Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zimowe opony, zimówki do VIIIgen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kurde, to słabo.Obawiam się tylko że nie uda się oddać opon i kupić dobrych-kupiłem nowe:/ A co się może dziać z autem mającym opony o innym indeksie? Podsterowność większa? Opony też mogą się szybciej zużyć?

Znalazłem taką informację na oponeo.pl, która się może przydać w przypadku kontroli:
    Kwestie dotyczące indeksu prędkości w oponach zimowych są regulowane przez przepisy Unii Europejskiej (Dyrektywa 92/23/EWG) oraz polski Kodeks Drogowy. W myśl tych przepisów, w oponach zimowych można stosować niższy indeks prędkości niż zalecany przez producenta. Nie powinien on być jednak niższy niż indeks Q, który odpowiada prędkości 160 km/h. W momencie, gdy zamontuje się opony z obniżonym indeksem prędkości należy umieścić w samochodzie informację o tym fakcie w miejscu, które jest widoczne dla kierowcy.

Czytaj więcej: https://www.oponeo.pl/artykul/indeks-predkosci-opony
    Powyższa treść jest wyłączną własnością Oponeo.pl S.A.

Co o tym myślicie?

Comment

• Prawnie w sensie policji czy pieczątki rejestracyjnej w dowodzie możesz jeździć na T. Ubezpieczyciel w razie szkody może to zauważyć lub nie, zależy od dociekliwosci likwidatora - niby rzadko się zdarza, ale ma prawo odmówić odszkodowania jeśli np. wjedziesz komuś w tylek bo kupiłeś zle opony do swojego auta (szczegolnie jak i rozmiar i indeks sa przekombinowane). Mniejszy indeks oznacza wszystko to, co napisałeś - inne zachowanie auta (zwykle podsterownosc), nieoptymalne dzialanie ABS i ESP, wydluzone drogi hamowania, mniejsze bezpieczenstwo w slalomie i nagłym wymijaniu. Opony o zaniżonym indeksie beda się tez szybciej zużywać, mogą łatwiej wyzabkowac. Indeks nie ma zasadniczo niewiele wspólnego z tym jakie Vmax osiagasz - tym bardziej, że u nas teoretycznie na drogach publicznych Vmax to 140km/h... Samochod po coś homologuje się na takich, a nieninnych oponach. Oczywiście, jeździć się da i teoretycznie wolno i niestety masa Polaków tak jeździ... ale biorac w/w pod uwagę - chyba raczej generalnie chybiona oszczędność Dlatego też w naszym kraju tyle ludzi narzeka potem, że zimowe są takie niepewne i niebezpieczne na asfalcie...
      Last edited by Alix; 08-11-2016, 10:42.
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• kupiłem bo były na miejscu, bez szukania oszczędności, a nawet nie pomyślałem o sprawdzeniu indeksu prędkości:/ opon raczej nie wezmą, bo jechałem już na nich więc będę jeździł na nich ostrożniej i tyle. 3-4 lata i pewno będą do wymiany bo zimy słabe mamy a bieżnik na suchym szybciej się zużyje...

Comment

• NA forum jest dość mocna reprezentacja posiadaczy opon tzw premium a szczególnie topowej trójki Continental, Michelin i Goodyear jako alternatywa uznane są Nokian D4, A3 albo najnowsza A4 a może ktoś używał, próbował albo zna opony austriackiej firmy Semperit i ich opony SPEED-GRIP 2, w kilku testach które śledziłem są zaraz za topową trójką. Według testerów jest ciut lepsza na mokrym i suchym od Nokian a gorsza na śniegu, cena zbliżona. Jakieś doświadczenia ktoś ma?
          Last edited by MarcelWro; 13-11-2016, 22:51.

Comment

• Faktycznie Semperit wypadło nieźle w testach, a to prawie zapomniana marka... ktoś ma doświadczenie z nimi? W sumie jest to średnia półka koncernu Continental, podobnie jakpodobnie jak całkiem przyzwoity Uniroyal (też robi nieźle zimowki w lepszych cenach niż premium swoją drogą)

Producentów generalne jest duuuużo... https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_tire_companies

Najpiękniej brzmi druga nazwa od góry...
            Last edited by Alix; 13-11-2016, 14:14.
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Jak kupię sobie auto marki Tata Motors to opony Ahuja będą idealne...

Comment

• Co tam masz? Ahuja w Tacie, a co?
                . .

Comment

• Od tygodnia jeżdżę na Michelin CrossClimate (225/45/R17). Na suchej nawierzchni bardzo pozytywnie, opona cicha, dobrze trzyma przyczepność. Mokry asfalt również nie stanowi dla niej problemu.
                  Śmigałem już po śniegu i jestem bardzo miło zaskoczony. Byłem sceptycznie nastawiony do opon całosezonowych, ale po przeczytaniu recenzji postanowiłem zaryzykować... i... "gumy" naprawdę dają radę.

Comment

• Hej. Ja chce kupic NOKIANY 205 55 r16. Z indeksem 91 V na portalu aukcyjnym sa tylko run flat. Ktos na takich jezdzi? 91H sa "normalne". Z tego co czytalem run flaty sa mniej komfortowe - ktos ma jakies doswiadczenia?

Comment

• Do 16 indeks H da rade jak nie wymagasz od nich wielkiej dynamiki...
                      . .

Comment

• ja mam Nokiana WR D4 i jestem zadowolony, na pewno cichsze od Aplina 5

Comment

• Witam Was.Chciałem kupić zimówki na kolejny sezon do mojego Civica.Wersja po liftingu 1.8 sport z felgami 17 calowymi.Jakie opony polecacie na te felgi? Zależy mi na dobrych właściwościach i cichej pracy bo Pirelli, które były od nowości strasznie sie wyzabkowały i szumią niewiarygodnie.

Comment

• Zamieszczone przez HondaPikolak Zobacz posta
                            Witam Was.Chciałem kupić zimówki na kolejny sezon do mojego Civica.Wersja po liftingu 1.8 sport z felgami 17 calowymi.Jakie opony polecacie na te felgi? Zależy mi na dobrych właściwościach i cichej pracy bo Pirelli, które były od nowości strasznie sie wyzabkowały i szumią niewiarygodnie.
                            Jak chcesz mam na sprzedaz zimowki kormoran snow pro2 225/45/17 z 2016r jezdzone tylko ta zime.

Comment

• Nie sądzę, aby ktoś narzekający na Pirelli rozważał Kormorany [emoji14] To dwa bieguny rynku... a tak generalnie to jest dział techniczny - przypominam, że od sprzedaży jest Giełda i PW.
                              . .

Comment

• Ponawiam więc moje zapytanie rekomendacje

Comment

Working...
                                X