Zamieszczone przez arkan
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Zamieszczone przez Stelmi Zobacz postaArkan a ile ci bierze silnik oleju na shell 5w40
Comment
-
Wszystkie testy jakie czytałem przed wyborem oleju do mojego auta, chwaliły shella jako dobry olej, ale z wad zawsze wymieniały jego wyższą odparowalność. Nawet mój szwagier w starym golfie kiedy przeszedł z LM na Shell-a (aby było taniej) stwierdził znacznie większe ubytki Shella vs LM. Co do Ravenola - jeżdżę na RSP 5W30 - przez 7 tys zero ubytków. Z wad? może ciut bardziej twarda praca silnika - ale ponoć to normalne że oleje na bazie PAO są "głośniejsze" w porównaniu do olejów HC
Comment
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postaJak zmieni na 5w30 to zacznie dolewać 2 litry na 12 tys km.
Comment
-
Witam , zapoznałam się z wpisami w tym wątku, ale chyba nie dość dokładnie. Nie udało mi się odnotować jaki olej jest polecany do silników z dużym przebiegiem. Moje mają 240 i 215 tys.( kupione już z wysokimi przebiegami, na to nie zwracałam uwagi, będąc przekonana, że to trwałe silniki), bez LPG, oleju nie biorą. Od kiedy je posiadam wymiany co 10 tys., obecnie jest Shell 5w40. Niedługo czas kolejnej wymiany oleju i wpadło mi do głowy, żeby zmienić na jakiś inny. Pod uwagę biorę Ravenol VST Turbo USVO 5w40, PMO Extreme 5w40, a może Motul 300V 5w30. Jazda w terenie pagórkowatym, w różnym stylu ( czasami trzeba ostrzej), trochę miasta, trochę DK, często dzienny dystans do przejechania to 300 km, prędkość do ok. 150 km/h. W zimie bywa u mnie -30, w lecie ponad 30 stopni C. Zależy mi na tym, żeby utrzymać silniki w dobrej kondycji, chociaż tak naprawdę nie wiem w jakim są stanie, ale na razie sprawują się dobrze i nie chcę ich "zepsuć".
Liczę na odpowiedź, podziwiam Wasz zasób wiedzy na temat tego płynu, ja tego nigdy nie ogarnę, dlatego proszę mi doradzić. Z góry dziękuję.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaTo akurat może być błędne stwierdzenie, oleje 5W30 mogą mieć odparowalność mniejszą niż 5W40 lub taką samą
Comment
-
Zamieszczone przez Renata-M Zobacz postaNiedługo czas kolejnej wymiany oleju i wpadło mi do głowy, żeby zmienić na jakiś inny. Pod uwagę biorę Ravenol VST Turbo USVO 5w40, PMO Extreme 5w40, a może Motul 300V 5w30. Jazda w terenie pagórkowatym, w różnym stylu
Zamieszczone przez gkill Zobacz postaale z własnego doświadczenia wiem że będzie raczej gorzej i patrząc na wpisy na forach typu bierze 1l na 10 tyś km 5w40, zmieniłem na 5w30 i bierze prawie 2l na 10 tyś
Comment
-
Zamieszczone przez Renata-M Zobacz postaPod uwagę biorę Ravenol VST Turbo USVO 5w40, PMO Extreme 5w40, a może Motul 300V 5w30.
PMO robi ostatnio furorę. Świetne parametry, a i cena bardzo konkurencyjna. Osobiście używam Ravenol 5W30 HCL albo SSH, ale mocno podrożały i przy następnej zmianie pójdę chyba w PMO.
Comment
-
Co myślicie o tym: RAVENOL FDS 5W30 CLEANSYNTO A5/B5 SL/CF?
Comment
-
Zamieszczone przez adsno Zobacz postaCo myślicie o tym: RAVENOL FDS 5W30 CLEANSYNTO A5/B5 SL/CF?
https://allegro.pl/oferta/ravenol-fd...5l-10772651427W temacie olejowym: Na jakich olejach jeździł/jeździ nasz Civic IX. przedstawiamy syntetyczną i konkretną informację dotyczącą zastosowanego oleju. W tym temacie komentujemy dyskusję dotyczącą: odczuć, uwag, problemów, spostrzeżeń i wymianę opinii o zastosowanych olejach. Temat jest uzupełnieniem powyższego tematu i odnosi się głównie do zastosowanych olejów a nie do dywagacji na temat olejów "zalecanych", o tym nie potrzeba kolejnej dyskusji. (Pożądane podejście merytoryczne z
Zaraz będę drugi raz wlewał FDS do siebie. Ubytków brak, olej dalej czysty po 8 tyś, ale to kwestia przebiegu u mnie.
Comment
-
Zmieniałem olej i całkiem przypadkiem zamiast kupić drugi raz RAVENOL FDS 5W30 (full synthetic) kupiłem RAVENOL FO 5W30 (synthetic)
Normy API i ACEA takie same.
Po zmianie na FO silnik pracuję dużo ciszej, mniej słychać pracę góry silnika, zawory regulowane 5 tyś kilometrów temu, także mam porównanie FDS vs FO i FO wypada dla mnie lepiej pod kątem pracy silnika. tzn. jest: ciszej.
Nawet jak FO będzie gorszy od FDS to olej i tak zmieniam co 9/10 tysięcy maksymalnie.
Moje zdanie to: lepszy olej z biedy zmieniany co 9 tyś niż "super castrol" zmieniany co 30 tysięcy.
To pewnie większość z was widziała:
Last edited by slepak; 01-09-2021, 13:14.
Comment
-
Zamieszczone przez slepak Zobacz postaMoje zdanie to: lepszy olej z biedy zmieniany co 9 tyś niż "super castrol" zmieniany co 30 tysięcy.
Comment
Comment