Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Dzięki wielkie za wyczerpujące info. Dam znać co i za ile u mnie zrobili. Przebieg niewiele większy od 10tys.
    U Ciebie rozumiem, że był 20tys, a nie 20000tys, czyli 20mln Honda to solidny samochód, ale chyba nie aż tak

Comment

Zamieszczone przez TS3362 Zobacz posta
      Dzięki wielkie za wyczerpujące info. Dam znać co i za ile u mnie zrobili. Przebieg niewiele większy od 10tys.
      U Ciebie rozumiem, że był 20tys, a nie 20000tys, czyli 20mln Honda to solidny samochód, ale chyba nie aż tak
      Oczywiście 20 tys i równo rok eksploatacji

Comment

No i zrobili przegląd po 1 roku (przebieg pk 10300). Wybrałem olej 5W40 Shell Hellix Ultra. To ta tańsza opcja. Pan w serwisie nie namawiał na szaleństwa, bo samochód i tak nie wysilony przebiegiem. Zakres prac bardzo podobny jak pisał andr wyżej. Nie wymieniali filtra kabinowego, ale za to wyczyścili samochód również wewnątrz. Za całość zapłaciłem 618zł, więc też porównywalnie. Ta cena zawiera 5% rabatu, który można uzyskać pobierając kupon ze strony www Auto Plaza na Malolwniczej w W-wie. Wszystko ok ale... wyjechałem i... pedał sprzęgła zaczął skrzypieć Ale o tym w odpowiednim wątku...

Comment

jestem po 1 przeglądzie- po roku życia Hani i po 10.000 km. Zostałem zalany olejem Castrol EDGE 5W-30. Ponieważ jest to nowy samochód i nowy serwis (nowy w sensie nieznany mi) zostawiłem im wolną rękę- na zasadzie zobaczymy jak mnie potraktują. Mam mieszane uczucia (serwis Honda Szczecin - Polmozbyt. Z jednej strony terminowość, szybkość na dobrym poziomie a z drugiej hm litr oleju po 74,00 zł- co mi się nie podoba bo na fakturze było równo 5 litrów (nie 4,58 nie 5,02 itd a równo 5) co świadczy, że mnie skubnęli i te 74 zł za litr, kiedy w handlu ten sam olej za ok 120zł /4 litry- góra 150zł. Nawet jak wliczyli w to wymiane to i tak jakoś dużo. Wniosek, będę jeżdził ze swoim olejem-, ale drugi wniosek- po wymianie i przeglądzie spadło mi zużycie paliwa- około 0,3 litra na 100 w jeżdzie miejskiej.

Comment

Mnie przy przegladzie napisali ilośc oleju 4,3.A podobno wchodzi mniej,więc ASO Hondy chyba tak skubie klientów..Olej to Shell Helix ultra 5W/40.A z woli ciekawości,to jak sprawdziłeś że pali te 0,3 litra mniej Trudno to raczej zmierzyć.U mnie z tego co widzę auto pali tyle samo.Zobaczę jeszcze latem bo zimą to spalanie jest zawsze wieksze.A bedą jeździł ze swoim juz po gwarancji.I byc może juz nie do ASO.Na razie niech leją co uważają,aby później w razie czego sie nie czepiali oleju.Zresztą jeszcze tylko raz czeka mnie przegląd gwarancyjny, to jakoś przezyję.
            Last edited by jacek65; 26-02-2011, 10:27.

Comment

To proste. Mam zwyczaj tankować zawsze do pełna i liczyć na zbiorniku zużycie paliwa. Jeżdżę jak niewolnik ciągle tymi samymi trasami po tych samych ulicach w tych samych godzinach i z regyły tak samo. Akurat żadna trasa zaburzająca pomiary mi nie wpadła. Na starym oleju spalił mi 8,6 litra, na nowym 8,1 litra. Zawsze liczę w dół (na wszelki wypadek, czyli minimum 03 litra na 100 mi mniej spalił) Pogoda była zresztą podobna. przy około 40 litrach tankowania różnica jest już do uchwycenia bo to około 2 litrów różnicy.
              pozdrawiam
              Last edited by minimi; 27-02-2011, 17:39.

Comment

mam zalanego shella 5W40 stanie się coś gdy zaleje motul x-lite 0W20 albo amsoila takiej samej lepkości?? a co sądzicie o olejach midland??

Comment

znaczy sie eco lite

Comment

Mam Hanie po gwarancji, zalałem ją olejem MOBIL 0W30. weszło 3,6 litra ( ze spuszczaniem a nie odsysaniem). Ten typ oleju urodził się w serwisie hondy w Berlinie tam widząc plakietkę shella 10W60 wymienili mi go bezpłatnie!!! (1 litr około 50zł) Szef serwisu pokazywał mi jakie oleje zaleca do swoich silników honda europa. Silnik 1,8 140KM z 2008 roku.
                    P.s. Ja miałem także fakturę za 5l oleju przy pierwszym przeglądzie, jednak po interwencji zwrócili pieniądze z informacją, że nic takiego się nie stało

Comment

Zamieszczone przez Arti Zobacz posta
                      Mam Hanie po gwarancji, zalałem ją olejem MOBIL 0W30. weszło 3,6 litra ( ze spuszczaniem a nie odsysaniem). Ten typ oleju urodził się w serwisie hondy w Berlinie tam widząc plakietkę shella 10W60 wymienili mi go bezpłatnie!!! (1 litr około 50zł) Szef serwisu pokazywał mi jakie oleje zaleca do swoich silników honda europa. Silnik 1,8 140KM z 2008 roku.
                      P.s. Ja miałem także fakturę za 5l oleju przy pierwszym przeglądzie, jednak po interwencji zwrócili pieniądze z informacją, że nic takiego się nie stało
                      Co właściwie wynika z Twojego postu? Honda, Berlin, Shell, Mobil... A jakieś ustosunkowanie się do kwestii wyboru lub chociaż sugestia?

Comment

To, że Honda zaleca 0W30 a nie 10W60- co wydaje się prostą konsekwencją czytania instrukcji, oraz to, że do Hondy wchodzi 3,6 litra a nie bańka 5 l- czyli wprost odpowiedż na temat- jaki olej- zgodnie z działem

Comment

Jeździ ktoś na olejach Royal Purple czy amsoil. Prosze o opinie na temat tych olejow.

Comment

Wcześniej raz zalałem mobilem 0W40. Poprzednie auta - Skoda, Fiat też tylko na mobilu. Teraz zalewam Castrol Edge 0W40. Różnicy pomiędzy mobilem 1 0W40 nie widzę, powiem szczerze. Patrzę, żeby nie był rozlewany w Polsce, tak jak mobil, bo podobno mobila w ostatnich latach "chrzczą". W wielu miejscach słyszałem opinię, że mobil w ostatnich latach się popsuł. Usłyszałem to w kilku hurtowniach i w kilku serwisach, min Hondy, VW i Skody. Dlatego przeszedłem na Castrola. Podobno silniki VW po dużych przebiegach są czystsze na Castrolu niż na mobilu. Taką opinię usłyszałem przy okazji serwisowania firmowego VW.

Comment

A powiedzcie mi czy przy zmianie oleju z 5w-30 na 40 trzeba jakoś wybitnie czekać na zlanie poprzedniego, lub płukac silnik? Chce zmienić na troszke gętszy i lepiej czyszczący olej (ten sam producent) i nie wiem czy trzeba 5w-30 pozbyć się do ostatniej kropi czy można to wymieszać (zlewać przez 1h).

Comment

Po co sie bawić w jakieś płukanie?Te dwa oleje niewiele się róznią parametrami.I do tego sa tego samego producenta.Więc nie wiem o co chodzi z tą gęstością i czyszczeniem.Olej raczej ma smarować i trochę chłodzić elementy silnika.W ASO na przeglądzie wymienili mi 0W-20 na 5W-40 i silnik działa prawidłowo.A na pewno go nie płukali.Spuśc poprzedni i wlej ten nowy.Nic sie nie stanie.Pozdrawiam.

Comment

Working...
                                X