Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Legionista84 Zobacz posta
    Panowie ja bede wymienial olej. NIestety poprzedni klient jezdzil autem tylko 2 miesiace i nie wymienial, auto sprowadzone z ITalii. jaki mi proponujecie? civic 1.4 iS
    pochodzenie auta nie ma znaczenia tylko stan techinczny wg mnie 5W30 firmowy(Shell, Castrol itp.) "pewny" wystarczy.

Comment

Ja uzywam Castrol Edge, podobno honda rekomenduje castrola.

Comment

PPmax napisał:"Olejem 0w20 należy uzupełniać ubytki przed pierwszą wymianą, natomiast drugie i kolejne zalanie oraz dalsza eksploatacja silnika to ww. Helix 10w60. W ASO Hondy możesz też kupić dedykowane oleje 5W40 sprzedawane w pojemnikach z Hondą na etykiecie."

A mnie w ASO powiedzieli że owszem silnik jest zalany fabrycznie 0W-20 ,ale uzupełniać można również Helixem 5W-30.Bo tego fabrycznego w sklepie nie dostanę.I taki leją po pierwszej wymianie.Jak widzę są różne ASO i każde ma inne podejście do olejów..

rafalsky76 napisał: "Ja uzywam Castrol Edge, podobno honda rekomenduje castrola."
        Z tego co wiem to na pewno rekomenduje Shella.Zresztą znów Shell na swojej stronie poleca oleje właśnie do japońskich aut.Ja leję nawet paliwo na stacjach Shella.Podobno dobre jest.
        Last edited by jacek65; 21-11-2009, 18:55.

Comment

Zamieszczone przez PPMaks Zobacz posta
          natomiast drugie i kolejne zalanie oraz dalsza eksploatacja silnika to ww. Helix 10w60. W ASO Hondy możesz też kupić dedykowane oleje 5W40 sprzedawane w pojemnikach z Hondą na etykiecie.
          Otoz tak, wykonalem tel. do ASO i mily pan powiedzial: lac 10W50 lub nawet 10W60 ... ale na pytanie jak to sie ma do zachowania gwarancji to juz sie zajaknal i szybciutko wycofal. Zatem, aby zachowac gwarancje nalezy stosowac oleje spelniajace wymienione w instrukcji obslugi normy i zakresy od 0W30 do 10W40; producent oleju nie ma znaczenia. Na koniec rozmowy wyszlo na to, ze najlepiej zalewac 5W40.

Jesli chodzi o cene:
          "oryginalny olej Hondowski OLEJ SILNIKOWY 5W40 o nr.kat. 08232P99G1LHE cena za litr. 71,98 zł." (niestety wystepuje tylko w 1l pojemnikach)
          sigpic

Comment

No to lepiej kupić Shell Helix 5W-40.Jest tańszy, a ASO taki również poleca.Choć ja dolałbym 5W-30.Jest najbardziej zblizony do wlanego fabrycznie.

Comment

Na 100% Honda rekomenduje Castrola ale w stanach, co kraj to obyczaj. Wymienialem tam olej w automatycznej skrzyni i serwis stosuje castrola. Hondowskie automaty najlepiej sprawuja sie na castrolu, w mojej poprzedniej hondzie tez automat mialem maly problem przy przelaczaniu z pierwszego na drugi bieg - szarpanie, wymienilem olej - nie pamietam jakiej marki - objaw nie ustapil, muslalem ze to problem ze skrzynia. Wymienilem na castrola i objaw zniknal. Przejechalem tym samochodem jeszcze 50 tys.km i mialem caly czas spokoj. Takze ja rekomenduje castrola

Comment

Zamieszczone przez rafalsky76 Zobacz posta
                Na 100% Honda rekomenduje Castrola ale w stanach, co kraj to obyczaj. Wymienialem tam olej w automatycznej skrzyni i serwis stosuje castrola. Hondowskie automaty najlepiej sprawuja sie na castrolu, ...
                Temat dotyczy oleju do silnika ... ale jak juz wczesniej wspomnialem, ASO nie protestuje jesli chodzi o stosowanie olejow dowolnych producentow pod warunkiem spelniania przez nie norm wymienionych w manualu.
                sigpic

Comment

Wiem ze temat dotyczy oleju silnikowego, ale napisalem o tym dlatego ze jestem przekonany do castrola

Comment

Skoro na Castrolu wszystko działa poprawnie to zostań przy tej marce.Po co eksperymentować.Mnie jak wleją Shella i wszystko będzie o'k,to też przy nim zostanę.Pozdrawiam.

Comment

olej silnikowy

witam
                      ostatnio orientowalem sie w cenach pierwszego przegladu dla 1,8 5d dzwoniac po serwisach, w wiekszosc leją olej shella ,co mnie zaciekawilo w jednym z serwisow dowiedzialem sie ze moge wybrac olej hondy orginal,oczywiscie jest drozszy,ale tu ciekawostka pan z serwisu przekonywal ze auto ma mniejsze spalanie niz na shellu ,czy ktos spotkal sie z takimi opiniami ?

Comment

"każda pliszka swój ogonek chwali"

Spalanie może być mniejsze - oleju chyba

Poproś o dokładną specyfikację tych olejów to będzie można powiedzieć coś więcej

Comment

Zamieszczone przez rafalsky76 Zobacz posta
                          Na 100% Honda rekomenduje Castrola ....
                          I juz sie pomalutku z rekomendowania Castrola wycofuja bo za duzo maja rekalmacji (info z ASO)
                          sigpic

Comment

Akurat spalanie może być mniejsze, bo hondowski 0W-20 jest to olej o mniejszej lepkości. Niestety mniejsza lepkość, która daje mniejsze spalanie i więcej mocy, powoduje też większe zużycie silnika.
                            Nie należy też przeginać w drugą stronę, np. 10W-60, bo utrata mocy staje się wyczuwalna, ale ochrona silnika na pewno większa.
                            Trzeba pamiętać, że nowoczesne oleje niskolepkie ze względu na ochronę środowiska zawierają mniej fosforu (odpowiedzialnego w oleju za przeciwdziałanie zużyciu silnika).
                            Dlatego decydując się na taki olej musimy mieć świadomość tego, że silnik jest mniej chroniony.
                            Jeżeli producent zaleca zwykłe oleje, np. 5W-40, 10W-40, nie powinno się stosować olejów 5W-30, 0W-30.

Comment

Zamieszczone przez pitrusza Zobacz posta
                              nie powinno się stosować olejów 5W-30, 0W-30.
                              A mnie akurat na pierwszym przeglądzie w ASO w K-cach wlali Shella 5W-30.Jednak ta honda to dziwny pojazd

Comment

Nie napisałem, że do hondy nie powinno się stosować olejów niskolepkich. Nie powinno się go wlewać do starszych silników, gdzie zalecane są oleje 5W-40, 10W-40.
                                Jeśli to jest nowa honda i w książce serwisowej zalecają 5W-30 to jest to właściwy olej.

Comment

Working...
                                X