Chciałbym zapytać, czy ktoś z forumowiczów regulował już luz zaworowy w swoim samochodzie. Jaki jest koszt takiej usługi, czy ewentualnie można go wykonać samodzielnie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Regulacja luzu zaworowego Civic IX
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Joe Zobacz postaNikt o tym nie pisał jak na razie. A skąd pomysł, czyżby coś klekotało? Jaki olej wlany masz i ile km nakręcone?
Comment
-
Zamieszczone przez mgal Zobacz postasilnik 1.8 ma hydrauliczna regulacje ?
pewnie tak jak mowia zeby sprawdzic po 100kkm
dziwi tylko ze na gazie kaza regulowac co 10kkm
Comment
-
Ja regulowałem sam w zeszłym tygodniu, przy przebiegu 50000 km w tym 25000 km na gazie. Większość zaworów miała książkowe luzy, na 2 i 3 cylindrze zawory ssące miały 0,15mm luzu (1 zawór na cylinder), na 1 i 4 wydechowe miały trochę za dużo (też jeden zawór na cylinder) - ale może to wynikać z niedokładnej regulacji w fabryce. Niektóre nowe auta fabrycznie mają większe rozbieżności.
Do pracy trzeba mieć szczelinomierz, klucz dynamometryczny, garaż, pastę uszczelniającą no i dużo cierpliwości. Całość zajęła mi 3 godziny, po tym auta nie odpalamy kolejne 3 godziny. Uszczelka pokrywy zaworów została stara i jak na razie nie przecieka.
Cały zabieg jest łatwy do wykonania, trochę upierdliwy i wymaga dokładności, dlatego pomimo niskiej ceny za taką usługę wolałem sam wykonać regulację - przynajmniej będzie dobrze zrobiona.
Comment
-
Dzisiaj robiąc przegląd okresowy, jako że śmigam na LPG, ASO (Sigma CAR) robiło w mojej Hance regulację zaworów.
Koszt usługi wygląda następująco:
- regulacja zaworów - 179,28 zł.
- uszczelka pokrywy zaworów - 78,28 zł.
Razem 257,56 zł.Powietrze świszcze pod uszczelkami szyb przy 330 km/h, czy to normalne?!
Była: Honda CIVIC IX 1.8 2013, Jest: Mazda CX-5 2.0 2017
Comment
-
Przebieg mam 65 tys. Wg książki luzy zaworowe powinno się sprawdzać i ewentualnie regulować co 40 tys. (do tej pory nie było to robione). Rozmawiałem z gazownikiem, który będzie montował instalację i stwierdził, że lepiej będzie, jak luzy zostaną sprawdzone i wyregulowane (jak będzie taka potrzeba) przed montażem LPG.
Comment
Comment