Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana oleju w skrzyni.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Z tego co pamiętam komputer przypomni o regulacji zaworów przed 100kkm przebiegu.

Comment

Zamieszczone przez luzny41 Zobacz posta
      Z tego co pamiętam komputer przypomni o regulacji zaworów przed 100kkm przebiegu.
      Przypomina ze względu na przebieg przy widzi luzy?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Ze względu na przebieg u mnie przypomnial.
        Czy widzi luzy to nie wiem bo zawsze tego pilnuję.
        Mam LPG.

Comment

Zamieszczone przez luzny41 Zobacz posta
          Ze względu na przebieg u mnie przypomnial.
          Czy widzi luzy to nie wiem bo zawsze tego pilnuję.
          Mam LPG.
          Reasumując pierwsze sprawdzenie luzów robiłeś przy prawie 100tys km? A na gazie duzo z tego?
          Mam pewien problem właśnie z autem(opisany na forum w osobnym wątku) i zastanawiamy sie czy to luzy czy cos z instalacja gazowa.

Comment

Zamieszczone przez thunderloq Zobacz posta
            Mam pewien problem właśnie z autem(opisany na forum w osobnym wątku) i zastanawiamy sie czy to luzy czy cos z instalacja gazowa.
            Obstawiasz dwie przyczyny, na twoim miejscu zacząłbym je po prostu wykluczać, ale żeby to zrobić musisz zacząć działać.. a więc zacznij od sprawdzenia luzów zaworowych, samo niestety nic się nie zrobi. W 1,8 ustawienie zaworów to na prawdę prosta i w miarę szybka rzecz.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

Przedwczoraj wyregulowany został luz zaworowy. Silnik co prawda nie wariuje aczkolwiek jak otworze maskę i patrzę na silnik to pracuje on inaczej na gazie niż na benzynie a mianowicie bardziej sie trzęsie - telepie. Nie wiem czy tak byc powinno czy juz jestem przewrażliwiony.

Comment

To jednak nie przewrażliwienie. Wczoraj na gazie zaczelo rzucać silnikiem aż zaświecił sie check engine. Nie ma juz praktycznie jazdy na gazie plus auto ma czasem problem z odpaleniem.
                Najgorsze jest to ze nie jest tak za każdym razem i po zaprowadzeniu do gazownika akurat cyka jak w zegarku. Gazownik nie potrafi wiec pomoc bo nie wie co to za problem... macie jakiś pomysł od czego zacząć ?

Comment

macie jakiś pomysł od czego zacząć ?
                  pytanie co zrobił już gazownik, korekty czasów wtrysku ciśnień gazu, korekta szczeliny świecy zapłonowej, diagnoza cewek jak telepie to wypadają prawdopodobnie zapłony, kierunek działań to mieszanka lub zapłon.
                  Jeśli chodzi o LPG to też regularna wymiana filtrów ciekłych i lotnych LPG oraz ewentualne korekty mapy ciśnienia czasów wtrysku tyle w tym temacie.
                  4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                  Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                  https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Wątek o oleju w skrzyni, a zszedł na lpg, tak więc wracamy do właściwego tematu: kto jeszcze ma za sobą wymianę oleju w skrzyni, na jaki i czy są jakieś różnice po wymianie ?
                    U mnie przy blisko 121 tyś.km wyświetla się na razie 3 (filtr paliwa i świece). Cyfra 4 (olej w skrzyni biegów) już też chyba powinna się pojawić ?
                    Last edited by arkan; 16-10-2018, 16:19.

Comment

kto jeszcze ma za sobą wymianę oleju w skrzyni, na jaki i czy są jakieś różnice po wymianie ?
                      nie spodziewaj się wodotrysków, z autopsji wiem, że gdy wymienisz stary spracowany olej na świeży zachowując przy tym parametry które są zalecane, np 75W80 GL4 to wszystko będzie OK możliwe że w zimie lewarek zmiany biegów będzie płynniej działał w niskich temperaturach niż miało to miejsce poprzednio, nic się nie zmieni, przy sprawnej skrzyni nie będzie słychać jej wyciszenia.
                      Co do wymiany oleju na inny np 80W90 możesz napotkać problemy w zimie bo zanim napęd się nagrzeje lewarek będzie chodził ciężko jak w smole, także tego unikajmy. Wymiana co jakieś 60 tyś lub tyle co tam wam podpowiada komputer pokładowy. Marka oleju własnym wyborem, lepkość SAE już nie, wlewajmy to co zalecane i będzie wszystko chodzić jak zegarek.
                      4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                      Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                      https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
                        U mnie przy blisko 121 tyś.km wyświetla się na razie 3 (filtr paliwa i świece). Cyfra 4 (olej w skrzyni biegów) już też chyba powinna się pojawić ?
                        Pomyliłem cyferki: oczywiście wyświetla się 4 (filtr paliwa i świece), a 3 na razie brak. Wie ktoś przy jakim przebiegu jest zaprogramowana ?
                        Last edited by arkan; 17-10-2018, 10:52.

Comment

Wie ktoś przy jakim przebiegu jest zaprogramowana ?
                          Wg książki 120kkm lub 6 lat. Jesteś pierwszym właścicielem? Może ktoś wymieniał wcześniej i mu zresetowali tę inspekcję?
                          Last edited by Pi69; 17-10-2018, 18:50.

Comment

Zamieszczone przez Pi69 Zobacz posta
                            Wg książki 120kkm lub 6 lat. Jesteś pierwszym właścicielem? Może ktoś wymieniał wcześniej i mu zresetowali tę inspekcję?
                            Pierwszym jak najbardziej. Być może komputerek nie miał miejsca na dwie cyferki Skasowałem dziś 4, ale teraz w menu jest 150 dni do 3 Przynajmniej nie mam komunikatu przy każdym uruchomieniu silnika. Być może 3 dziś się pojawi...
                            A tak poza tym to gdzie w książce znalazłeś to 120kkm lub 6 lat, bo w naszych wersjach jest to zgodnie z systemem przypominania o przeglądzie chyba, że jazda w trudnych warunkach, to wcześniej.
                            Last edited by arkan; 18-10-2018, 13:54.

Comment

Mi wymiana oleju w skrzyni wyskoczyła przy około 118k. Zrobiłem to w ASO za około 300 zł. Wlali Hondowski MTF-3.
                              Pozytywnych jak i negatywnych odczuć - brak.

p.s. Mi w tym samym momencie wyskoczyło 3 4 7

Comment

Skasowałem dziś 4, ale teraz w menu jest 150 dni do 3
                                150 dni do 2 okazuje się, czyli normalnie. Tak więc czekam na 3 (olej w skrzyni) i 8 (filtr powietrza, bo 30 tyś. km już mam na nim).

Comment

Working...
                                X