Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dmuchawa wentylator nawiewu w VIIIgen - usterki w działaniu

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Witam Panowie,

mam do Was pytanie, a mianowicie:

1. dziś podczas deszczu wsiadam do samochodu (delikatnie zmoknięty), odpalam, włączam klimatyzacje z nawiewem na szybę przednią i jadę. Po kilku minutach przednia szyba zaparowana całkowicie, tak, że nie mogę dalej jechać bo nie widzę dosłownie nic! Po ok. 2 minutach szyba odparowuje całkowicie i mogę dalej jechać, ale po kolejnych ok. 2 minutach szyba cała zaparowana.
    Możecie mi powiedzieć, z czego to wynika? Źle obsługuję klimatyzację lub nawiew?

2. podczas stania np. na czerwonym świetle przy włączonej klimatyzacji słyszę, że co kilkadziesiąt sekund pod maską uruchamia się coś (wentylator? klimatyzacja?) i po kilkunastu sekundach dźwięk ustaje. I tak w koło macieja. Czy tak ma być przy włączonej klimatyzacji ?

Comment

A/C w twoim bolidzie - wentylatory pracują cały czas po wciśnięciu przycisku A/C ON, a sprężarka pracuje cyklicznie, tak jak twoja lodówka w domu, pracuje cyklicznie nie cały czas.
      Co i jak ustawiasz A/C nie piszesz więc trudno ocenić czy dobrze czy źle, ale generalnie gdy pracuje A/C szyby nie powinny parować.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
        A/C w twoim bolidzie - wentylatory pracują cały czas po wciśnięciu przycisku A/C ON, a sprężarka pracuje cyklicznie, tak jak twoja lodówka w domu, pracuje cyklicznie nie cały czas.
        Co i jak ustawiasz A/C nie piszesz więc trudno ocenić czy dobrze czy źle, ale generalnie gdy pracuje A/C szyby nie powinny parować.
        Dziś przy zaparowywaniu szyb miałem ustawione:
        AC ON z nawiewem na przednią szybę, temp. 17-18 stopni z siła nawiewu 3-4 kreski, z odpływem powietrza na zewnątrz.

I przy takim ustawieniu zaparowało szyby, by po chwili je odparowało i znów zaparowało i tak w kółko.

Comment

Filtr kabinowy wymieniany ostatnio kiedy?

Comment

Auto mam od blisko roku, ja odkąd go mam to nie wymienialem.
            Cala filozofia wymiany filtra jest pokazana na filmiku z pierwszych stron ? Sama wymiana bez żadnych kabelków itd.?

Comment

Tak, bez żadnych kabelków.
              Filtr wymienia się dwa razy w roku (co najmniej). Pewnie jest zapaskudzony
              i masz wewnętrzną wymianę (nie wymianę) powietrza.

Comment

Panowie odświeżam temat.

Niestety wymiana filtra kabinowego nie pomogła. Nadal przy deszczu i dmuchawie na przednią szybę przy AC ON szybę zaparowuje. Macie pomysł na inną usterkę ?

Comment

no to znaczy że nie działa A/C w układzie nie masz czynnika lub z jakiegoś innego powodu nie działa A/C.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

a jeśli powiem, że przy upale klima działa? leci zimne powietrze przy AC ON i jest ok.

Ostatnio zastanawiałem się, czy gdzieś aby nie zbiera się woda i podczas deszczu daje się we znaki. lub też jakaś uszczelka przy przedniej szybie jest albo źle osadzona, albo uszkodzona. Przy jakichś muldach/dziurach czasem słychać taki delikatny trzask jakby szyba była nie do końca idealnie osadzona, tak jakby były jakieś luzy i "szeląta".

Comment

Panowie jest problem. Wymieniłem dziś kompletne sprzęgło kompresora. Klima chłodzi elegancko, załącza się i wyłącza cyklicznie, wszystko działa jak przed awaria, ale.... wracam zadowolony do domu i co parę minut włączam i wyłączam klimę przyciskiem A/C żeby przetestować czy jest wszystko OK (ogólnie autem jeździ żona, więc wątpię że zauważy jak coś będzie nie tak), a tu przy włączeniu ze środkowej kratki widzę jakby leciała para, albo dymek bez zapachu. Stanąłem zaraz, maska w górę ale nic się nie dzieje. Para leci dosłownie przez 3 sekundy po włączeniu sprężarki przyciskiem i później już nie. Na zewnątrz 24stopnie. Czy ktoś się z tym spotkał? Nie zauważyłem nigdy wcześniej pary z nawiewów. Może odkąd mam auto to sprzęgło mi się ślizgało i klima nie chlodzila na 100%, a teraz ma takiego powera że aż para leci? Tak się pocieszam.
                      W necie znalazłem takie teorie:
                      1. Dziurawy parownik, ulatnia się gaz.
                      2. Dziurawa nagrzewnica odparowuje płyn (chyba było by czuć jakiś zapach)
                      3. Przytkany odpływ i zbiera się woda i jakoś tam paruje.
                      4. Zdążyło się sporadycznie późnej ustało.
                      Czy ktoś się spotkał z takim zjawiskiem?

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Comment

Też coś takiego przerabiam. Para jest bez zapachu, a kropelki które się robią na środkowy nawiewie są bez smaku, sprawdzałem
                        Płynu chłodniczego nie ubywa a odpływ jest drożny bo na postoju cieknie z pod auta.
                        Nie mam pojęcia co to jest, ale przymierzam się żeby rozebrać wszystkiego co się da i posprawdzać.
                        Do czynnika ma dodany kontrast to pewnie będę organizował jakąś lampę i sprawdzał.
                        Zastanawiam się tylko czy np. po przerobieniu CZEGOŚ TAKIEGO da to radę, czy nie trzeba jakiejś mocniejszej sztuki.

Comment

ta lampa ma 36Wat ja nie wiem czy to ma sens aż taką lampę kupować którą się utwardza plomby? Ja bym kupił taką: https://www.mastermot.com/produkt/51...lupa-uv-6.html
                          1 Wat wystarczy. A najlepiej taka: https://allegro.pl/lampa-uv-tester-p...471713826.html
                          lub to
                          3 -4 Waty jest optymalnie https://jme.com.pl/glowna/355-latark...matyzacji.html
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Naprawa dmuchawy nawiewu poniżej 100 zł z zastosowaniem silniczka z VII gen.

Niedawno dmuchawa nawiewu całkowicie nawaliła w moim Civicu, na początku jej szwankowania wystarczyło uderzenie w dmuchawę aby ruszyła, niestety z czasem całkowicie padła. Rozbierając silnik miałem nadzieję że wymiana szczotek wystarczy, niestety po rozebraniu silniczka okazało się że dwie sekcje komutatora całkiem się wytarły. W związku z wysoką ceną dmuchaw od Civica VIII gen, postanowiłem zaryzykować i kupiłem używaną dmuchawę od Civica VII gen za 80 zł. Wiadomo dmuchawa z VII gen. ma mniejszą plastikową turbinkę, ale nie ma się tym co przejmować, najistotniejsze jest to aby dmuchawa z starszej generacji miała gniazdo zasilające umiejscowione tak samo jak dmuchawa z VIII gen (z boku a nie od czoła - na zdjęciu zakupionego zamiennika z starszej generacji zaznaczyłem czerwoną strzałką gdzie przychodzi w nim wtyczka zasilająca). Po zakupieniu takiej dmuchawy wystarczy wyciągnąć z niej silniczek i umieścić go w obudowie od dmuchawy z naszej 8 generacji. Silniczki są identyczne i na zewnątrz i w środku, można stwierdzić nawet że dmuchawa jest słabym punktem UFO, ponieważ inżynierowie Hondy poszli na łatwiznę. Zamontowali taki sam silniczek w dmuchawie, która ma prawie dwa razy większą turbinkę (w załączeniu zdjęcia dla porównania jednej i drugiej turbiny. Na dodatek problem pogłębia to że dmuchawa cały czas działa bo w VIII gen. praktycznie zawsze jest załączony minimum pierwszy bieg nawiewu, ponieważ w przeciwnym razie całkowicie wygasa kontrola nad przepływem powietrza wewnątrz kabiny. Demontaż silniczka z dmuchawy jest banalny, sugeruję tylko najpierw odkręcić śrubkę od strony gniazda zasilającego aby wyciągnąć z obudowy silnik z turbinką (po odkręceniu śrubki wystarczy tylko włożyć dwa śrubokręty naprzeciwko siebie pomiędzy turbinkę a obudowę i podważać turbinkę a zacznie ona wychodzić wraz z silniczkiem z obudowy), a następnie odkręcić nakrętkę (10 lub 8) trzymającą turbinkę i ją ściągnąć z silniczka. Myślę że opisałem wszystko dobrze, również sens wymiany używanego silniczka z Civica starszej generacji. Gdyby ktoś miał pytania to proszę pisać, tylko moja odpowiedź może nie być natychmiastowa ponieważ mam wyłączone powiadomienia.
                            Załączone pliki
                            Last edited by jedrek_snajpi; 25-09-2018, 20:34.

Comment

Z mojej strony temat jest zamknięty, choć przyczyny pojawienia pary z nawiewów nie udało mi się znaleźć - filtr i wszystko wokół mam suche.
                              Przyczyną problemów ze sprawnością klimatyzacji okazał się nieszczelny skraplacz. Więcej TUTAJ.

Comment

Witam, ja w dalszym ciągu walczę z naprawą dmuchawy nawiewu w Honda Civic VIII 1.8 HB. Panowie może Wy mi podpowiecie gdzie dostanę nowy silnik lub całą dmuchawę? Odwiedziłem już chyba wszystkie już hurtownie i sklepy za szukaną dmuchawą i bez rezultatu. Zerowe stany na magazynach. W internecie również brak dostępności.
                                Numer OEM 79310SMGG41
                                Może macie jakiś inny typ silnika, który podpasuje w moją obudowę ???
                                47081455_2049876961724974_851636248941428736_n.jpg47264347_2007234529551651_4142262538404364288_n.jpg

Comment

Working...
                                X