Zamieszczone przez MiCyran
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Remont silnika tłoki R1A_R3A rocznik 2012 - Zbiórka
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Zamieszczone przez luzny41 Zobacz postaArkan też ma z 2012r. Z tego co pamiętam łyka mu około 1l na 10kkm. Przy zasilaniu lpg.
Może też się skusi na kontrolę tłoków.Last edited by MiCyran; 16-09-2019, 12:46.
Comment
-
Tu się już wypowiadałem: https://www.civicforum.pl/showthread...-8-2012/page10 - post #93
Ale ciekawi mnie jakie są u mnie te tłoki oraz dla wiedzy innych użytkowników rocznika 2012, jak będę miał okazję i dostęp do kamerki, to sprawdzę ich oznaczenie.Last edited by arkan; 16-09-2019, 15:01.
Comment
-
Zamieszczone przez delpiero02 Zobacz postaW moim przypadku nawet jeśli mam nieodpowiednie tłoki założone, to pobór oleju wynika najprawdopodobniej z niewłaściwej eksploatacji silnika przez pierwszego właściciela, tzn zbyt długie interwały zmiany oleju.
Comment
-
Pewnie, tak zwłaszcza,że to kobieta jeździła tym samochodem i z tego co mi mówiła, to jeździła z tym autem do z Niemiec do Grecji i pewnie dlatego tak późno włączyło się wezwanie do inspekcji olejowej., ... sprawdzę, jeszcze te tłoki, ale jeśli nawet są inne, to i tak wymiana oleju przy takich interwałach mogła uszkodzić pierścienie.
Comment
-
Zamieszczone przez delpiero02 Zobacz postaPewnie, tak zwłaszcza,że to kobieta jeździła tym samochodem i z tego co mi mówiła, to jeździła z tym autem do z Niemiec do Grecji i pewnie dlatego tak późno włączyło się wezwanie do inspekcji olejowej.zmieniam co 12-14tys.km. jak to się mówi dmucham na zimne
Comment
-
A pamiętam koronny argument handlarzy.
"Samochód użytkowany przez kobietę"
Jakby to miała być gwarancja spokojnego i odpowiedniego użytkowania.
Nie generalizuję ale kobiety które znam jeżdżą aż jeździ.
Dopiero jak nie jedzie to trzeba coś robić.
Oststnio jedna zachodziła w głowę "czemu śmierdzi w samochodzie?" Ale jak zapytałem czy zmienia filtr kabinowy i serwisuje klimę?
To zrobiła oczy jakbym zapytał niewiadomo o co.
Comment
-
Zamieszczone przez luzny41 Zobacz postaA pamiętam koronny argument handlarzy.
"Samochód użytkowany przez kobietę"
Comment
-
-
1. Wg. książki wymiana co 17 000km (jaki olej nie wiem, pewnie OEM albo jakiś odpowiednik który ASO uzaje)
2. Od 90.000 wpisana zmiana oleju (przez serwis który stracił miano ASO Honda) na MOBIL 3000 X1 5W40 (na 99% stosowany do przebiegu 177 000km)
3. Po moim zakupie i przejechaniu 1500km - dolewka Mobil 0W40 200-300ml
4. Przy 178 000km zmiana w ASO na OEM 0W20
5. Po przejechaniu 500km na bagnecie nie widzę ubytków
6. Zobaczę co będzie po kolejnych 500km. W bagażniku 1l OEM 0W20. Oby starczyła na rok/10 000km.Last edited by hondamanone; 16-09-2019, 21:40.
Comment
-
Zamieszczone przez delpiero02 Zobacz postaWcale nie kupiłem tego auta , bo kobieta nim jeździła, bardziej chodziło mi w tym stwierdzeniu,że stosowała się do zaleceń komputera, .
Jeżeli poczułeś się urażony to sorry
Napisałem ogólnie co pojawia się w ogłoszeniach.
Comment
-
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaBo... pewnie stosował się do wezwań do inspekcji olejowej generowanych przez komputer.
zawarte w IO
pojazdy bez systemu przypominania o przeglądzie - warunki normalne max 10 tyś km i max 1 rok, warunki trudne max 5 tyś km i max 6 miesięcy.
Wadliwe vagi z pierścieniem olejowym niemal identycznym jak w naszych hondach nie mają problemu ze spalaniem oleju silnikowego jeżeli od samego początku serwis olejowy był wykonywany co max 10 tyś km(passat 2,0 tfsi 200km z przebiegiem 260 tyś km mojej kuzynki do tego z lpg, przy zakupie około 100 tyś km). Niski stan oleju w silniku zabija tsi i tfsi.Last edited by gkill; 17-09-2019, 07:42.
Comment
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postazawarte w IO
pojazdy bez systemu przypominania o przeglądzie - warunki normalne max 10 tyś km i max 1 rok, warunki trudne max 5 tyś km i max 6 miesięcy.Last edited by Grzechu; 17-09-2019, 07:56.
Comment
Comment