Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wy zawsze tak piszecie.. no ale jakiej firmy dokladnie polecacie? Planuje kupić teraz Hondy oryginalny 5W30, będzie ok?

Comment

• Zamieszczone przez IVTEC Zobacz posta
      no ale jakiej firmy dokladnie polecacie?
      Przejżałbyś cały wątek to byś się dowiedział:
      Motul
      Mobil
      Castrol
      valvoline

I pewnie jeszcze kilka, ale te się najczęściej rzucają w oczy Ja używam 5W50 z racji iż lubię pojeździć często na czerwonym polu Jeśli jesteś kierowcą umiarkowanym to 5W30 w zupełności Ci wystarczy, choć ja bym się zastanowił nad 5W40, lepiej chroni w wysokich temp. i wydaje mi się że jest dostępniejszy
      Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
      sigpic

Comment

• Zamieszczone przez IVTEC Zobacz posta
        Wy zawsze tak piszecie..
        no bo chyba już 7-dmy raz pada to samo pytanie a cały wątek jest o tym samym, tak naprawdę to jest niekończąca się"pętla" ....28sma strona o tym dlaczego taki a nie inny ...
        ale by nie było tu padło konkretnie:
        Zamieszczone przez Mati858 Zobacz posta
        Hania jest zalana Castrolem magnatec 5W30 myślicie że mogę zmienić na motula specyfic 5W40 śmigałem na tym oleju w Audi A3 2.0 TDi i byłęm bardzo zadowolony
        zalany jest bdb olej, ale Mati rozważa "Motula specyfik" który miał w TDi.
        NO trzeba mieć elementarną wiedzę że Motul Specyfik to olej przeznaczony przede wszystkim do Diesli z pompowtryskiwaczami - to nie jest olej do benzyniaka! siłą rzeczy musiałbyć Mari zadowolony bo olej dobrze dobrany do TDI ale nie nadaje się do benzyny, co nie znaczy żę po jego zadawkowaniu silnik sie rozleci!
        Motul Specyfik ma specjalny skład dodatków dla Diesla - bardzo skutecznie płucze silnik z sadzy - po kiego wacka lać go do benzyny kiedy tam sadzy nie ma?
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• A co myślicie o Millers 5W30 CFS Motorsport ? Zamierzam kupić

Comment

• Spełnia wymagania API SL/CF oraz ACEA A3/B4, czyli niczym się nie różni od pozostałych olejów dostępnych na rynku które też spełniają te kryteria, np Lotos , tylko.... cena inna .

ok, a jak będzie trzeba zrobić dolewkę to gdzie kupisz np. 1 literka?
            Millers 5W30 CFS Motorsport. Przeznaczony do silników samochodów wyścigowych i rajdowych, osiągających wysokie obroty maksymalne. Idealny na tzw. „track days”, oraz dla kierowców, którzy jeżdżą wykorzystując maksymalne możliwości swoich samochodów. Dobrze pracuje przy temperaturze pracy do 125 stopni C, maksymalnie (chwilowo) do 150 stopni C.
            Dokładnie to samo mozna napisać do każdego innego oleju spełniającego kryterium: API SL/CF oraz ACEA A3/B4.

Gdyby to był tak super hiper jedwabisty olej to i pewnie firma Honda by go zalecała .
            Last edited by rambo7; 20-05-2015, 14:15.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Możesz zalać pytanie tylko czy wykorzystasz olej estrowy przeznaczony do "upalania".
              Jak jeździsz normalnie to równie dobrze możesz zalać np. MILLERS 5W30 EE LONGLIFE ECO.

Instrukcja do R18A2 zaleca oleje w klasie API SL lub nowszej oraz w klasie ACEA A1/B1, A3/B3 lub A5/B5.
              Moje FD7

Comment

• w tym Milersie brakuje mi informacji co do kryterium jakości wg Producentów i tego nie widzę, czy to jest tajne ? nie wiem ale jak tego nie ma to mam obawy czy dobrze trafiam z wyborem oleju.
                Co do zaleceń producenta silnika samochodu to obecnie w instrukcjach nic ciekawego nie napiszą tylko: Eco i energy, dlatego o zalecanych olejach nie piszmy bo to jest bez sensu ...tu mowa o osiągach a tu mowa o zaleceniu ani jedno ani drugie ze sobą nie ma nic wspólnego jest w jawnej sprzeczności!
                Najważniejsze primo i jedyne jakie stoi przed wyboerm olejów dzisiaj to to czy:
                1. interesuje mnie oszczędności paliwa i środowisko? odp: Tak - to stosuję A1 B1 A5 B5.
                2. interesuje mnie ochrona silnika i zapewnienie mu ochrony? odp: Tak - to nie stosuję oleju A1/B1 ani A5/B5.
                Ludzie ...no nie można "mieć ciastko i zjeść ciastko..." albo oszczędzanie silnika albo oszczędzani środowiska. Oleje A1/B1 A5/B5 kierowane są do posiadaczy najnowocześniejszych aut wymagających oleju wpływającego na oszczędność paliwa co za tym idzie emisję spalin! Nie są kierowane do osób które lubią pociągnąć regularnie pod czerwone pole! to stoi w sprzeczności z ideą przeznaczenia tego Klasyfikowania oleju!

Rozumiem żę myślenie jest typowo po polsku: "mieć wszystko do wszystkiego" olej co oszczędza paliwo i wytrzymuje temperaturę 150stC i jazdę pod czerwone pole
                Last edited by rambo7; 20-05-2015, 14:39.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

• Ja napisałem, że jak potrzebuje oleju do normalnej jazdy to może być np. MILLERS 5W30 EE LONGLIFE ECO
                  Będę do swojego auta zalewał niedługo ten właśnie olej, z tym, że ja jeżdżę zazwyczaj spokojnie w okolicach
                  2.5-3k rpm + oczywiście czasami przeciągnięcie pod czerwone pole.

Do upalania są inne produkty.
                  Moje FD7

Comment

• Ja właśnie lubię sobie pocisnac Honde, często kręcę silnik dość wysoko, mysle ze dobrze zrobiłem iż wybrałem ten olej co do tego ze nie poleca go np. Honda... Wiecie każdy producent samochodu zaleca swój olej... Np. Ford zaleca albo Fordowski albo Castrol... I nie wierze w to ze taki Lotos to to samo co ten Millers...

Comment

• Alurat jak krecisz wysoko dosc czesto to chyba lepszy bylby jakis W50. Przy tym Millersie juz w samej nazwie jest cos tam ECO - juz samo to wskazuje jaki ma cel stosowanie tego oleju...
                      The 1st. - EJ9
                      The 2nd. - ES7
                      The 3rd. - FD7
                      The 4th. - CU2
                      ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Comment

• Zamieszczone przez Crisownik Zobacz posta
                        jest cos tam ECO
                        raczej nie chodzi tu o eco związane z jazda na emeryta.Oleje te "śladowo"zmniejszają zuzycie paliwa.Za mniejszym spalaniem idzie mniej syfu w atmosferę.Tak twierdzą ecolodzy(i znowu te eco
                        pzdr
                        MILLERS 5W30 EE LONGLIFE ECO-stosuje ten olej teraz ze wzgledu na nizszą ceną,bardzo dobrą jakość i dostępność oryginału.W miejscu zamieszkania mam przedstawicielstwo na PL.Przeszedłem z Motula po 10 latach.Pomiedzy tymi markami pokuszę sie postawić znak =.W razie wątpliwości co dobrać do 1,8 polecam [url]https://www.millersoils.pl/kontakt/. Szefem przedstawicielstwa jest byly kierowca rajdowy i rzeczowo można pogadać
                        Last edited by artax; 21-05-2015, 11:55.

Comment

• Mnie te tematy olejowe zawsze rozwalają. Tysiące stron, treści i rozprawek a wszystko i tak jak krew w piach.
                          Ilu z Was poprzez zalanie słabego oleju i długotrwałe użytkowanie doprowadziło do awarii silnika? Ja osobiście nie znam chyba nikogo, kto przez zły olej miał taką akcję. Moim zdaniem taki temat klasyfikuje się tylko i wyłącznie do zamknięcia. To lanie wody i nic więcej.
                          Bardziej bym widział streścić powyższe w zestawienie statystyczne, na jakich olejach jeździmy i to może było by bardziej konkretną informacją niż odwieczne pytanie "jaki olej".
                          Też mnie zawsze zastanawia jak tę jakość użytkownik umie oszacować? Zrobił autem 300kk na danym oleju i tak stwierdza czy mu się plakietka na butelce podoba?
                          Last edited by Gość; 21-05-2015, 12:43.

Comment

• Zamieszczone przez Joe Zobacz posta
                            To lanie wody i nic więcej.
                            Bardziej bym widział streścić powyższe (...) mnie zawsze zastanawia jak tę jakość użytkownik umie oszacować?
                            no bo to taki temat "dyżurny" jak nie ma o czym pisać, to można zawsze "pieprznąć standard" - jaki olej nalać? i sie zaczyna ...

Nie ma ani jednego Wątka na temat: "Mój silnik padł od oleju o nazwie "X" ". Natomiast jest bardzo dużo utartych, powielanych i nieprawdziwych wręcz bzdurnych informacji o olejach.
                            To jest zawsze temat do dyskusji jak to czy pragnienie lepiej gasi Coca-cola czy Pepsi ? ... no i znajdą się tacy co powiedzą że piwo i tacy że woda ważne że sie gada.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Hej. Jeśli mam polecić to tylko mobil. Ja leje i jestem zadowolony. Sprawdź https://www.motochemia.pl/mobil-m-32.html Z tego co widzę ceny są ok. Znajomy już dawno polecał mi ten sklep.

Comment

• Hej. Jeśli mam polecić to tylko...
                                Przedstawiciel handlowy?

Comment

Working...
                                X