Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez asta Zobacz posta
    mam prośbę odpowiedz czym różni się MOBIL1 np. OW40 z polskiej dystrybucji napisem FULY SYNTETIC od MOBIL1 OW40 z niemieckiej dystrybucji z napisem SHC Synthese Technology.
    spełniam prośbę, odpowiadam: napisem na butelce. W środku w jednej i drugiej jest dokładnie to samo z przekonaniem graniczącym z pewnością.
    Zamieszczone przez asta Zobacz posta
    obrazowo byłbyś zadowolony z kupna czekolady, która okazałaby się wyrobem czekoladopodobnym?? To i to do jedzenia, a co lepsze?
    wiara czyni cuda ..., dlatego też nie będę Cię przekonywał i zostań przy swoim.

Zamieszczone przez asta Zobacz posta
    zorientuj się z czego otrzymuje się olej syntetyczny
    jeśli wierzysz we wszystko co napiszą Ci pisarze z administracji to twoja sprawa, internet wszystko wytrzyma tak jak papier.
    Rozjechały Ci się 2 kwestie: otrzymywanie a dystrybucja. Kiedy ja byłem zorientowany to z pewnością nie umiałeś czytać.
    Wiec zostawmy otrzymywanie bo z teorii i czytania ze zrozumieniem może jesteś lepszy ale pojęcie o logistyce i dystrybucji masz na poziomie laika i wiedzy wyczytanej w internecie.
    Może odpowiedz sobie na pytanie skąd wzięli olej niemcy i polacy jeśli już tak porównujesz te 2 rynki.
    Jeśli uważasz że niemcy biorą skąd skądinąd niż polacy ...to dalsza dyskusja z mojej strony sensu nie ma.
    O jedno ja Cię poproszę nie wprowadzaj na tym forum treści wątłej wiarygodności jako prawdę objawioną. Z czytania bdb, ale to nie sztuka każdy sie nauczy, za to z myślenia pała (naiwność poza zakresem skali ocen).
    Last edited by rambo7; 31-03-2015, 07:59.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Witam!!!! potrzebuję wymienić olej w 1.8. Chciałbym wlać motula 5W30 tylko nie wiem którego...

który polecacie ?

Comment

• Ja bym na Allegro nie kupował, szczególnie jak patrzę na drugi link bo masa podrobionych olei jest na rynku. Poszukaj autoryzowanych punktów...
        Ewentualnie spytaj sprzedawcy o certyfikat od Motula.
        I polecam przeczytać regulamin forum oraz zastosować się do jego zapisów
        Last edited by Butler; 13-04-2015, 08:54.
        Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

• Zamieszczone przez Mati858 Zobacz posta
          Z tego co udało mi się znaleźć w instrukcji do Hondy to zalecane są oleje z normami ACEA A1, A3 i A5 czyli generalnie wszystko jest dopuszczone I dobrze
          Jeżeli chcesz oleje 5W30 to z Motula weź X-Clean C3 5W30 ( bez plusa). Do benzyny spokojnie starczy.

Z tych dwóch co wymieniłeś to Specific ma większą ilość TBN - to jest zasada która ma za zadanie neutralizowanie kwasów powstających przy spalaniu paliwa ( z paliwa zostaje siarka i woda - w połączniu kwas siarkowy)

Ale ten co ja polecam ma jeszcze większy TBN ( podobny do Specifia) Ma też trochę więcej Sapsów co przy benzynie to w sumie dobrze
          Mówię o tym produkcie https://www.motul.com/system/product...pdf?1418142806

A jeżeli o moje osobiste opinie to najlepszy jest typowy Full Saps X-cess tylko że to 5W40.

Mam nadzieję że trochę pomogłem

Pozdro

Comment

• Jeśli o Motula chodzi to do benzyny też bym polecił X-Cess 5W40.
            Całkiem dobre i przystępne cenowo są produkty Gulfa np. Formula G 5W40.

Używałem obu i mogę je polecić.

Comment

• Motul to czołówka jeśli chodzi o producentów olejów silnikowych i jest dosyć często wybierany przez kierowców, ważne jest jednak aby to był olej oryginalny gdyż na rynku obecne są różne "podróbki" charakteryzujące się gorszą jakością. Tak jak koledzy wyżej napisali myślę że X-Cess 5W40 będzie odpowiedni. [link erase]

W związku z sytuacją by nie było przepychanek "kup u mnie", doprecyzowano Regulamin Forum precyzując zapisy w Punkcie 8. o następującej treści:
              8. Na forum, zakazane jest publikowanie:
              • Reklam komercyjnych* (w przypadku Sklepów: w postach nie linkujemy do siebie, nie uprawiamy kryptoreklamy (nie dot. Działu Giełda i Porady i informacje). W przypadku userów: nie uprawiamy reklamy "szeptanej").

Regulamin - https://www.civicforum.pl/showthread...741#post184741

(Etyka Handlowa mile widziana - dobrze odbierana.)
              Last edited by rambo7; 17-04-2015, 08:20. Powód: Doprecyzowana luka w Prawie
              Części zamienne do Hondy http://www.iparts.pl/auto/honda,45.html

Comment

• no to sie szykuje mała "wojenka" między "oil-land" a "iParts"... i o to nam forumowiczom chodziło ....... więc kto taniej ? . W końcu mamy zdrowy kapitalizm
                Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zniżki dla użytkowników forum
                  Civic VIII 1.8 Executive

Comment

• 1. Oleje zalecane przez producentów mają być dostosowane do norm UE - tu panuje ekologia i ekonomika spalania a nie ochrona silnika niestety. Poza tym słynne "postarzanie produktu" niestety. 0W20 polecam emerytom. I teksty, że dobry "bo nie bierze" to sorry... Jak zacznie brać to jest troszkę za poźno, bo olej chroni silnik a nie naprawia.
                    2. Biorąc pod uwagę klimat w Polsce 0 to raczej za uniwersalny, 5 powinien wystarczyć bez problemu
                    3. W40 to już jakaś lepsza ochrona silnika bo bardziej lepki, ale W50 kto wie czy nie lepszy, nie wiem nie próbowałem, ale są tacy którzy tak twierdzą. Mam jednak lekkie obawy czy nie za gęsty.
                    4. Bardzo ważne! Te wskaźniki to dopiero początek dobrania właściwego oleju. Ważne są poziomy popiołu, lepkość przy 100'C najważniejsza, fosforany itd. Przede wszystkim dlatego, że polskie paliwa są bardzo słabej jakości i bardzo szybko degradują olej. Wg mojej analizy tych parametrów wyszło mi że MOTUL 5W40 X-Clean najlepszy, bardzo blisko niego był Valvoline. Jeżeli ktoś znalazł coś lepszego "na papierze" chętnie obluknę.
                    5. Olej z żadnej beczki. Tylko i wyłącznie fabrycznie zapakowany. A jak w warsztacie nam robią a nie sami to robimy to patrzeć co wlewają. Nie twierdzę, że wszyscy to oszuści ale naprawdę cwaniaków nie brakuje. MOTULA nie leją z beczek i to też jego przewaga.
                    6. Na koniec pytanie ode mnie: ma ktoś doświadczenia z dłuższym użytkowaniem tego MOTULa, którego wymieniłem?

Comment

• Olej do 1.8 benzynki to wedle serwisówki pisze:
                      API service grade: SL or higher fuel-efficient oil

Nie dajcie się zwieść że zaleje drogiego motul'a to będzie lepiej, bo lepiej będzie tylko w głowie jeśli specyfikacja będzie gorsza a taką sporo popularnych motuli ma.
                      0w bym lał gdybym stał na polu a 5w kiedy garażuje i nie dopadną mnie mrozy na postoju -30 po dłuższym weekendzie.
                      30 klasa letnia no chyba że już na dolewki wydawać fortune trzeba.

Sam mogę polecić olej Dexelia 5w30 , to olej oficjalny mazdy , chyba total go produkuje, ma dobrą specyfikacje i jest dosć tani 5l 100zl.
                      Podobno troche mniej zanieczyszcza silnik, ile w tym prawdy to nie wiem ale chwalą sobie go własciciele mazdy rx8 które są wyjątkowo wrażliwe na słaby olej.
                      Jadę na nim od 6 lat jak jeszcze chyba się dexelia nie nazywał, w każdym razie jest OK

Comment

• Witam!!! mam pytanie odnośnie oleju obecnie moja Hania jest zalana Castrolem magnatec 5W30 myślicie że mogę zmienić na motula specyfic 5W40 śmigałem na tym oleju w Audi A3 2.0 TDi i byłęm bardzo zadowolony. dziękuję za pomoc

Comment

• No pewnie że możesz zmienić, ja zmieniałem z 10W60 na 5W40 (oba pełne syntetyki) i nie było żadnego problemu
                          Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
                          sigpic

Comment

• Zamieszczone przez Butler Zobacz posta
                            Ja bym na Allegro nie kupował, szczególnie jak patrzę na drugi link bo masa podrobionych olei jest na rynku. Poszukaj autoryzowanych punktów...
                            I polecam przeczytać regulamin forum oraz zastosować się do jego zapisów
                            Muszę zgodzić się z tym stwierdzeniem.
                            Przychodzi czas, że muszę wymienić olejw swojej Hani (przegląd po 5 latach) i chciałem kupić ten olej https://allegro.pl/olej-shell-helix-...123154597.html , ale ta cena mi wyraźnie "śmierdzi", skoro w zaprzyjaźnionej, dużej hurtowni cena jest o 50% wyższa. Wybiorę droższą opcję.

Comment

• Witajcie, jaki olej polecacie do Ufo z 2006 silnik 1.8 140KM aktualny przebieg to 160 tys km.

Comment

• Każdy markowy olej syntetyczny przeznaczony do silników benzynowych będzie OK do tego samochodu. Poza tym możesz dla zabawy przeczytać ten wątek od początku...

Comment

Working...
                                X