko-Energy czy Olej Protection?
                          HTHS będzie różniło się dla jednego i drugiego.
                          Jeśli chcesz mieć olej Eko Energy i wysoką liczbę parametru HTHS to sorry, ale nie rozumiesz co to jest HTHS. Naczytałeś się o tym ale nie za bardzo wiadomo o co chodzi... ważne by mieć duży HTHS - tak?
                          no tragedia ... po prostu nie wiesz o co pytasz.
                          Ktoś kto szuka parametrów jak HTHS, TBN, itp, i na tej podstawie dobiera olej, no to sorry, wiedzę może i ma bo sie naczytał, ale jej nie rozumie.
                          o tym to świadczy
                          Zamieszczone przez pablo85 Zobacz posta
                          bo na kartach specyfiki nie podają jej.
                          no bo jak to sobie wyobrażasz co maja podać? nie tylko Tobie się to pierdzieli ...
                          podali a jakże, ale Ty nie kumasz o co chodzi...
                          Znalazłem na jednej stronie amerykańskiej, że wynosi 3, ale oleje europejskie mogą się różnic,
                          no bzdura! gdzie to wyczytałeś?
                          Jeśli olej Synpower 5W-30 ma 3,0 ... 3 czego ma 3?
                          umiesz powiedzieć do czego odnosi się liczba "3"... widzę że nie.
                          Nie wiesz do czego się odnieść, bo nie wiesz co to jest parametr HTHS.
                          To jest Parametr! nie Norma!
                          Instrukcja zawiera jedynie wytyczne co do Normy olejowej!
                          HTHS podaje się dla prób laboratoryjnych dlatego oleju i ma ona być 2,9 - 3,5 MPa*S - to wtedy mówimy o oleju tzw: LOW HTHS - obniżona lepkość wysokotemperaturowa - umożliwia mniejsze zużycie paliwa, oraz >= 3,5 MPa*S - to HIGH HTHS - lepsza ochrona przed ścieraniem - zużyciem.
                          Nie podaję się listy parametrów w olejach bo nie ma sensu!

Na czym Ci zależy??? bo tego nie sprecyzowałeś?
                          zalezy Ci na oleju Eko Energy.... ale z HTHS na poziomie oleju Protection? tak? ...nie nie .... tak to nie ma .
                          Po to są oddzielone oleje Eko od Prtection by były rożne HTHS. Takie jest wymaganie.

Więc jeśli rozmyślasz nad olejami np.
                          jeden o nazwie X z grupy Eko-Energy o HTSH 3.
                          drugi o nazwie Y z grupy Eko energy o HTHS 3,4.
                          To zastanów się jaka jest różnica między nimi????
                          Jaka?
                          Żadna !!! absolutnie żadna .... ja rozumiem że nad tym się zastawiasz przy tym rozważaniu?

No to jak chcesz mieć jakie ? duże HTHS? - no to zrezygnuj z oleju Eko Energy - każdy olej nie Eko Energy ma duze HTHS powyżej 3,5.
                          więc,
                          więc wolałbym mieć pewność
                          no to masz pewność że oleje Eko-Energy mają zbliżony parametr HTHS gdzie różnica miedzy danymi będzie żadna! bo inaczej nie zostały by przypisane do Norm Eko Energy.
                          Szukanie róznic w HTHS w olejach danej grupy olejów to jak szukanie różnicy w 1 gałce loda nakładanego taką samą gałkownicą w "Zielonej Budce", potrafisz znaleźć różnice w takiej gałce w Szczecinie a Przemyślu?
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

• hehe sorry rambo7, że tak cie zirytowało moje pytanie chyba go nie zrozumiałeś, bo nie napisałeś nic czego bym nie wiedział, ale dzięki tak czy inaczej
                            Uproszczę moje pytanie, żeby było bardziej zrozumiałe: Czy ktoś wie jaka jest LEPKOŚĆ HTHS (lepkość wysokotemperaturowa HTHS, zwana także lepkością dynamiczną mierzona w mili Paskalach na sekundę - mPa*s przy 150 stopniach C) dla oleju Valvoline SynPower 5W30?
                            Pozdrawiam.

Comment

• Cześć panowie,
                              przewertowałem wątek, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Jaki powinienem kupić olej do 1.8 140 KM w gazie, 2008 rok, 120 000 przejechane? 5W30 się nada czy może 10W40?

Comment

• Z książki serwisowej zalecany 0W30/40 można używać 5W30/5W40/5W50. Z instalacją LPG musisz częściej regulować luzy zaworowe i możliwe że świece będą zużywać się szybciej. To wszystko.
                                4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                                Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                                https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Working...
                                X