https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=43329 zobacz na mój wpis #51
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Opony i Felgi do Civic 8gen - Kompendium
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
-
225/45R17 to już niskoprofilowe opony, do takowych akurat nie do końca bym polecał całoroczne. Ale jeżeli spokojnie jeździsz i nie mieszkasz w górach albo przy drogach o niskim priorytecie odśnieżania to można by w sumie rozważyć... Co do zimowych Uniroyali to osobiście nie mam aż takiego doświadczenia, jest to raczej średnia półka koncernu Continental więc powinno być OK. Ale z tej półki chyba lepsze, szczególnie jakby w podobnej cenie były to Nokian WR D3 lub D4 albo jeśli jeździsz głównie po twardym i lubisz bardziej sportową jazdę to proponuję "asfaltowe" A3. Generalnie topowe zimowe to Continental TS850/860, Michelin Pilot Alpin 4/5, Goodyear UltraGrip9 oraz Dunlop WinterSport4D; oczywiście, kosztują nieco więcej od Uniroyali czy Nokianów. Powiedziałbym, że są warte tej dopłaty, jedynie zależy jaki kto ma budżet, wiadomoNatomiast dla własnego bezpieczeństwa należy kupować zimowe bez nadmiernego zaniżania indeksu prędkości (bo nośność nigdy nie będzie przy Civic'u problemem) - proponuję co najmniej V przy tym rozmiarze (szczególnie istotne przy dość miękkich Uniroyalach czy Conti i na wąskiej fabrycznej feldze 7,0 - ale nie tylko). Jak jest wybór, należy wybierać opony z rantem ochronnym na felgi - wartość dodana w zimie
Last edited by Alix; 18-09-2016, 19:59.............................C I V I C
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Dodalbym do zestawu dobrych opon Yokohamy W.drive V905 - przynajmniej wg tego testu wypadaja dobrze
znalazlem nawet 17ki w dobrej cenie ale maja 91H. Obecne zimowki mam 94V. Moze w benzynie nie byloby problemu ale diesel ma ciezki przod i chyba 91 bedzie za malo.
Comment
-
W benzynie też jest problem, nie jeździ to fajnie na niektórych oponach z H. Pamietajmy, że wyjściowe zalecane jest Y, czyli już zejście do V to aż 2 indeksy prędkości/twardości w dół...............................C I V I C
.
.
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaW benzynie też jest problem, nie jeździ to fajnie na niektórych oponach z H. Pamietajmy, że wyjściowe zalecane jest Y, czyli już zejście do V to aż 2 indeksy prędkości/twardości w dół...poprzedniemu wlascicielowi.
Ja na zime nie mam OEM tylko 8" wiec opona sie inaczej ulozy na feldze.
Natomiast zastanawiam sie jak liczyc to obciazenie.
Np zawieszenie do UFO pokazuje obciazenie przedniej osi na poziomie 940kg dla benzyn, 980 dla FN2 i 1085 dla sadzomiota. Indeks nosnosci 91 to 615kg, 94 to 670kg. Jak dobrze rozumiem, to 2x indeks opon powinien pokrywac obciazenie osi. Czyli nawet dla 91 jest to zapewnione (oczywiscie dla ukladu statycznego).
Znalazlem w necie naklejke dla FN2 i tam zalecany indeks nosnosci to 88 dla 18 i 19 (ale już 91 dla 16") - czyli 560kg czyli z ok 15% zapasem liczac 560x2 vs 980.
TypeRFN218inTyrePressureSticker.jpg
Przy takim samym zapasie (15%) dla 2.2 wyszloby 623kg/opone. Musze zerknac na naklejke na słupku jaki indeks jest zalecany do sadzomiota.
Comment
-
Wg instrukcji opony do 1.8 i 2.2 maja takie same parametry tzn 225/45 R17 91Y
No i teraz zasadnicze pytanie czy 91H bedzie okwiem, ze fabrycznie to Y ma uzasadnienie m.in. waska felga a nie osiaganymi predkosciami
Wiec mam rozkminke. Zalozylem sobie wstepnie ze 1600 za komplet powinno byc OK, ale chyba bedzie ciezko.
W tym budzecie widze
Nokian WR D3
Nokian WR A3
Yoko V905
Fulda Kristal HP2
+ oczywiscie Kormoran, Dębica, Dayton i cała masa Chinoli i nalewek (ale zakladam wybor sposrod tych wyzej)Last edited by filipfm; 21-09-2016, 21:10.
Comment
-
Zamieszczone przez MarcelWro Zobacz postaNo niestety łatwo nie będzie za taką kasę... ja rozglądam się za indeksem V.Last edited by filipfm; 21-09-2016, 21:21.
Comment
-
Wśród powyższych wybór jest tylko jeden - Nokian. Jak wiecej po asfalcie i rzadko w góry = A3. Jak trochę jazdy po śniegu po pewno będzie = D3/4. Na feldze 8,0 można by zaryzykować H... ale pytanie na ile to dobra decyzja, bo Vki wolniej schodzą wiec jak się parę lat zamierza pojeździć to może być nie tylko optymalne, ale i opłacalne.............................C I V I C
.
.
Comment
-
-
No Yokohama polawila sie w kregu zainteresowan po tym https://www.adac.de/infotestrat/test...cePageId=31821
Comment
-
Comment