Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kup i zalej, będziesz jako pierwszy A ja może drugi hehe, w maju mam wymianę oleju. Co do parametrów, ciężko jest cokolwiek zarzucić.. są na prawdę db.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
      Kup i zalej, będziesz jako pierwszy
      no właśnie zawsze muszę być królikiem doświadczalnym :P

wszystko w tym oleju do mnie przemawia: parametry/cena, jedyne co budzi moją wątpliwość to to, że jest to nowość.

Dodatkowo nie przekonują mnie stwierdzenia takie jak poniżej:

Podsumowanie: Olej autorski, bez formalnych aprobat. Zakres badań jakie przechodził na tą chwilę nieznany. Deklarowane i zmierzone parametry fizykochemiczne pokazują wartości typowe dla klas lepkości SAE30 i SAE40. Patrząc na pakiet to nowoczesna odmiana oleju z normą A3/B4, która może zapewnić dobre zabezpieczenie silnika przed zużyciem. Olej w pewnym stopniu dopasowany do "eko-trendów". Dzięki zmniejszeniu ilości Fosforu i Cynku, powinien generować mniej zanieczyszczeń mogących mieć negatywny wpływ na systemy oczyszczania spalin. Jest to bardzo nietypowe.

Nie polecany do samochodów na gwarancji, można go postawić w tej samej gablotce co inne oleje "bez norm" czyli do stosowania na ryzyko użytkownika.
      Tak czy inaczej silnika pewnie nie zatrę tym silnikiem, jednak z tyłu głowy mając sprawdzony Ravenoil + potwierdzenie autentyczności u tego producenta (zdrapka na bańce) to mocno się zastanawiam....

Grzechu... może poczekam do maja :P ja mam wymianę w czerwcu

Comment

• Zamieszczone przez lvlickey Zobacz posta
        jedyne co budzi moją wątpliwość to to, że jest to nowość.

Dodatkowo nie przekonują mnie stwierdzenia takie jak
        Spokojnie, osoba która to napisała zapomniała o tym, że olej ma poniższe aprobaty, wiec olej jest bezpieczny dla silnika, przeszedł pozytywnie sekwencje testów ACEA i reszty.. tak jak każdy inny. Kwestia tego na ile pozwala się wytrzeć danej części silnika w porównaniu do innych.. Są w necie testy tegoż oleju np. Piotra testera ? Sprawdzałeś ?

ACEA: A3/B4
        API: SN/CF
        MB 229.51
        VW 505.00/505.01
        BMW Longlife: 04
        Porsche A40
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        Coś na temat olejów..

Comment

• No powiem ci Grzechu, jeszcze raz dzięki.

Obejrzałem Piotra testera, powiem ci że PMO się sprawdza wg jego badań.

Co ciekawe, nie znalazłem w jego zestawieniu Ravenola, nad którym się zastanawiałem: https://www.petrostar.pl/oleje/oleje...f-bmw-mercedes

Więc chyba wybór prosty

Może ktoś inny testował na swojej maszynie olej PMO ? Jakieś odczucia??

Comment

Co ciekawe, nie znalazłem w jego zestawieniu Ravenola, nad którym się zastanawiałem: https://www.petrostar.pl/oleje/oleje...f-bmw-mercedes
            Jak Ravenol to tylko z technologią USVO - ultra strong viscosity oil
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            Coś na temat olejów..

Comment

Spokojnie, osoba która to napisała zapomniała o tym, że olej ma poniższe aprobaty, wiec olej jest bezpieczny dla silnika, przeszedł pozytywnie sekwencje testów ACEA i reszty..

ACEA: A3/B4
              API: SN/CF
              MB 229.51
              VW 505.00/505.01
              BMW Longlife: 04
              Porsche A40
              na pewno ma aprobaty???

"Performance Level"
              był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
              jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
              sigpic
              http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

• Zamieszczone przez ZbyszekS Zobacz posta
                na pewno ma aprobaty???

"Performance Level"
                Na stronie wygląda to tak:

pmo.jpg

Tłumacząc na PL: POZIOM WYDAJNOŚCI / APROBATY
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                Coś na temat olejów..

Comment

• Ludzie tak czytam te wpisy o olejach i mam wrażenie jak każdy z was był jakimś chemikiem i sam próbował stworzyć olej do samochodu. Trzeba czytać instrukcje, stosować olej do Pb lub Diesla i tyle. ja sam leje VALVOLINE SYNPOWER 5w30 A3/B4 i nalatane mam na tym oleju ponad 110kkm( zmieniany co ~10kkm) i nic się nie dzieje. Ja mam propozycje zamknąć wątek i korzystać z tego co już jest zawarte w tym wątku. Bo wiele pytań i i rozwiązań już padło w tym temacie. I przeglądając inne fora samochodowe to chyba nie ma dłuższego tematu nad wątkiem olejowym jak na tym forum. Rozumiem jak by większość miała na blacie grubo ponad 300-400kkm w Pb i miała pytania. Ale podejrzewam ze większość nie przekroczyła 100kkm na liczniku.
                  MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

Tłumacząc na PL: POZIOM WYDAJNOŚCI / APROBATY
                    Ok, patrzyłem na kartę techniczną gdzie jest tylko "poziom wydajności".

Na opakowaniu też żadnych informacji nie widzę - może na odwrotnej stronie, której sprzedawca nie pokazuje.
                    Last edited by ZbyszekS; 09-03-2021, 20:04.
                    był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                    jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                    sigpic
                    http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

• Zamieszczone przez Krokiew Zobacz posta
                      Ludzie tak czytam te wpisy o olejach i mam wrażenie jak każdy z was był jakimś chemikiem i sam próbował stworzyć olej do samochodu. Trzeba czytać instrukcje, stosować olej do Pb lub Diesla i tyle. ja sam leje VALVOLINE SYNPOWER 5w30 A3/B4 i nalatane mam na tym oleju ponad 110kkm( zmieniany co ~10kkm) i nic się nie dzieje. Ja mam propozycje zamknąć wątek
                      U nas to jeszcze nic.. nie wiem czy wiesz, ale są fora poświęcone tylko i wyłącznie tematyce olejowej.. np, oil-club.pl, oil-club.de, oil-club.ru.. a u nas to można powiedzieć, że to tylko taki drobny temacik do pogadania... A to, że jeździsz na Valvo to dobrze, są ludzie którzy chcą czegoś więcej od oleju, niż tylko zwykłego smarowania silnika np. jeszcze lepszej ochrony czy mniejszego spalania, po to jest ten wątek. Można powiedzieć dla "koneserów".
                      Last edited by Grzechu; 09-03-2021, 22:38. Powód: literówka
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      Coś na temat olejów..

Comment

• Ja właśnie złożyłem zamówienie na PMO Extreme 5/40. Obecnie mam Millers’a 5/40 oczywiście acea A3. Zobaczymy czy jakaś słyszalna albo widzialna różnica będzie . Mam przegląd umówiony w aso na 22.03 - mam nadzieję, że olej dotrze do tego dnia

>>> Mój Tourer <<<

Comment

• Zamieszczone przez Paweł_NO Zobacz posta
                          Ja właśnie złożyłem zamówienie na PMO Extreme 5/40. Obecnie mam Millers’a 5/40 oczywiście acea A3. Zobaczymy czy jakaś słyszalna albo widzialna różnica będzie . Mam przegląd umówiony w aso na 22.03 - mam nadzieję, że olej dotrze do tego dnia
                          Paweł, skąd zamawiałeś??

Zamieszczone przez Krokiew Zobacz posta
                          Ale podejrzewam ze większość nie przekroczyła 100kkm na liczniku.
                          Ja nalatane 150kkm

zgadzam się z Grzechem w 100% :P

są ludzie którzy chcą czegoś więcej od oleju, niż tylko zwykłego smarowania silnika np. jeszcze lepszej ochrony czy mniejszego spalania, po to jest ten wątek. Można powiedzieć dla "koneserów".
                          Last edited by Grzechu; 10-03-2021, 09:07. Powód: post jeden pod drugim w krótkim odstępie czasowym/połączłem

Comment

Paweł, skąd zamawiałeś??
                            Zamawiałem z Petrostar.

>>> Mój Tourer <<<

Comment

• Co do opini parę postów wcześniej aby zamknąć temat olejowy, bo jest tego tyle itd., prawda jest taka że ludzie leją co usłyszą a to od znajomych, to od "mechaników", przeważnie jest- ja to leje i jest ok. Ja też nie wnikałem przez kilkadziesiąt lat co leje- ten leje i jest dobry. Niestety jak wnikłem w wątek olejowy to po zakupie ufo po miesiącu wylałem co wlałem bo był nie wskazany do tego silnika i żyję ze świadomością że zrobiłem coś dobrego dla mojego auta . Przytoczę no spory problem dwóch kolegów z pracy- audi a3 1.6- silnik bierze na 10 tyś około 5liter oleju, skoda octavia 1 2.0 gość wozi bańkę oleju ze sobą- na 12 tyś 6 liter łyknie- robiona głowica i wymiana pierścieni przez pseudo mechanika nic nie pomogła.
                              Moim zdaniem tak jest jak wcześniej właściciele lali co usłyszeli i zaniedbywali silnik czy to z dobraniem oleju czy przestrzeganiem interwałów. Teraz tyle leją i twierdzą że te silniki tak biorą.

Comment

• Wątku; wątków; olejowych zamknąć się "nie da", osobiście ze 4 zamknąłem, ale powstało 5 nowych. Jedno zamykamy, nowe ktoś otwiera, i tak w kółko.
                                Temat olejowy jest potrzebny bo robi "ruch na forum" , bo i tak ktoś zada pińcetny raz to samo pytanie, wiec temat jest jak rzeka, płynie cały czas swoim tempem.
                                Aby dało się znaleźć w gąszczu 150 tematów o olejach w których jest po kilka tysięcy wpisów, jakieś merytoryczne dyskusje w temacie to stworzyłem dodatkowy temat
                                Pytania o olej silnikowy do Hondy Civic. Kompilacja pytań o oleje

by było łatwiej oczywiście , ale jak widać łatwo nie jest i lepiej tematów nie zamykać, bo jest jeszcze gorzej żyć w świadomości że nie ma gdzie zapytać "jaki najlepszy olej?" ...to przecież treść życia .
                                Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                                X