Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Też dobra cena. Ja mam jednak jeszcze lepszą u siebie
Ale chodzi mi o to, czy nie ma przeciwwskazań aby jeździć znów na tym samym oleju rok?
(w sensie wymienionym oczywiście,ale na taki sam)
Ups nie wiedziałem o tym, że się silnik pod jeden olej układa.
Zawsze kombinowałem, porównywałem różne oliwy - i znajomi raczej też eksperymentowali z lepszymi olejami.
Ale skoro to nawet lepiej na jednym jeździć, to już wiem co chciałem wiedzieć.
Last edited by bravossi; 22-10-2019, 17:26.
Comment
-
Zamieszczone przez bravossi Zobacz postaCzy są jakieś przeciwwskazania aby wymienić olej na taki sam?
...
Wykonaj analizę oleju przepracowanego i na jej podstawie ocenisz, jak silnik przy Twoim stylu jazdy reaguje na dany olej!
Po analizie zobaczysz ilość pierwiastków tzw "zużyciowych", które powiedzą Ci w jakim stopniu zużywają się poszczególne mechanizmy silnika.
Mam tutaj na myśli żelazo, miedź i aluminium, które świadczą o zużyciu mechanizmu rozrządu (głównie Fe) oraz metale kolorowe mówiące o ochronie łożysk ślizgowych.
Ponadto dowiesz się ile paliwa do oleju dolał silnik (o ile dolał), dowiesz się o liczbie zasadowej i kwasowej świadczącej o zdolności oleju do neutralizacji kwaśnych produktów spalania paliwa i zapobieganiu tworzeniu się szlamów i osadów.
No i w końcu dowiesz się, czy przyjęte przez Ciebie interwały wymian są prawidłowe. Bo skoro po 10 tys km olej jest w dobrej kondycji, to po co go wymieniać ... ?
Comment
-
Wiesz, pisząc o profesorach miałem na myśli kogoś innego
Dawno takich bredni nie czytałem i tak się nie uśmiałem - dawaj dalej;p
Rozumiem, że przy raczej spokojnej jeździe, max 10 tysi rocznie w korkach krakowskich, wolnossakiem, mam dokonywać "analizy" oleju po roku jego używania - w dodatku oleju z górnej półki?
Wybacz, mam inne plany na spędzanie wolnego czasu
Tu nie ma co kombinować, tylko po prostu raz do roku zmienić na dobry olej i tyle.
Comment
-
Zamieszczone przez bravossi Zobacz postanie wiedziałem o tym, że się silnik pod jeden olej układa..
Ale skoro to nawet lepiej na jednym jeździć, to już wiem co chciałem wiedzieć.
ponadto, że są tacy co tak myślą.
Olej ma być przede wszystkim kompatybilny z ciężarem stopy i temperaturą zewn. Marka obojętna, ale tak się składa, że im droższy tym lepszy, zazwyczaj. Taka jest rzeczywistość.
Jest też tak, iż olej 2 x częściej wymieniany jest lepszy (dla mnie) niż najdroższy wymieniany co 20 tys. km. Wszystko opiera się o to jakie kto ma priorytety. Ja wymieniam co około 10tys i tyle. Lepiej śpię.
Comment
-
Zamieszczone przez bravossi Zobacz postaczy nie ma przeciwwskazań aby jeździć znów na tym samym oleju rok?
pytanie więc nieco dziwne bo przecież w ASO leją "to samo" co rok. Olej który wybrałeś jest zgodny z IO jest to bdb produkt byle z wiarygodnego źródła. Aby tak naprawdę sobie wyrobić zdanie to trzeba chyba zrobić co najmniej 2-3 wymiany tego samego produktu. Twój wybór to olej o bardzo szerokim zastosowaniu więc lata na takim można jeździć.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Nie wiem czy ten jest sprawdzony- po prostu mam w Kraku dobrą cenę na niego, to spytałem.
A,że dotąd żonglowałem oliwą - nigdy nie lałem oleju z aso (aż tak głupi nie jestem)
to wolałem się spytać mądrzejszych czy dwukrotne, pod rząd, zalanie tego samego nie jest niemile widziane...
Jeżdżę tak jak pisałem 10 tysi max rocznie więc to raczej akademicka dyskusja - ale, że strzeżonego Pan Bóg strzeże to...
Zresztą, jedyne problemy, jakie notuje ten silnik (chodzi o 2012 rocznik) - najprawdopodobniej nie są spowodowane olejem.
Kto wie, może problemy rocznika 2016r. dopiero wyjdą w praniu?
czego wam i sobie nie życzę - i dzięki za odpowiedzi
Comment
-
Zamieszczone przez bravossi Zobacz postaPytam bo mam zalany aktualnie taki:
Specjalistyczny sklep motoryzacyjny posiadający w swojej ofercie ➤ oleje silnikowe ✅, ➤ filtry ✅, ➤ akumulatory ✅, ➤ kosmetyki ✅ ➤ i pełną gamę dodatków eksploatacyjnych do samochodu ✅. Znajdziesz u nas produkty: Millers Oils, Xado, Eneos, Valvoline.
Mam okazję go znów kupić, z pewnego źródła, w dobrej cenie..
Zamiast ufać różnym "profesorom olejowym", którzy nie zapłacą ci za ewentualny remont silnika spowodowany złym olejem, może lepiej uwierzyć producentowi silnika ???
Comment
-
różnice są minimalne skład oleju różni się w szczegółach w tych 2 olejach. Główne różnice to takie że wersja USVO nie może być stosowany w hybrydach. Widać to w podanych wartościach specyfikacji.
USVO jest zbyt lepki dla hybryd. Silnik spalinowy w hybrydach powinien mieć olej o własnościach niskooporowych jak najmniej lepki z uwagi na to że taki silnik pracuje okresowo, krótko, sporadycznie, wspomagająco w określonych sytuacjach, czyli startuje non stop z zimnym olejem, więc najlepiej w tej sytuacji sprawdzają się oleje niskooporowe.
Widać różnice w cechach tych olejach właśnie po podanych danych:
1. po pierwsze USVO nie wolno stosować w hybrydach. (HCS można tzn. nie ma zakazu, ale raczej do starych pierwszych hybryd).
2. USVO ma wyższy wskaźnik lepkości powyżej 170 - lepiej chroni silnik. USVO ten symbol zapewnia niezmienną lepkość w każdych warunkach temperaturowych o to chodzi w olejach i tym się chwali Ravenol.
3. HCS jest bardziej niskooporowy co widać wyraźnie po wartości: Pojmowalność niskotemperaturowa przy -40stC i lepkość przy -30stC - to jest spora różnica i to cechuje oleje pod hybrydy.
4. HCS ma niższy popiół siarczanowy co zbliża go do olejów ACEA C.
to tyle na pierwszy rzut oka.
Aprobaty są identyczne i obydwa oleje Ravenola są ujęte w tabeli aprobat Mercedesa zgodnie z Aprobatą MB 229.3 https://bevo.mercedes-benz.com/bevolisten/229.3_en.html
edit:
Zamieszczone przez bonito Zobacz postaOlej bardzo dobry, ale nie do twojego silnika
Zamieszczone przez bonito Zobacz postazerknij na instrukcję obsługi i zobacz jaką masz tam wpisaną lepkość
Norma olejowa jest wymaganiem.
SAE to nie wymaganie opisane w tabelce... opanuj emocje. SAE to jedynie informacja kolego... informacja o tym w jakich warunkach temperatury zewnętrznej "działa olej".
Jak masz tak podpowiadać komuś o Instrukcji Obsługi to najpierw musisz sam zrozumieć co tam pisze... bo czytanie po polsku to warunek konieczny, lecz niewystarczający.Last edited by rambo7; 31-10-2019, 10:04.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Tym niemniej, po korzystaniu przez 4 interwały z olejów Ravenol w40 i w30 (A3/B4)-zmiana co pół roku, de facto wcale nie tanich, doszedłem do 2 następujących wniosków:
1. Na shellu helix ultra 5w30 A3/B4 silnik wyraźniej ciszej/aksamitniej pracuje i to nawet po ok. 4 kkm od zalania, zdecydowanie ciszej niż na droższych Ravenol'ach sso i ssl, gdzie akustycznie wyraźnie było gorzej już po 1-2 kkm, a wyjeżdżam głównie krótkie zimne odcinki w Karkonoszach i zimny silnik odpalam 2-3 czasami 4 razy dziennie i wyraźnie to słyszę.
2. Silnikowi na w30 jest jakby subiektywnie lżej, jakby ciszej i lżej osiągał wyższe obroty na w30 w stosunku do w40. Teraz to zauważam na przykładzie shella 5w30 (A3/B4). Podobne spostrzeżenie miałem przy Ravenol'u sso 0w30 (A3/B4). Ciszej jest jednak na oleju Shell w30- może to wpływ bazy GTL w Shellu, w stosunku do syntetycznej bazy Ravenol'a, niestety nie wiem???
3. Ktoś kiedyś pisał na tym forum, że silniki benzynowe R18 w VIII i IX gen były projektowane bardziej pod oleje w30 i jest w tym chyba wiele prawdy.
pozdrawiam
dareqLast edited by dareq; 31-10-2019, 12:35.
Comment
-
Comment