Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Letnie opony 17'' do VIIIgen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jeśli znajdziesz opony z indeksem H, które spełniają Twoje wymagania - bierz. Ale większość opon z segmentu tzw. "premium" ma wyże indeksy prędkości, V lub Y nawet, więc często nie ma wyboru.
    Mój czarny 8gen

Comment

• Teraz doczytałem, że Honda zaleca przy rozmiarze 225/45 R17 indeks Y, więc nie ma raczej co kombinować. Podobno na progu drzwi lub w instrukcji jest to zaznaczone, mógłby to ktoś potwierdzić (niestety nie mam teraz takiej mozliwości) ?
      Co do premium i indeksów, to w tej samej cenie co Goodyear Eagle F1 225/45/17 indeks Y rok 2019 znalazłem Continental Premium Contact 6 225/45/17 indeks V rok 2017. Na co postawić? Faktycznie bedzie odczuwalna różnica miedzy indeksem H -> V -> Y ?

Comment

• Co do indeksu to tak jak napisałeś przy tym rozmiarze musi być indeks Y podobno w razie kolizji sprawdzają czy opony są zgodne z zaleceniem producenta auta.
        Ja jeżdżę na uniroyal 3 i również polecam sa świetne na mokrym.

Comment

• Rozmiar kola czy opony tak, indeks to juz niekoniecznie. Indeks kupuje sie dobry dla samego siebie, bepieczenstwa i dobrego prowadzenia auta. Letnich nie rozwazal bym innych niz z indeksem Y do tego auta, jak pisalem powyzej najlepiej aby opona nie byla jednak XL... w zimie dobry indeks w tym rozmiarze zwykle niestety wymusza zakup XLki, ale tak czy owak indeks jest wazniejszy dla charakterystyki pracy opony, z mojego doswiadczenia do seryjnej felgi 7,0 strach kupic cokolwiek ponizej V do tego auta (przelamywanie sie scianek bocznych opony w awaryjnych sytuacjach / na ostrych zakretach), mozna polowac na W, ale zwykle sa drogie i rzadko dostepne. Y w zimowce w tym rozmiarze to obecnie praktycznie utopia. Kilkanascie lat temu, jak te opony byly stosowane w mocniejszych sportowych autach to owszem byly na rynku, obecnie to mainstreamowa opona w kompaktach wiec...
          ............................C I V I C
          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
          . .
          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Panicz Zobacz posta
            Teraz doczytałem, że Honda zaleca przy rozmiarze 225/45 R17 indeks Y, więc nie ma raczej co kombinować
            Sorry, myślałem, że rekomendowany przez producenta jest indeks H. Jeśli Honda wymaga minimum Y, to nie ma sensu kombinować z niższym. Podpisuję się pod tym, co napisał Alix.
            Mój czarny 8gen

Comment

• Witam, szukam letnich opon do mojego civica, hatchback, 1.8, felga standardowa 17 od hondy. Jest to mój pierwszy samochód więc jestem mało obeznany w temacie. Możecie coś polecić?
              Przy okazji może ktoś podpowie czym się wgl kierować przy wyborze opon (zakładając, że cena nie gra roli), co decyduje o tym że jedna opona jest lepsza od innej?
              Last edited by Arecki_civicVIII; 28-12-2019, 12:54.

Comment

• Generalnie jeśli nie mieszkasz w górach lub wyjątkowo śnieżnej okolicy kup całoroczne Micheliny i spokój święty. Na dzień dzisiejszy nie widzę powodu do kupowania opon sezonowych do 1.8.

Jeśli koniecznie chcesz sezonowe to pojawia się pytanie o styl jazdy i oczekiwania bo wtedy pytanie czy segment touring czy UHP. Drugie pytanie to segment cenowy - możliwie budżetowo, średnia półka czy po prostu chcesz porządne opony na następne parę lat i nie będziesz żałował na półkę premium.
                . .
                Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Szczerze mówiąc, myślałem sporo nad całorocznymi oponami, jednak mimo wszystko szkoda mi niszczyć felgi zimą. Wiadomo zimy mamy coraz słabsze ale jeszcze niekiedy śnieg popada, a wtedy zaraz solą sypią, jak temperatura w + to robi się błoto pośniegowe i felgi się niszczą. Mam zresztą przykład na zimówkach - poprzedni właściciel miał je również na alusach i wyglądają one okropnie - porobiły się purchle, lakier odłazi, także chyba zostanę przy sezonowych.

Natomiast jeśli chodzi o styl jazdy - nie jestem na pewno typem starszego pana co to tylko do kościoła... lubię czasem przycisnąć, pokręcić silnik ale bez przesady - nie jestem tez jakimś narwanym łepkiem co katuje samochód i wszędzie pędzi na złamanie karku. Jeżdżę głównie na miejscu w małym miasteczku, czasem zdarzają się kilkudziesięciokilometrowe wypady, kilka razy w roku przejadę się autostradą.

Co do ceny chciałbym się zamknąć w przedziale 1000 - 1500 zł za komplet jednak możliwie blisko dolnego progu.

Comment

• Mam podobnie jak Ty i zastanawiam się nad zakupem albo dębicy presto uhp2 albo goodyear efficentgrip performance
                    Decyzja jeszcze nie zapadła, ale kuszą te dębice ze względu na 'głośność'

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Comment

• Co do Dębica Presto UHP2, to mam od tej wiosny komplet nowych 17' bez XL na moim Ufo. Jedyne co odczułem na minus w porownaniu do starych Pirelli Cinturato P7, to że mam wrażenie, że Dębice na zakrętach dość mocno się uginaja, jakby trochę auto pływało. Mają miękkie ścianki boczne. Ogólnie jeździ Honda głównie moja żona i nie zależało mi na sportowych parametrach, ale gdybym wiedział, że tak się będą zachowywać, to pewnie kupiłbym inne.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez Arecki_civicVIII Zobacz posta
                        szkoda mi niszczyć felgi zimą
                        OEM felgi nie mają prawa mieć z tym problemów. Nie te Hitachi dla Hondy.

Zamieszczone przez Arecki_civicVIII Zobacz posta
                        poprzedni właściciel miał je również na alusach i wyglądają one okropnie - porobiły się purchle, lakier odłazi, także chyba zostanę przy sezonowych
                        ??? Ale jakie to felgi? Bo coś nie wierzę że OEM albo co najmniej OEM po odmalowaniu???

Zamieszczone przez Arecki_civicVIII Zobacz posta
                        lubię czasem przycisnąć, pokręcić silnik ale bez przesady
                        Jak chcesz mieć trwałość połączony z dość dobrym prowadzeniem to opona touringowa jak Bridgestone ER300, Michelin Primacy 4, ewentualnie para Dunlop SP Sport Goodyear Efficient Grip (to prawie ta sama opona z tego samego koncernu pod dwoma innymi znaczkami).

Zamieszczone przez bober52644 Zobacz posta
                        dębicy presto uhp2 albo goodyear efficentgrip performance
                        Zdecydowanie to drugie. Za mała jest różnica cenowa od Dębicy do średniej półki, żeby upośledzać swoje auto tymi oponami. Z resztą to porównywanie kaszlaka do Mercedesa ta para
                        . .

Comment

• OK, przeglądałem trochę oponeo i wynotowałem sobie parę modeli, które wydaje mi się że by pasowały. Może ktoś coś powie o nich?

Goodyear efficentgrip, Goodyear efficentgrip performance, Dunlop SP Sport Blueresponse, Nokian powerproof, Pirelli P7 Cinturato Blue, Michelin Primacy 3, Michelin Primacy 4

Które lepsze/gorsze?

Comment

• Wybrales wszystkie opony klasy touring z podobnej polki (moze poza Nokianem reprezentujacym tu polke srednia w towarzystwie premium), wiec przepasci miedzy nimi nie powinni byc. Ja postawilbym na Michelin Primacy 4 - raczej najbardziej wszechstronne i najtrwalsze z grona, ale zapewne i najdrozsze, choc ponoc lepsze od poprzednikow odczuwalnie wiec warto doplacic. Jesli chodzi i koszt/efekt to optymalne beda EfficientGrip Performance. Nie sa to opony UHP wbrew nazwie ale te bez Performance podobnie jak koncernowi bracia Dunlopa sa za miekkie do charakteru tego auta jak lubisz dynamicznie pojezdzic. Nokian tak ale zima albo ewentualnie caloroczne, letnie robia przecietne z reszta to jedyna opona nie-premium w gronie nie bez powodu. Nie jestem zwolennikiem Pirelli poza ekstremalnymi oponami serii PZero, zyja krotko i szybko przestaja trzymac wlasciwosci.

Pamietaj w 17 obowiazkowo indeks Y jak nie chcesz uposledzac wlasciwosci jezdnych auta, szczegolnie dla opony touringowej. Unikaj wersji XL bo zabijesz resztki komfortu w tym aucie, jak jest opcja opony z rantem ochronnym felgi to zawsze korzystniej, nosnosc nie ma znaczenia to nieciezkie auto i kazda opona tu styknie.
                            Last edited by Alix; 28-12-2019, 18:32.
                            . .

Comment

• Witam,

Właśnie szukam opon 225 45 17 i chciałbym założyć Dębice.

Dębica Presto UHP 2 225/45 R17 94 Y XL, FP
                              Ma bardzo dobra opinie i jest bezkonkurencyjna w swojej klasie coś jak Xiaomi , a tak poważnie czy ktoś ma lub miał złożone u siebie ten model wiem, że było pisane, żeby omijać XL, ale akurat debica jest dość mieka więc w tym wypadku może być w sam raz?. Obecnie mam Uniroyal rainsport 3.

Comment

• No i po co chcesz wykonac taki krok w tyl po Uniroyalach? Niestety, Debicy daleko do Xiaomi. To jest niezalezna firma chcaca byc potega, a nie tylko budzetowy dzial marketingowy koncernu Goodyear, ktory z zalozenia nie moze byc za dobry, bo by ludzie nie kupowali opon ze sredniej czy premium polki tego koncernu... Jeszcze w 17 gdzie zaczyna sie niski profil i zrobienie opony wymaga wiecej niz w "balonach"... zly to pomysl. Doloz pare groszy do Uniroyali. Naprawde warto. Inna polka, inna bajka.
                                . .

Comment

Working...
                                X