Zamieszczone przez Legionista84
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki olej do Civica 8gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
PPmax napisał:"Olejem 0w20 należy uzupełniać ubytki przed pierwszą wymianą, natomiast drugie i kolejne zalanie oraz dalsza eksploatacja silnika to ww. Helix 10w60. W ASO Hondy możesz też kupić dedykowane oleje 5W40 sprzedawane w pojemnikach z Hondą na etykiecie."
A mnie w ASO powiedzieli że owszem silnik jest zalany fabrycznie 0W-20 ,ale uzupełniać można również Helixem 5W-30.Bo tego fabrycznego w sklepie nie dostanę.I taki leją po pierwszej wymianie.Jak widzę są różne ASO i każde ma inne podejście do olejów..
rafalsky76 napisał: "Ja uzywam Castrol Edge, podobno honda rekomenduje castrola."
Z tego co wiem to na pewno rekomenduje Shella.Zresztą znów Shell na swojej stronie poleca oleje właśnie do japońskich aut.Ja leję nawet paliwo na stacjach Shella.Podobno dobre jest.Last edited by jacek65; 21-11-2009, 18:55.
Comment
-
Zamieszczone przez PPMaks Zobacz postanatomiast drugie i kolejne zalanie oraz dalsza eksploatacja silnika to ww. Helix 10w60. W ASO Hondy możesz też kupić dedykowane oleje 5W40 sprzedawane w pojemnikach z Hondą na etykiecie.
Jesli chodzi o cene:
"oryginalny olej Hondowski OLEJ SILNIKOWY 5W40 o nr.kat. 08232P99G1LHE cena za litr. 71,98 zł." (niestety wystepuje tylko w 1l pojemnikach)sigpic
Comment
-
Na 100% Honda rekomenduje Castrola ale w stanach, co kraj to obyczaj. Wymienialem tam olej w automatycznej skrzyni i serwis stosuje castrola. Hondowskie automaty najlepiej sprawuja sie na castrolu, w mojej poprzedniej hondzie tez automat mialem maly problem przy przelaczaniu z pierwszego na drugi bieg - szarpanie, wymienilem olej - nie pamietam jakiej marki - objaw nie ustapil, muslalem ze to problem ze skrzynia. Wymienilem na castrola i objaw zniknal. Przejechalem tym samochodem jeszcze 50 tys.km i mialem caly czas spokoj. Takze ja rekomenduje castrola
Comment
-
Zamieszczone przez rafalsky76 Zobacz postaNa 100% Honda rekomenduje Castrola ale w stanach, co kraj to obyczaj. Wymienialem tam olej w automatycznej skrzyni i serwis stosuje castrola. Hondowskie automaty najlepiej sprawuja sie na castrolu, ...sigpic
Comment
-
olej silnikowy
witam
ostatnio orientowalem sie w cenach pierwszego przegladu dla 1,8 5d dzwoniac po serwisach, w wiekszosc leją olej shella ,co mnie zaciekawilo w jednym z serwisow dowiedzialem sie ze moge wybrac olej hondy orginal,oczywiscie jest drozszy,ale tu ciekawostka pan z serwisu przekonywal ze auto ma mniejsze spalanie niz na shellu ,czy ktos spotkal sie z takimi opiniami ?
Comment
-
Zamieszczone przez rafalsky76 Zobacz postaNa 100% Honda rekomenduje Castrola ....sigpic
Comment
-
Akurat spalanie może być mniejsze, bo hondowski 0W-20 jest to olej o mniejszej lepkości. Niestety mniejsza lepkość, która daje mniejsze spalanie i więcej mocy, powoduje też większe zużycie silnika.
Nie należy też przeginać w drugą stronę, np. 10W-60, bo utrata mocy staje się wyczuwalna, ale ochrona silnika na pewno większa.
Trzeba pamiętać, że nowoczesne oleje niskolepkie ze względu na ochronę środowiska zawierają mniej fosforu (odpowiedzialnego w oleju za przeciwdziałanie zużyciu silnika).
Dlatego decydując się na taki olej musimy mieć świadomość tego, że silnik jest mniej chroniony.
Jeżeli producent zaleca zwykłe oleje, np. 5W-40, 10W-40, nie powinno się stosować olejów 5W-30, 0W-30.
Comment
-
Zamieszczone przez pitrusza Zobacz postanie powinno się stosować olejów 5W-30, 0W-30.
Comment
-
Nie napisałem, że do hondy nie powinno się stosować olejów niskolepkich. Nie powinno się go wlewać do starszych silników, gdzie zalecane są oleje 5W-40, 10W-40.
Jeśli to jest nowa honda i w książce serwisowej zalecają 5W-30 to jest to właściwy olej.
Comment
Comment