Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Letnie opony 17'' do VIIIgen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ok, dzięki.

Czy ktoś smażył na letnich Nokianach? Jeżdżę na zimowych i grają jak należy, a nie wiem czy celować w Nokiany czy chyba bardziej sprawdzone wśród Was Uniroyal'e...

Comment

• A może Yokohama? Ja się nad tym wyboirem coraz bardziej zastanawiam
      www.4kolkaszczescia.pl

Comment

• Który model?

Comment

• V905 albo coś z serii Advan, jeszcze nie wiem. Te pierwsze już raz miałem i były rewelacyjne
          www.4kolkaszczescia.pl

Comment

• Ale Uniroyal to misiowe opony wbrew sportowi w nazwie charakterem touringowe / komfortowe, natomiast Nokian (szczegolnie ZLine) czy Yoko Advan to inna bajka - konkretne precyzyjne opony ze sportem we krwi nawet jak nie ma tego w nazwie - oczywiscie jak to bywa troche kosztem komfortu czy innych cech. Dla mnie te opony kupuja dwa rozne typy kierowcow takze nie widze tu wspolnego mianownika wyboru tylko brac to jak sie jezdzi
            ............................C I V I C
            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Zibi_PL_ Zobacz posta
              Czy ktoś smażył na letnich Nokianach?
              Osobiście letnich Nokianów nie miałem, ale przy okazji wizyty u znajomego gumiarza miałem okazję zobaczyć letnie opony tego producenta. Widziałem jedne opony oddane do reklamacji (mały przebieg i swieża produkcja), drugie na aucie. Oba komplety miały takie mikropęknięcia, jakby miały ze sto lat i guma się zestarzała. Zimówki robią dobre, sam używam, ale letnich bym nie kupił od nich.
              Zonie w zeszłym roku założyłem wielosezonowe Nokiany, na razie ok, ale mają dopiero pół roku.

PS. Pamiętałem, że gdzieś już na forum wrzucałem fotki tych Nokianów, znalazłem. Zaznaczam, oba komplety nie były stare rocznikowo, to były świeże opony.

Nokian2014.jpg

Nkoian2015.jpg
              Last edited by Elwizardos; 29-01-2019, 15:46.
              Pozdrawiam Czarodziej
              Mój Szogun

Comment

• Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 91Y FP [E;A i 68 dB] (285 zł)
                Bierz te i nawet się nie zastanawiaj. Ja dwa sezony już przejeżdziłem i mogę powiedzieć super opona.
                Mam co prawda ix gen ale różnicy to większej raczej nie robi. Opona cicha super się trzyma i prowadzi.
                Last edited by luzny41; 29-01-2019, 18:21.

Comment

• Tzn. Nokiany zimowe mam dlatego, bo na mokrej nawierzchni auto trzyma się idealnie zakrętów przy "mocniejszej" jeździe. Nie mówię tu o wariactwie, ale do poprzednich opon to jest dzień do nocy. Stąd pytanie o letnie Nokiany.

Zdarzy się mocniej przycisnąć, ale nie wariuję 7 dni w tygodniu :P

Comment

• Potwierdzam do 8gen polecam serie Goodyear Eagle F1, jak kiedys Assy 2 tak teraz jeszcze lepiej zbiasowana Assy 3. Zarowno pelna kultura jak i swietne osiagi przy uczciwej cenie za topowa opone premium. Optymalna opona do wszystkich "cywilnych" 8mek, w zasadzie lepsza trudniej znalezc na auto tak sztywne w serii jak na "cywila", aby jednoczesnie nie stracic a nawet zyskac w wlascicowsciach jezdnych ktore ono prezentuje i przy tym zachowac plomby w zebach.
                    ............................C I V I C
                    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                    . .
                    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 91Y FP [E;A i 68 dB] VS Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 94Y FP [C;A i 68 dB] Cena w sumie podobna a pytane co daje to wzmocnienie w 94Y? I czy będzie zauważalna różnica w ekonomi lub komforcie ? Które lepsze ?

Comment

• A miał ktoś Hankook Ventus Prime 3?

Comment

• Panowie takie pytanie. Dębica sprzedaje dwa modele swoich Presto. Jeden jest droższy, drugi tańszy. Dwa modele mają to samo oznaczenie: Dębica Presto UHP 2 225/45 R17 91 Y MFS.

Droższa ma inny indeks hałasu (66 kontra 70), hamowania na mokrej nawierzchni (A kontra B). Jedynie opory toczenia są takie same. Czy te opony różnią się tylko tymi indeksami?

Pomijam fakt, że te opony posiadają oznaczenie raz MFS, raz FR, a raz FP

Comment

• Zamieszczone przez Zibi_PL_ Zobacz posta
                            Panowie takie pytanie. Dębica sprzedaje dwa modele swoich Presto. Jeden jest droższy, drugi tańszy. Dwa modele mają to samo oznaczenie: Dębica Presto UHP 2 225/45 R17 91 Y MFS.

Droższa ma inny indeks hałasu (66 kontra 70), hamowania na mokrej nawierzchni (A kontra B). Jedynie opory toczenia są takie same. Czy te opony różnią się tylko tymi indeksami?

Pomijam fakt, że te opony posiadają oznaczenie raz MFS, raz FR, a raz FP
                            Producenci opon czasami zmieniają bieżnik lub skład gumy, a mimo to nazwa pozostaje taka sama. Np. Fulda Ecocontrol HP kilka lat temu zmieniła bieżnik, a nazwa pozostała bez zmiany. Poza tym w zależności od rozmiaru, nośności, indeksu prędkości opony mogą się różnić w obrębie tego samego modelu. Kilka lat temu była afera jak Nokian dostarczał do testów opon wykonywanych przez różne redakcje, opony z lepszym składem gumy. Z takich powodów powinno się patrzeć z przymrożeniem oka na wyniki takich testów. Wydaje mi się, że etykiety wymagane przez przepisy EU są bardziej wiarygodne.

Myślę, że te Dębice to mogą być różne opony.
                            Last edited by Mich4l; 16-04-2019, 17:34.

Comment

• Dziwna sprawa. Szkoda, że nie ma o tym żadnej wzmianki... Mogliby to odróżnić inną nazwą albo chociaż jakimś kolejnym numerem, cokolwiek. Nawet produkcja 2019 jest, a indeksy są różne.

Comment

• Właśnie sobie takie zafundowałem
                                Dębica Presto UHP 2 jest w wersjach; normalnej - tańszej i wzmocnionej XL - droższej (takie założylem).
                                Wejdź sobie np. na oponeo.pl i włącz porównywarkę, tam widać różnice.

Comment

Working...
                                X