Primacy 3 jest już OK, bez porównania lepiej od poprzedników. Ale żeby to była super opona warta doplaty za znaczek Michelina to nie do końca.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Letnie opony 17'' do VIIIgen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
-
Zamieszczone przez martin Zobacz postaJak bardzo niedawno? Bo od dłuższego czasu dostępna jest wersja Primacy 3, która całkiem dobrze wychodzi w testach oraz wg opinii użytkowników.
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaJeżeli zakup zimowek tez przed Tobą warto rozważyć całoroczne. To nieźłe i ekonomiczne rozwiązanie, a auto ani ciężkie ani mocarne wiec spokojnie sobie poradzą.
Comment
-
Caloroczne zużywają się w tempie takim jak normalne letnie a wolniej niż zimowe, ceną są zwykle gdzieś po środku. Także kupujesz jeden komplet i jeździsz - oszczędność wynika z braku potrzeby drugiego kompletu i kosztow i czasu jego zakladania, przekładania, wywazania etc. Zakladasz, jedziesz (30 czy tam 50tys kkm zaleznie od tego jaki masz styl jazdy), jak sie zuzyja zakladasz nastepne i tyle. Żadnych dodatkowych kosztów i pitolenia po drodze.............................C I V I C
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Witam,
Civic VIII szukam dobrych opon letnich 225x45R17. Moje typy to:
1. Uniroyal Rainsport 3
2. Dunlop SportMaxx RT
3. Dunlop SP Sport Bluresponse
Może macie Koledzy jakieś inne typy? Chętnie poczytam opinie. Wariatem nie jestem, czasem przycisnę ale raczej spokojny tryb jazdy. Zależy mi też na oponach w miarę cichych. Od niedawna mam Hondę i z przodu mam toyo nanoenergy 2 (z 2013r, nie są jeszcze złe.) a z tyłu okropne micheliny, na których auto wyjechało z salonu. Strasznie wyją, no ale od 2010 są na felgach. Są wyząbkowane. Łożyska sprawdzałem i to jednak zdecydowanie opony.
Jest też pomysł, żeby dokupić dwie nowe opony toyo nanoenergy 2 : https://allegro.pl/2x-toyo-225-45-r1...898410196.html
i pojeździć na tych toyo. Ale chyba skupię się na nowym komplecie na przyszły sezon.
Comment
-
Odpuść Toyo, szczególnie z takimi priorytetami - Twoje pozostałe wybory są dużo lepsze
SportMaxx i Rainsport to opony UHP, BlueResponse to opona Touringowa - chociaż w sumie te Uniroyale są na tyle miękko-komfortowe, że w praktyce mimo pozycjonowania i tak bliżej im do tej drugiej grupy niż do jakiegoś sportu... Dunlopy sa produktami klasy Premium, Uniroyal to co prawda średnia półka, ale z tych najlepszych. Skoro jeździsz spokojnie zdecydowanie odpuścił bym typowo dynamicznie nastawionego SportMaxx z uwagi na jego potencjalnie mniejszy komfort i większą głośność (niezależnie co tam na ekoplakietce), a przede wszystkim szybsze zużycie, które niektórzy już tu opisywali. Zaletą BlueResponse jako opony klasy Touring w stosunku do pozostałych będzie zapewne największa trwałość, w innych kwestiach będzie po prostu OK, to dobra opona. RainSport jest podobnie komfortowa, ale bedzie się nieco lepiej prowadzić, szczegolnie w deszczu i ma szansę być tańsza w zakupie.............................C I V I C
.
.
Comment
-
Jak masz seryjne wąskie felgi 7,0 to do dość miękkich Uniroyali brał bym zalecany przez Hondę indeks Y (300km/h). A co najmniej W (270), mniejsze odradzam bo może być bonanza na zakrętach. Nośność nie ma tu takiego znaczenia, ale jak jest wybór to 91 i opona bez XL (eXtra Load) będzie milszą w obyciu. To jest dobry wybór do tego co piszesz oczekujesz od opony, polecam.............................C I V I C
.
.
Comment
-
Hmm z większą nośnością raczej wzmaga się twardość w pionie niż ugięcia boczne... nie wiem czy to coś tu da w sensie prowadzenia na zakrętach czy tylko odbierze komfortu jazdy... Mam XL w zimówkach Conti i g... to daje pod tym względem.............................C I V I C
.
.
Comment
-
Jeżeli tak to może i warto faktycznie...............................C I V I C
.
.
Comment
Comment