Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Letnie opony 17'' do VIIIgen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Sezon letni sie zbliza, czas wreszcie wymienic fabryczne Primacy na VIII gen na cos nowego, w rozmiarze 225/45/17 z indeksem Y.
    Samochodem jezdze niewiele, ok 4-5 tys km rocznie na letnich oponach (maj-pazdziernik)

Wstepne mozliwosci jezeli chodzi o nowe opony:
    Goodyear F1 Asymmetric 5, komplet za ok 1350 zl
    Continental ContiPremiumContact 6, komplet za okolo 1300 zl

Lub kupno uzywanego kompletu Falken Azenis FK510 z ok 6,5 mm bieznika (opony z 2019 roku) za 750-800 zl.

Co by bylo najlepszym wyjsciem z tych opon? Goodyear i Conti cenowo bardzo podobnie, lub uzywany komplet Falkenow.

Dzieki za pomoc!

Comment

• Nie kupuj używki. Z jakiegoś powodu ktoś je wywalił.

Ja wywaliłem premacy i kupiłem Dębice, i sobie chwalę, sprawują się elegancko. Autostrada 180-90 idą jak przyspawane. I kosztowały mnie rok temu 8 stówek. nóweczki. no dobra trochę ponad
      Nie widzę sensu przepłacać za coś czego nie wykorzystam lub gdzie płacisz za nazwę. ścigać się nie zamierzam :P

Comment

• Dzieki!
        Czasem faktycznie ludzie zmieniaja przez np sprzedaz samochodu albo zmiane rozmiaru kol itd

Jezeli chodzi o nowe opony, to ktore beda lepsze? Glownie jazda po miescie, raczej bez wiekszych szalenstw
        Goodyear F1 Asymmetric 5, komplet za ok 1350 zl
        Continental ContiPremiumContact 6, komplet za okolo 1300 zl

Comment

• Ostatnie dwie sztuki GSD3 w Polsce wyrwane po 2 tygodniach poszukiwań .

Już w ogóle nie ma ich w 17 calach

IMG-20210421-WA0000.jpg

Comment

• Brakowalo Ci do kompletu? Czy poprostu chciales ten model?

Ja ostatecznie kupiłem komplet Continental ContiPremiumContact 6 225/45/17 91Y, wyszło 1250 zł za calosc (1400 zl - 150 zl zwrotu w gotowce od Conti na promocji teraz).
            Produkcja 51 tydzien 2020

Comment

• Po prostu chciałem ten model. A w rozmiarze 225/45/17 jest już praktycznie nie do dostania. Na tyle siedzą Toyo T1R

Auto na tych gumach prowadzi się jak kart.

Comment

• Odnośnie postu numer :508
                Ostatecznie zakupiłem
                Uniroyal RainSport 5 225/45 R17 91 Y FR
                Zrobiłem już na nich ponad 1000 km i na deszczu spisują się rewelacyjnie, na suchej nawierzchni też dają radę. Według mnie są dość głośne i zobaczymy jak będzie z ich zużyciem. Zastanawiam się jeszcze nad kwestią ciśnienia dałem 2.4 bara ale spróbuję zmniejszyć do 2.3 i sprawdzić zachowanie opon.

Comment

• A co powiecie o Bridgestone Turanza T005? Na lato będę potrzebował 2 nowe niestety i te widzę, że teraz są w dużej przecenie na znanej stronie z oponami. Na aucie zostaną też 2 Uniroyal Rainsport. I nie wiem czy dokupić jeszcze 2, czy lepiej te Bridgestone- bo niby lepsza klasa opon i kosztowały dwa razy drożej od Uniroyal.

Comment

• Miałem i do końca zadowolony nie byłem patrząc na "cenę" , na suchym to jak każda opona nawet chińska OK, na mokrym było "średnio"/ głośność podobnie.
                    Zabrzmi to mało wiarygodnie, ale lepsze na mokrym i cichsze były hankook ventus prime 3.
                    Każda z w/w opon z indexem XL.

Obecnie miesiąc temu kupiłem :

Kumho Ecsta PS71 wurde mehrfach von Autoclubs getestet (ADAC 2025, Autobild 2025, ...) - wir haben die Ergebnisse zusammengefasst, mit Kundenrezensionen vermischt und in unserer gründlichen Analyse in den Kontext gestellt - überz

i po dwóch tysiącach kilometrów mogę napisać że bardzo podobnie do hankook , w tym że kumho jest bardziej "sztywną" oponą co dla mnie jest na dodatkowy +

Comment

• Tak czytam i czytam i widzę, że ile osób tyle opinii oczywiście bez urazy!!! Chyba jednak kupię Uniroyal RainSport 5. Mam na przodzie RainSport 3 i nie narzekam, dodatkowo na allegro można dostać już za 291zł.

Comment

• Zamieszczone przez PrimoGhost Zobacz posta
                        Ostatnie dwie sztuki GSD3 w Polsce wyrwane po 2 tygodniach poszukiwań .
                        Najlepsze opony na świecie!

Comment

• Witam, czy ktoś z Was miał może jakieś doświadczenie z oponami Vredestein Ultrac 225/45 R17 91Y?

Comment

• Założone. GY F1 Asymmetric 6 225/45/R17 91Y FL. Produkcja 4821, czyli normalka.
                            Ciche, mocno trzymają asfaltu, wreszcie kierownica stawia jakiś minimalny opór podczas jazdy. Stare Hankooki (0119) wzięli w rozliczeniu choć były lekko poząbkowane.

A propos - Nokiany po tym sezonie nie pokazały jeszcze najmniejszego śladu zużycia. Chyba dobrze.

Comment

• GoddYear F1 Asymmetric u mnie wytrzymał 5 i pół sezonu (kupione w 2017 225/45R17 91Y) i przejechane 75 tys. km i dzisiaj niestety zostały wymienione. Pierwszy raz widziałem, żeby po 5 latach tak się opony premium zestarzały i popękały wzdłużnie na części jezdnej. Szkoda, bo ciche były przez cały czas, na autostradach super się jeździło, nie ściągało w prawo Civica i bieżnika jeszcze było na 1 sezon. Na pewno szybko się zużywa bieżnik na początku, po około 15 tysiącach już połowy nie było, potem dużo wolniej się zużywały. Ze względu na to, że auto jeździ jako 2-gie i ma już swoje 15 wiosen, to padło teraz na coś tańszego.

Napiszę za jakiś czas jak się sprawują VREDESTEIN Ultrac 225/45R17 91Y FSL.

Comment

• Witam. Też mam zamiar kupić letnie opony i zastanawiałem się między Uniroyal Rainsport5, a właśnie tymi VREDESTEIN Ultrac 225/45R17 91Y. Opinie o jednych jak i drugich wydają się dobre. Ale wybiorę chyba Verdesteiny (mam komplet zimówek i jestem zadowolony). Zastanawia mnie tylko oznaczenie na oponach Verdestein, na niektorych sklepach internetowych ochrona rantu jest zapisywana jako FR, a gdzie indziej FSL i nie wiem czy jest to to samo czy ja coś mieszam?

Comment

Working...
                                X