Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regulacja luzu zaworowego Civic IX

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Regulacja zaworów B18z4

Witam w silniku B18z4 ustawienie zaworów jest mechaniczne czy hydrauliczne? Jeśli mechaniczne to ma ktoś specyfikację jakie powinny być szczeliny?

Nie zaśmiecaj forum.
    Pierwszy wpis powitalny w dziale powitań nie w dziale technicznym Reg pkt 2. Korzystaj za wyszukiwarki tematów Reg pkt 3.
    Last edited by rambo7; 13-01-2020, 13:21. Powód: Regulamin pkt 2. i 3.

Comment

• Czyba chodzi o R18Z4?

Co prawda to R20A3, ale procedura ta sama.

Comment

• Kolego, zanim zapytasz, poszukaj na forum. Jest o tym cały wątek na 30 minut czytania... Tam dowiesz się wszystkiego.

Comment

• witam
          proszę mnie poprawić jeżeli źle pisze ale czy w wersji 1.8 FK2 nie ma regulacji płytkowej , czyli w momencie regulacji trzeba płytki dobierać

Comment

• Nie ma regulacji płytkowej.

Comment

• Czy ktoś poleci mi dobrych mechanirów z Wawy do wyregulowania zaworów?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Comment

• Szczelinomierz lepiej się sprawdzi prosty czy gięty bo chyba komuś pożyczyłem i nie odda no i muszę zakupić.

Comment

• Prosty się sprawdzi

Comment

• Reasumując - kilka pytań, silnik w hondzie kreci się w prawo, czyli zgodnie ze wskazówkami zegara? - bo gdzieś podsyszałem ze w lewo....??Gdzie znajdę miejsce na kręcenie wałem aby obrócić silnikiem? zawory regulujemy kolejno na cylindrach 1-3-4-2, po wczesniejszym ustawieniu znaku na kole zębatym równolegle do krawędzi obudowy silnika. Pytanie klucz ,jakim momentem dokręcać ostatecznie kontry? prosiłbym o takie "kompendium"wiedzy w jednym poście. Bardzo Dziękuje.

Comment

• Kolego tu masz filmik jak wyregulowac zawory https://www.youtube.com/watch?v=SvdXxbCG1R8

Comment

• Zdecydowanie wygodniej jest posługiwać się szczelinomierzem giętym. Wynika do faktu, że szczelina jest minimalnie poniżej górnej płaszczyzny głowicy. Ponadto gięte są na ogół nieco szczersze, a przez to nieco sztywniejsze.

Comment

• Jest jakieś oprogramowanie do Hondy dzięki któremu mogę podejrzeć jakieś parametry które będą podpowiedzią czy już należy regulować luz zaworowy?, czy na oko i ucho pozostaje to ustalać. Jeżdżę na LPG więc co 20-30 tys powinienem to robić ale wolałbym sprawdzać aby nie przeciągać terminu regulacji.

Comment

• Oczywiście, że jest. Nazywa się to "Przebieg" i jest wyświetlane na desce rozdzielczej . A tak na serio, to nic takiego nie ma. Też jeżdżę na "podtlenku" i luzy reguluję co 20 lub 30 tys. Co 20 nic się nie dzieje, ale poprawić warto, a raz przy 30 na wydechowych 0,25 nie szło wcisnąć. Jak często wymieniasz olej? Możesz to "powiązać" z wymianą i np. co 2-ga wymiana oleju = sprawdzenie i regulacja rozrządu.

Comment

• Ja przy 25kkm jak regulowałem to juz było ciasno na wydechowych. Teraz trochę przyspieszę regulację.

Comment

• Zamieszczone przez luzny41 Zobacz posta
                                Ja przy 25kkm jak regulowałem to juz było ciasno na wydechowych. Teraz trochę przyspieszę regulację.
                                Aż dziwne.....
                                Ja raczej co 30-40 tyś km będę regulował, szkoda mi czasu, lepiej coś innego zrobić, np usunąć rdzę z przedniego błotnika .

Comment

Working...
                                X