Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Remont silnika tłoki R1A_R3A rocznik 2012 - Zbiórka

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez hondamanone Zobacz posta
    Napięta atmosfera, wiec może zażartuję: R3A zastosowano w celu zwiększenia osiągów = poproszę forumowicza z R3A o wizytę na hamowni

Zamieszczone przez hondamanone Zobacz posta
    jestem (nie)szcześliwym posiadaczem tłoków R3A
    Taki czarny żarcik: sam teraz możesz sprawdzić ile koników i newtonów daje modyfikacja R3A ;P

Comment

• [QUOTE=hondamanone;440179]Przy okazji wymiany opon, skorzystałem z kamerki u mechanika i jestem (nie)szcześliwym posiadaczem tłoków R3A. Trafić na silnik jeden z blisko 40 000 to chyba sztuka. Powinienem zagrać w totka
      PHOTO-2019-11-09-12-42-01.jpg

Który to rocznik? Czy wspomniane tłoki występują też w innych rocznikach?

Comment

• Masz w profilu info że 2012. Póki co tłoki te występują tylko w 2012 z ustaleń użytkowników.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

• A tak, sorry, rozjechało mi się forum ca całą stronę
          Oba moje posty do wykasowania

Comment

• Moim zdaniem, jeśli chcemy coś z tym zrobić, to powinniśmy sprawę jeszcze bardziej rozgłosić w kraju i zagranicą. Mam tu namyśli , wysyłanie takich pism do każdej redakcji i każdego programu motoryzacyjnego w kraju jak również zagranicą ( takie pisma jak kolega Micyran wysłał do Pana Jacka). Napisałby też pismo do głównej centrali Hondy w Japonii. Myślę,że |taka firma jak Honda nie może sobie pozwolić na nadszarpnięcie swojej reputacji. Trzeba problem nagłośnić w jak największym stopniu.

Comment

• Nie wiem jak Honda ustosunkuje się do tej sprawy. Warto by było skontaktować się z centralą w Japonii. W Polsce może być ciężko cokolwiek uzyskać. Wiele osób kupuje Hondę ze względu na silnik - a tutaj taka wtopa.
              Ps. Temat sugeruje zbiórkę dla poszkodowanych z R3A, czy mogę już podać nr konta?

Comment

• Nie jest dziwnym że Honda gra na przeczekanie, za miesiąc z hakiem rocznikowo będzie to auto 8 letnie więc z punktu widzenia producenta niedługo będzie można zapomnieć że taki rocznik z wadliwym silnikiem istniał. Czas gra na niekorzyść poszkodowanych. Chodzi o 40tys aut a Honda to chyba trzeci co to ilości sprzedaży aut producent na świecie, około 5 milionów sztuk rocznie więc sami widzicie po liczbach że szanse na sukces niewielkie. Czytam ten wątek z ciekawości bo sam miałem ten problematyczny rocznik ale byłem szczęściarzem bo olej do minimum schodził w okolicy czasu wymiany, sprzedany jakieś 2 lata temu, ciekawe jak ma się teraz.
                Last edited by remar; 10-11-2019, 16:01.
                CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

• Zamieszczone przez remar Zobacz posta
                  Czas gra na niekorzyść poszkodowanych. Chodzi o 40tys aut a Honda to chyba trzeci co to ilości sprzedaży aut producent na świecie, około 5 milionów sztuk rocznie więc sami widzicie po liczbach że szanse na sukces niewielkie
                  Przeciwnie, uważam,że trzeba zrobić wszystko żeby zainteresować tym Hondę. Honda uważa się za markę niezawodną, większość kupujących , kupuje Hondę tylko z powodu niezawodnych silników. uważam ,że jakby się odpowiednio nagłośniło to sprawę, to jest szansa ,na zainteresowanie się tym tematem przez Hondę

Comment

• dla tych co się naczytali ale nie bardzo sobie to wyobrażają te opowieści o tłokach i pierścieniach to polecam obejrzeć to Skoda Octawia 2012... oj te 12 roczniki https://www.youtube.com/watch?v=clcTYPF3PY8
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                      dla tych co się naczytali ale nie bardzo sobie to wyobrażają te opowieści o tłokach i pierścieniach to polecam obejrzeć to Skoda Octawia 2012... oj te 12 roczniki https://www.youtube.com/watch?v=clcTYPF3PY8
                      Ja planowałem kupić kiedyś właśnie Octavię z tym felernym 2.0 ale doczytałem co to za wtopa i zdecydowałem się na Civic'a ...2012 [emoji23][emoji23][emoji23] i tak, bierze mi olej więc chyba r3a siedzą w motorze [emoji24]
                      Mam nadzieję że regularne wymiany oleju i płukanie są radę przez kolejne lata [emoji28]
                      (Na kolejną spróbuję wspomnianego wczesniej Millers'a)
                      Ps. W Octavii jak pamiętam to chyba jeszcze łańcuch był wadliwy i się rozciągał powodując uszkodzenia rozrządu już po 30-40 tyś nawet.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez reno99 Zobacz posta
                        Ja planowałem kupić kiedyś właśnie Octavię z tym felernym 2.0 ale doczytałem co to za wtopa i zdecydowałem się na Civic'a ...2012 [emoji23][emoji23][emoji23] i tak, bierze mi olej więc chyba r3a siedzą w motorze [emoji24]
                        Mam nadzieję że regularne wymiany oleju i płukanie są radę przez kolejne lata [emoji28]
                        (Na kolejną spróbuję wspomnianego wczesniej Millers'a)
                        Ps. W Octavii jak pamiętam to chyba jeszcze łańcuch był wadliwy i się rozciągał powodując uszkodzenia rozrządu już po 30-40 tyś nawet.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
                        A ja cię pocieszę- w hondzie mimo wadliwych tłoków i pierścieni zastosowano bdb materiały a w vag mpi niestety nie, ich pierścienie szybciej się ścierają. Ja swoje wadliwe tłoki wymieniałem(przy przebiegu 190 tyś km) i wszystkie pierścienie mieściły się w wymiarach jak dla nowych pierścieni.
                        Last edited by gkill; 15-11-2019, 22:01.

Comment

• Po zmianie oleju na OEM 0W20 spalanie pali.. tzn. oleju to 200ml/1200km. Tryb jazdy: krótkie trasy + 60km upalania po torze.

Comment

• Jak widać nie tylko my się borykamy z poborem oleju - Tutaj recka RS5 od Zachara z tytułem: ASO mówi: ten silnik tak ma...

Ps. 1-1,5l na 500km
                            Last edited by hondamanone; 19-11-2019, 19:50.

Comment

• Zamieszczone przez hondamanone Zobacz posta
                              recka
                              Szukałem w google, ale nic sensownego nie wywnioskowałem. Możesz wyjaśnić co to jest ,,recka"?

Comment

• Zapewne chodzi o słowo recenzja

Comment

Working...
                                X