Do około 2015 Honda miała umowę z Shelem i lali standardowo 5w30 C3. Tylko na wyraźną prośbę klienta wlewali oryginalny olej Hondy. I to jest najlepsze podsumowanie gwarancji i opieki serwisowej w ASO :/
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Remont silnika tłoki R1A_R3A rocznik 2012 - Zbiórka
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Poprosiłem Haparts o przesłanie ich instrukcji (niby aktualnej) to gość wysłał mi sama tabelkę(ta z rysunkiem że OW20 jest na każde warunki) i napisał że nie mogą udostępnić instrukcjinastępnym razem poprosiłem tylko o stronę na której jest jaki olej powinniśmy stosować, cisza
gość pisze głupoty i tyle
Comment
-
Zamieszczone przez Fiedziu Zobacz postagość pisze głupoty i tyle
Comment
-
OK mieli umowę z Shell ale dlaczego lali C3 zamiast zalecany w instrukcji A3? E: przepraszam nie wiem jak mam obrócić obraz wklejając go tutaj
IMG_0021.jpgLast edited by hondamanone; 30-11-2019, 16:11.
Comment
-
To już omawialiśmy na forum. ASO dba o swoje zyski. Dbałość o klienta jest mniej istotna, chyba że wpływa na zyski. Jak kupowałem swój samochód, to też się zdziwiłem, że ten AML jest C3.
Generalnie do 3 lat i 100 kkm problem się nie pojawia. A jak samochód zaczyna pobierać olej, to w gwarancji jest podane, że spalanie do 1 lub 0,5 litra na 1kkm jest ok
PS
Kiedyś podpytałam serwisanta o problem z poborem, to powiedział mi, ze szef miał taki samochód i wymiary tłoków nie pasowały do cylindrów. W efekcie wymieniono mu słupek na gwarancji, ale wcześniej zrobili ekspertyzy i samochód był nowy. Teraz już wiemy, że to była niskooporowa wersja tłoków :/ z cienkimi uszczelniaczami.Last edited by Cojakco; 30-11-2019, 22:58.
Comment
-
Taka odpowiedź otrzymałem:
Instrukcja serwisowa o której mówimy stworzona jest dla mechaników, a nie dla użytkowników samochodu. Powinna dać użytkownikowi informację jak włączyć światła, ustawić wentylację, oraz ściszyć radioTak, producent robi bardzo często błędy w instrukcjach (powstają albo w momencie opracowania lub w tłumaczeniu/regionalizacji). Dodatkowo nie uwzględniają zmian specyfikacji samochodu w procesie jego życia jako produktu oraz po jego zakończeniu, a także jako papier nie są aktualizowane - no bo ciężko, żeby każdy szedł co roku po nową instrukcję do swojego auta
Erraty do instrukcji nie istnieją, a potrafi być publikowanych kilka wydań do jednego auta także ze względu na znalezione błędy.
To wszystko wpływa na fakt, że papierowa instrukcja użytkowania samochodu, którą nowy właściciel samochodu dostaje do zakupu auta w salonie nie jest dla nas wiarygodnym źródłem informacji. Mamy prostu dostęp do dużo lepszych (bo aktualniejszych i pozbawionych błędów) danych, pochodzących bezpośrednio z Japonii.
Niestety użytkownik jest tylko użytkownikiem i zgodnie z nazwą powinien samochód użytkować, a nie serwisować. Jeżeli ktokolwiek chciałby się dowiedzieć, jakie płyny przeznaczone są do jego samochodu zawsze może skontaktować się z nami - udzielimy informacji każdemu naszemu klientowi bez problemu!
Co Wy na to Panie i Panowie?
Comment
-
Zamieszczone przez Fiedziu Zobacz postaCo Wy na to Panie i Panowie?
Comment
-
A ja, w przeciwieństwie do niektórych przedmówców, czuję, że dyskusja wokół tego, co zacytował @Fiedziu, jednak sporo wniosła. Przestańmy na chwilę patrzeć na kwestie olejowe przez prymat tego, który jest najlepszy dla naszego auta (dla naszego stylu jazdy, warunków użytkowania, etc.). Od tego są inne wątki, OK, zgadzam się. Ale dla tego wątku jest istotne, czy serwisanci w ASO Hondy trzymali się wytycznych swoich mocodawców w Swindon (czy nawet z Japoni) i czy w związku z tym przynajmniej niektórzy z nas maja podstawę do tego, aby zmusić Hondę do partycypowania w kosztach remontu silnika, gdy ten okaże się konieczny. Mój samochód pochodzi z niemieckiego salonu, więc pewnie jestem na straconej pozycji, zresztą na razie problem poboru oleju przestał mnie dotyczyć. Z drugiej strony są osoby takie, jak @hondamanone, którego auto, jeśli dobrze pamiętam, od samego początku było serwisowane w tym samym polskim ASO i pomyślmy, czy chociaż takim osobom możemy jakoś pomóc. A może jedna taka sprawa uruchomi całą lawinę i Honda spróbuje rozwiązać problem systemowo, tzn. w ramach jakiejś akcji naprawczej. Wiem, że daleko wybiegam w przyszłość, ale z takimi dokumentami, jak owa "tajemna" instrukcja obsługi można by już śmiało pisać do Prezesa UOKiK. Musimy jednak mieć pewność, że to nie jest żaden fake.
EDIT: Haparts pisze, że ma informacje z samej centrali w Japonii. Ciekawe, czy pomysł z tłokami R3A też pochodził z Kraju Kwitnącej Wiśni, a może to ekologiczny wymysł Honda Motor Europe Ltd.Last edited by MiCyran; 01-12-2019, 00:48.
Comment
-
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaCiekawe, czy pomysł z tłokami R3A też pochodził z Kraju Kwitnącej Wiśni, a może to ekologiczny wymysł Honda Motor Europe Ltd.
Wadliwe pierścienie z tłokami najprawdopodobniej były montowane tylko w jednym roczniku a więc wątpię by producent w tak krótkim czasie stwierdził że będą problemy(raczej wiedział to od samego początku). Wg mnie to był interwencyjny zakup albo po prostu były tańsze i tak w jednym roczniku honda zaryzykowała, by ustrzec się przed akcja serwisowa.
Pierścienie dla hondy robi Riken a kiedyś Teikoku pistons. Tak przykładowo dla Subaru Fuji.Last edited by gkill; 01-12-2019, 21:40.
Comment
-
Witam !
Kupiłem swoją hondkę 5 miechów temu i okazało się że pije olej jak szalona więc chętnie dołączę do akcji wymuszenia na Hondzie przyznania się do błędu. Moja honda przyjechała z Danii więc problem jest ogólnoeuropejski. Moja honda jest z maja 2012, 172 kkm.
Pozdrawiam
Comment
-
Zamieszczone przez DS72 Zobacz postaWitam !
Kupiłem swoją hondkę 5 miechów temu i okazało się że pije olej jak szalona więc chętnie dołączę do akcji wymuszenia na Hondzie przyznania się do błędu. Moja honda przyjechała z Danii więc problem jest ogólnoeuropejski. Moja honda jest z maja 2012, 172 kkm.
Pozdrawiam
Comment
-
Jakąś dokumentację otrzymałem ale informacje strasznie lakoniczne w książce były tylko wpisy wymian oleju w ASO i stan licznika niestety o oleju ani słowa. Po płukance silnika trochę stracił na apetycie ale i tak chleje jak głupi. Teraz zalałem LM 5W30 C2 A5/B5 ale czy dobrze zrobiłem?
Comment
Comment