Może to coś pomoże:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Remont silnika tłoki R1A_R3A rocznik 2012 - Zbiórka
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Jest juz nowy Motodziennik z materialem na interesujacy nas temat:
Niecierpliwi moga przewinac do 3:19
Wysłane z mojego Z1 przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez Kamillo90210 Zobacz postaWitam serdecznie, czy bardziej doświadczeni użytkownicy mogliby napisać opinie na temat aby gniazda pierscieniowe w tłokach R3A dopasować do ogólnodostępnych pierścieni od tłoków R1A ? Ewentualnie czy przy zmianie R3A na R1A konieczne jest tulejowanie honowanie czy coś takiego.
Comment
-
Jeden z użytkowników brytyjskiego forum Civic-a skorzystał z naszych rad i zajrzał kamerką inspekcyjną wgłąb cylindra: https://www.civinfo.com/forum/engine...ml#post5478416. Także posiada tłoki R3A.
Odpowiadając na post @Kamillo90210, przetaczanie tłoków (ściślej: rowków pierścieniowych) było powszechnie stosowane w silnikach TSI/TFSI grupy VW, ale lepsze rozwiązanie podał @gkill (zakup tłoków R1A; proponuje kontakt w tej sprawie z Haparts i podzielenie się na Forum otrzymaną ofertą). Co do honowania, to nawet serwisówka do R18A2 przy wymianie pierścieni zaleca ten zabieg tylko w sytuacji, gdy stan gładzi tego wymaga. Roztaczanie tulei to znacznie głębsza ingerencja, która w konsekwencji wymaga użycia nadwymiarowych tłoków i pierścieni, ale jestem prawie pewny, że w Twoim przypadku to nie będzie konieczne. Zarówno ja, jak i @gkill, gdybyśmy tylko mieli czym zastąpić stare pierścienie, to bez żadnej dodatkowej obróbki moglibyśmy wstawić stare tłoki.Last edited by MiCyran; 14-10-2019, 13:31.
Comment
-
Zamieszczone przez Kamillo90210 Zobacz postaEwentualnie czy przy zmianie R3A na R1A konieczne jest tulejowanie honowanie czy coś takiego.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Dla zainteresowanych fabrycznie nowe tłoki R1A z Haparts koszt ok 430-400 zł/szt. Jednak ciekawostką jest, że chłopaki z Haparts po analizie Vinu stwierdzili, że w moim silniku są nadwymiarowe tłoki właśnie R1A a występuje u mnie pobór oleju ok 1l na 4-5 tyś. I nie wiem teraz czy wymienić pierścienie, uszczelniacze zaworowe czy na razie odpuścić jakakolwiek ingerencję.
Comment
-
Zamieszczone przez Kamillo90210 Zobacz postachłopaki z Haparts po analizie Vinu stwierdzili,
To że oni to stwierdzili na podstawie Vin'u nic nie znaczy. Honda też twierdzi że powinny być R1A. Pytanie (do Hondy) jak to się stało i kiedy i w jakiej partii samochodów że Vin mówi jedno a fakty co innego.
Cały ten temat jest właśnie o tym.
Tak że chłopacki niczego nie stwierdzili.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez Kamillo90210 Zobacz postaJednak ciekawostką jest, że chłopaki z Haparts po analizie Vinu stwierdzili, że w moim silniku są nadwymiarowe tłoki właśnie R1A
Comment
-
Poprzednio zrobiłem zdjęcia tylko środkowych cylindrów. Okazuje się, że skrajne wyglądają gorzej. Wystarczą nominalne tłoki, czy trzeba szlifować cylindry?
Comment
-
To wzdłużne rysy ? Nie powinno tego być.. pewnie trzeba obrobić tuleje. Może samo honowanie by wystarczyło, ciekawe jak głębokie.
Comment
-
Zamieszczone przez mj008 Zobacz postaczy trzeba szlifować cylindry?Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment