Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• tak rozbieżności są duże bo w temacie oleju jest tyle zdań co fachowców, ale to nie ważne, olej ma być taki jaki zaleca producent, koniec kropka.
    Jak idziesz grać w piłkę to wiadomo ze ubierzesz buty tzw "korki" i nie ważne czy z 6 czy 8 czy jeszcze inaczej wkręcana lane itp. korki czy Puma czy Adidas, wiadomo że mają być "korki" weź se jakie lubisz ale nie gumowce bo do tego sie nie nadają ,ale na sile i w nich można kopnąć sie da ale kiedy nogi poobcierasz to będzie dupa.
    Co do wymiany to nie napisałeś:
    - co masz zalane?
    - jaki masz przebieg od ostatniej wymiany?
    - czy masz olej na dolewki ?
    z braku tych informacji rozumiem że ich nie posiadasz, zasugerowałem że jak kompletnie nie wiesz co masz w silniku to kup sobie Lotosa bo chyba najtańszy a parametrami równie dobry jak każdy inny i dolewaj lotosa i myśl o wymianie nie dłużej niż 5tys.
    jeśli natomiast, wiesz to wszystko to nie rozumiem pytania: jakim olejem mam uzupełniać braki (...) tak napisałeś...
    aaa nie oburzam sie ... może tak wyszło przepraszam za "ciśnieniowy" styl...
    Last edited by rambo7; 04-04-2012, 14:55.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Auto ma dopiero przejechane 1 tys km ponieważ jest nowe. nie wiem czym jest zalane bo jak pytalem w salonie to powiedzieli ze jest zalany olejem fabrycznym i oni nie wiedza do konca co to za olej. Oleju na dolewki zadnego nie otrzymalem wiec stad sie wzielo moje pytanie czym mam uzupelniac braki przy nowym silniki bo pewnie takie beda sie pojawiac na poczatku.

Comment

• Ja jak kupiłem Civika też mi powiedziano że do uzupełnienia Shell 5W30 lub 5W40.Ale oleju nie uzupełniałem.Jeździłem rok na hondowskim fabrycznym 0W20.A na pierwszym przeglądzie wymieniono na Shell Helix 5W40.I też nie dolewałem przez rok.Podejrzewam że i ty nie będziesz musiał uzupełniać.Te silniki nie biorą zbytnio oleju.Tak że nie przejmuj się zbytnio.Ale poziom kontroluj.

Comment

• A ja właśnie umówiłem się do ASO (KIELCE) "PRAWIE PO DRODZE DO ŁODZI JAK BĘDĘ ŚMIGAŁ" z tego względu że już od ostatniej wymiany oleju pyknęło mi w zaokrągleniu 10 000 ( samochód mam przejechane 41 000 ) ale czy to prawda to jeden pieron wie go tam ? wymieniam OLEJ co 10 tysiu i już ( a w aso proponowali mi castrola, shella i hondowskiego po ok. 80 zł za litr ) aaa i podobno teraz jest 15% zniżki właśnie za bańkę hondowską. Obecnie miałem zalany wóz "bp 5000 5w 30" i wsio ładnie chodzi zero wycieków (stan olejowy na bagn. w porządku ) Goście w zakładzie powiedzieli że głównie ludzie łykają Castrola....

kurf.. sam już nie wiem jaki wybrać.

Comment

• 80 zł. za litr ?, to przecież jawna granda. Kupiłem tydzień temu w sklepie AUTO KLINIKA w moim mieście Shell Helix Ultra 5W40 za 89 zł. za bańkę 4 litry. Wcześniej w internecie widziałem taki sam za 98 zł też za 4 litry.

Comment

• Zamieszczone przez wojtek9972 Zobacz posta
              80 zł. za litr ?, to przecież jawna granda. Kupiłem tydzień temu w sklepie AUTO KLINIKA w moim mieście Shell Helix Ultra 5W40 za 89 zł. za bańkę 4 litry. Wcześniej w internecie widziałem taki sam za 98 zł też za 4 litry.
              Castrol po 50 zł za litr, hondowski za 80zł :P także jadą z koksem

Mam jeszcze pytanko: ile wchodzi oleju ? 3,8l czy 4,1l ? (w aso powiedzieli mi, że 4,1) Ufiak 1,8 benzynka dziękówa z góry !!

Comment

• Mam hondę Civic 5d 1.8i VTEC, -Sport (140PS) na przeglądzie gwarancyjnym prosiłem żeby mi wlali lepszy olej bo dużo jeżdżę autem i dali mi olejem SHELL HELIX ULTRA AV-L 5W-30 czy zostać przy tym oleju czy zmienić na coś jeszcze lepszego ????

mam jeszcze jedno pytanie czy jest duża różnica pomiędzy 5W-30 , A 5W-40 który bardziej polecacie do mojego silnika ??

Comment

• kolego ale ten olej jest dobrym olejem więc po co zmieniać jak najdłużej na nim jeździj i wymieniaj max co 15 tyś i będzie wszystko ok

A M E N.

r7.
                  Last edited by rambo7; 16-10-2012, 13:25. Powód: dopisek.

Comment

• ok dzięki za poradę , nie będę zmieniał chociaż dużo osób co do oleju marki też wybiera mobl firmę ale wydaje mi się że ten też jest super .

Comment

• Proszę o poradę. Mam wersję benzynową 1.8 i stoję przed faktem wymiany oleju. Auto zakupiłem w zeszłym roku w niemieckim salonie i mam obecnie zalany olej oryginalny z HONDY HFS 5W-40.
                      Nie mogę dostać tego samego, więc zastanawiam się nad jakimś dobrym odpowiednikiem np. Castrol lub Shell. Czy możecie mi coś polecić?
                      Wymieniam olej średnio miedzy 15 a 20 tys. km.
                      Auto użytkuję normalnie jako miejski samochód rodzinny )

Z góry dziękuję za porady!

Comment

• Witaj Geloo.
                        Poświęć nieco czasu i poczytaj wątek w którym piszesz. Temat jest wyeksploatowany do dna. Masz chyba wszystkie możliwe opinie na tak i na nie, co do wielu producentów i ich produktów.
                        Najistotniejsze jest spełnienie zaleceń producenta co do jakości i klasy lepkości. Te masz zawarte w dokumentacji samochodu. Reszta to doświadczenia indywidualne użytkowników i ich preferencje. Czytając dowiesz Się np. że Honda "nie lubi" Castrola (choć ja np. na nim właśnie jeżdżę ). Spotkasz zagorzałych fanów Motula, ale to nie znaczy, że ten właśnie jest jedyny.
                        Proszę poczytaj i dokonaj wyboru.

Comment

• Dziękuję z szybką reakcję. Właśnie problem w tym, że tam gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie )
                          Nie mam nie wiadomo jakich wymagań co do oleju, chcę po prostu kupić coś co jest bardzo popularne. Nie chcę też przeglądać postów, bo przeczytanie nie ułatwi mi podjęcia decyzji.
                          Proszę tylko o jakąś propozycję danego produktu bez rozpisywania się o jego wadach i zaletach.
                          Syriuszteam, jeśli jeździsz na Castrolu, to proszę podaj mi dokładne dane tego oleju i jeśli nikt inny nie poleci mi innego produktu, to pewnie wezmę pod uwagę tylko twoją propozycję za którą oczywiście z góry bardzo dziękuję

Comment

• Nie ma za co dziękować Nie podam, bo ja ujeżdżam 1,7 ctdi i niekoniecznie ten będzie dobry dla Twojego.
                            W naszej strefie klimatycznej praktycznie każdy 5W40 sprawdzi się do rodzinnego toczenia po mieście. Wybierz jednak sam
                            Gdyby to miał być prezent wybierany przeze mnie, to mógłbyś Się spodziewać Motula lub Shella Helix Ultra.
                            Pzdr.

Comment

• o i o to mi chodziło, mam między czym wybierać dzięki

Comment

• Po pierwszym przeglądzie w ASO po 20000 km (w lipcu 2011) wlali mi Castrol Magnatec Proffesional 5W30 (tak przynajmniej jest na fakturze, no chyba że oszukali i lali to co mieli pod ręką). W grudniu byłem u swojego mechanika i poprosiłem o ten sam olej, bo uznałem, że jak wiem co było lane do silnika to leje to samo (moja hania ufo 1.8i VTEC)

Comment

Working...
                                X