Swoją drogą nie rozważał nikt z Was przetoczenia rowków pierścieniowych w tłoku R3A by dopasować do niego pierścienie z R1A?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Remont silnika tłoki R1A_R3A rocznik 2012 - Zbiórka
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postaGdzie ty widzisz ten film?
Daj linka bo ja nie widzę.
Comment
-
Zamieszczone przez piter77 Zobacz postaDomyślnie
Wczoraj oglądałem prof.Crisa na you tube , i ma na warsztacie silnik J37A2 bodajże od Legenda i tam też wspomniał o wadliwych pierścieniach, pokazywał tłoki już po przetoczeniu na grubsze pierścienie. Tak więc Honda nie tylko w R-serii kombinowała ze zmniejszeniem oporów .
Comment
-
Co prawda pierścieni ani tłoków pokazać nie mogę, ale w kwestii zawężania numerów silników biorących olej mogę poinformować że mój civic w karcie pojazdu w miejscu "numer silnika" na wpis R18Z4 - 2011697 i przy przebiegu około 110 000km, jeździe po Poznaniu (korki) nie bierze grama oleju. Rok produkcji 2013, daty produkcji co do dnia nie jestem w stanie ustalić ale pierwsza rejestracja to 15.07.2013
Comment
-
A ja mam w karcie pojazdu R18A2-1013520 czyli silnik z 8-mej gen.. Ktoś tu pewnie coś pomylił w salonie. Mój także nie bierze oleju. Ciekawe czy numery można odczytać na silniku? Są gdzieś wytłoczone, może jest jakaś tabliczka? Jeśli tak to gdzie jej szukać?
Comment
-
Kluczowa jest zatem jedynka na pierwszej pozycji. Możliwe, że Wasze silniki, @ayrton i @Jogii, to w pewnym sensie nowsza "generacja". Ciekawe, czy istnieją silniki o numerach R18Z4-10XXXXX (gdzie XXXXX to więcej niż 30320) oraz czy zmiana tłoków i pierścieni to jedyna zmiana, która dokonała się wraz ze zmianą "generacji".
Co do lokalizacji numeru silnika, to może pomocne okazą się wpisy tu i tu.Last edited by MiCyran; 02-03-2020, 21:02.
Comment
-
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaKluczowa jest zatem jedynka na pierwszej pozycji. Możliwe, że Wasze silniki, @ayrton i @Jogii, to w pewnym sensie nowsza "generacja".
pozdrowienia
Comment
-
Witajcie,
auto odebrane. Jeździ. Silnik działa i poza tłokami (oczywiście R3A) był i jest w zasadzie w znakomitej kondycji. Teraz docieranie, słuchanie, sprawdzanie wycieków i za 1000km wymiana oleju. Prócz wymiany tłoków: wymiana uszczelniaczy, wymiana świec (całe w nagarze), regeneracja głowicy (szlifowanie tego i owego, nie pamiętam gdzie, ale w wielu miejscach).
Tak wyglądał jeden z tłoków.
20200317_172216a.jpgLast edited by emvipi; 17-03-2020, 21:01.
Comment
-
Zamieszczone przez emvipi Zobacz postaauto odebrane. Jeździ. Silnik działa i poza tłokami (oczywiście R3A) był i jest w zasadzie w znakomitej kondycji.
Zamieszczone przez emvipi Zobacz postaPrócz wymiany tłoków: wymiana uszczelniaczy, wymiana świec (całe w nagarze), regeneracja głowicy (szlifowanie tego i owego, nie pamiętam gdzie, ale w wielu miejscach).
Comment
-
Zamieszczone przez Borus Zobacz posta
możesz zdradzić jaki koszt był tej zabawy?
Comment
-
Zamieszczone przez emvipi Zobacz postaWyszło tyle ile usłyszałem przed robotą - 6800. Przy okazji dodatkowo parę drobiazgów, tarcze/klocki przód i olej w skrzyni biegów. Auto mechanicznie jest prawie jak nowe.
Comment
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postaWspółczuję kosztów, to moje dwie wypłaty. Ale naciągają.
Comment
-
Zamieszczone przez emvipi Zobacz postaGdyby silniki były w takich cenach, jak do wersji VIII (1000 zl) to bym się nie zastanawiał nad swapem
Comment
Comment