Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ubytki są albo ich nie ma Ja na LM 5/40 po 7000 miałem dolane 100ml. Mój styl jazdy to częste wizyty po prawej stronie obrotomierza (choć odcinkę zaliczyłem chyba dopiero raz, zawsze udaje się zmienić bieg ciut wcześniej) Za kilka dni zalewam Motulem Xmaxem 0/40. I pomiary będą nierzetelne, bo zima. Tak czy siak litr w tę czy we wtę w momencie kiedy robię 10000 rocznie to chyba nie ma o czym gadać. Ważne żeby samochód był happy.

Comment

• Zamieszczone przez Krokiew Zobacz posta
      Ja już 10kkm przejechałem na Valvoline syn power 5w30 i ubyło moze 100 ml oleju. I noga się cieszą zrobiła. Wcześniej był 0w20 i głośniej silnik na tym oleju chodził. Na 30tce dźwięk silnika jest przyjemniejszy co właśnie prowokuje do wyższych obrotów silnika. (...)
      Mam podobnie, Civic może "trochę" starszy, ale po zmianie z 5W30 na 5W40 silnik chodzi bardziej gładko. Spalanie też mi się zwiększyło o ok 0.4l/100, możliwe że właśnie dlatego bo ciszej jest i bardziej cisnę
      Moja VII gen

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
        Za kilka dni zalewam Motulem Xmaxem 0/40. I pomiary będą nierzetelne, bo zima. Tak czy siak litr w tę czy we wtę w momencie kiedy robię 10000 rocznie to chyba nie ma o czym gadać. Ważne żeby samochód był happy.
        Ten Motul ma specyfikacje: API SM/CF - ILSAC GF-4
        - jak to się ma do zaleceń Hondy ? Ładnie też kosztuje. Na stronie Motula za 5l życzą sobie 230 zł !

Comment

• Ale o którym z parametrów piszesz?
          Kosztuje tyle na stronie Motula, fakt, Można kupić taniej. Liqui Moly też una ich stronie kosztuje grubo więcej niż do znalezienia jest.

Comment

• Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
            Ten Motul ma specyfikacje: API SM/CF - ILSAC GF-4
            Arkan, źle coś patrzysz, on ma ACEA A3/B4 i API SN i kosztuje 170-180pln / 5l
            Odkryj nasze smary i oleje do samochodów osobowych, motocykli, skuterów, pojazdów morskich, rekreacyjnych, użytkowych, ogrodniczych i wielu innych

Edit:
            Mobil 1 FS 0W40 patrzę, że ma trochę lepsze parametry niż Motul 8100 X-max 0W40. Co ciekawe Motul wrzucił również do oferty olej 0W30 ACEA A3.. o takim samym HTHS jak X-max 0W40 https://www.motul.com/pl/pl/products/8100-x-lite-0w30 to może być jakaś alternatywa dla mojego LM 0W30
            Last edited by Grzechu; 08-12-2017, 21:08.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

• dobierając olej dla civika API jest istotne ? nie widziałem w instrukcji nic na ten temat

Comment

• API jest amerykańskie, na naszym rynku jest ACEA. Niektóre oleje nie mają podanego ACEA (np. AMSoile). Jest o tym ładny wykład przy okazji dyskusji o AMS. Nie pamiętam już w którym wątku olejowym ale jakieś 3 miesiące temu to było. Chyba nawet w tym....

Comment

• o API chyba od wpisu #513. str 52.

Zamieszczone przez to-masz Zobacz posta
                  obierając olej dla civika API jest istotne ? nie widziałem w instrukcji nic na ten temat
                  możesz sobie to darować, trzymamy się ACEA i SAE.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

• AGIP ENI I-SINT 5W30 4L 504/507 C3 BMW LL04
                    Jedynie słuszny i chyba niepodrabiany, bo po co jak nie popularny na rynku i wśród tych co bija piane na temat shell czy castrolll . Bardzo i wysoko notowany w formule nr 1.
                    Zalałem moja hanie nim, jest porostu ideał żadnych brań oleju i żadnych numerów z wskaźnikiem temperatury, jeżdżę już na nim 8tys jestem użytkownikiem hanki dopiero od paru miesięcy. W poprzednich japońcach i jeszcze wcześniejszym niemcu bez zarzutów. Od 22 lat tylko wśród moich rodzinnych wujków którzy kiedyś przekazali mnie ze.... Agip Powiem jedno na koniec : pytam wśród swoich kolegów z pracy i najbliższych znacie ten olej patrzą na mnie jakbym pytał o cocacole czy dolewać na zimę do baku
                    ps ten olej to bajka tak jak nasze silniki hondy w formule nr 1 są numer jeden
                    zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

• Zamieszczone przez rob1986 Zobacz posta
                      Bardzo i wysoko notowany w formule nr 1.
                      ale zajrzyj do instrukcji obsługi Hondy, (tam nie jest notowany) warto ją znać, a przynajmniej mieć świadomość stosowania olejów niezgodnych z wymaganiami.
                      Zamieszczone przez rob1986 Zobacz posta
                      wśród tych co bija piane na temat
                      na tym forum mało kto bije pianę , tak było kiedyś. Agip to bardzo dobra firma, i robi doskonałe oleje, ale nie każdy olej Agip'a nadaje się do twojej Hondy.
                      Last edited by rambo7; 11-12-2017, 09:20.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rob1986 Zobacz posta
                        Jedynie słuszny i chyba niepodrabiany, bo po co jak nie popularny na rynku i wśród tych co bija piane na temat shell czy castrolll . Bardzo i wysoko notowany w formule nr 1.
                        Ja myślałem, że to jakaś reklama
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                          Arkan, źle coś patrzysz, on ma ACEA A3/B4 i API SN i kosztuje 170-180pln / 5l
                          https://www.motul.com/pl/pl/products/8100-x-max-0w40
                          Tu patrzałem:

Comment

• To, źle tam napisali, nawet jak powiększysz fotkę z bańką od oleju to widać, że jest ACEA A3/B4 i jakieś tam inne normy WV itp..
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            Coś na temat olejów..

Comment

• To może przy kolejnej wymianie skuszę się na tego Moltula. Co prawda jest sporo droższy od obecnego Shella 5w40, ale może będzie lepszy (przez lepszy rozumiem, że mniej go będzie ubywać, mając lpg ubywa mi ok.0,7 l/10 tyś. km).

Comment

• Właśnie na onecie przeczytałem artykuł o autach z dużym przebiegiem - między innymi jest opisany VW Amarok automat w dieslu z przebiegiem prawie 700tys zrobione w 3,5 roku!. Auto ma wymieniany olej co 6 miesięcy czyli co 100tys km. Padła już pierwsza skrzynia a silnik żyje.
                                CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Working...
                                X