Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy to norma, że 2 letni prawie nowy 1,8 iVTEC znikomy przebieg bierze olej ?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Kilku moich znajomych ma/miało 1,9 JTD (rózne moce) od Fiata i faktycznie opinie o tym silniku są tylko pozytywne. Gorzej z resztą
    Kolega z Wrocka ma juz chyba pod 360 tys km przejechane w Vectrze C i nadal bez remontu jezdzi, nawet na oryginalnych wtryskach (choć turbina mu padła przy 230 tys km).
    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Moja Hanka potrafi czasem łyknąć olej. Przejechane trochę ponad 20.000 km. Aktualnie mam 0w20, ale chyba sprawdzę jak się będzie zachowywać na 5w30 Shell'a.
      Honda Civic IX HB 1.8, Ford Focus MK4 ST

Comment

Jeszcze nie dolewałem oleju. Czy ubywa? Nie wiem, lampka się nie zapala. Na bagnecie zerknę raz na kilka miesięcy i nie zbliża się do minimum. Na przeglądach (wg. komputera) leją 5w30. Różnicy do fabrycznego 0W20 brak. Przebieg to 49000km.
        Olej to ostatnia rzecz nad którą chce mi się myśleć. W pozostałych samochodach też wymieniałem wg wskazań i z żadnym silnikiem problemów nie było.

Comment

w tym tygodniu jestem umówiony na wymianę oleju, serwis dysponuje olejem 5w30 Shella, około 65zł za litr ale pan zaznaczył że jest to "specjalnie przygotowany olej do Hond" za nie wiele więcej w sklepie za podobną cenę można kupić 4l
          Jak robicie ? lejecie to co serwis ma w beczce czy własny olej no i jak ewentualnie z gwarancją ?

Comment

Zamieszczone przez Alwin Zobacz posta
            w tym tygodniu jestem umówiony na wymianę oleju, serwis dysponuje olejem 5w30 Shella, około 65zł za litr ale pan zaznaczył że jest to "specjalnie przygotowany olej do Hond" za nie wiele więcej w sklepie za podobną cenę można kupić 4l
            Jak robicie ? lejecie to co serwis ma w beczce czy własny olej no i jak ewentualnie z gwarancją ?
            To "specjalne przygotowanie" to bajka. Jest to Shell Helix Ultra 5W30 AML

Comment

W zeszłym miesiącu robiłem pierwszy serwis olejowy, wcześniej zadzwoniłem do ASO i spytałem o ceny, pan powiedział, że olej + flirt + wymiana około 400 z czego olej około 300. Poczytałem wątki na forum, poszedłem do sieciówki, kupiłem 4l Castrola 5W30 za około 160 i tak wyposażony pojechałem na wymianę. Na miejscu spytałem, czy nie będą robili problemu, że mój olej - nie robili, spytałem jaki olej leją - powiedzieli, że Castrol 5W30, więc zaoszczędziłem ponad 100. Zdziwiłem się tylko, że wszystko wlali (albo reszty zapomnieli mi oddać).

Comment

jeżeli ten olej to Shell Helix Ultra Professional AM-L 5W-30 to cena w ASO nie taka straszna tylko czy tak naprawdę jest? chyba jeszcze raz zadzwonię i się zapytam o szczegóły. Bo obecnie olej rzadki i trudno dostępny na naszym rynku.
                Last edited by Alwin; 15-10-2014, 07:50.

Comment

Od kilku lat nie trzeba wykonywać przeglądów gwarancyjnych u autoryzowanego dilera marki. Można to zrobić w niezależnym warsztacie pod warunkiem zachowania zgodności podzespołów i materiałów zalecanych przez producenta i nadal ma się gwarancję. W związku z powyższym przywiezienie do autoryzowanego serwisu własnego oleju czy filtra nie powoduje utraty gwarancji pod warunkiem że te materiały spełniają normy dla danego auta. Ja dostarczam własny olej i filtr i serwis nie ma z tym problemu.
                  CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Zamieszczone przez remar Zobacz posta
                    Ja dostarczam własny olej i filtr i serwis nie ma z tym problemu.
                    a czy ASO odnotowuje o tym fakcie w karcie pojazdu ?

Comment

Zamieszczone przez Alwin Zobacz posta
                      a czy ASO odnotowuje o tym fakcie w karcie pojazdu ?
                      Tak - odnotowuje.
                      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Olej wymieniony na Shell Helix Ultra Professional AM-L 5W-30, zobaczymy czy uda mi się dojechać do następnej wymiany bez dolewki.

Comment

Dziś z ciekawości zajrzałem na bagnet. 14 kkm przejechane od ostatniej wymiany, przebieg 38kkm. Olej w normie, żadnego ubytku. Mobil 1 5W-50.

Comment

Witaj, ja wlewam Shell Helix Ultra 5W30, co prawda jadę na serwis z własnym olejem, ponieważ mam taką możliwość. Autko sprawuje się świetnie w dodatku jest zagazowane. Właśnie zbliża mi się nie uchronnie termin wymiany oleju a właściwe to komputer mi przelicza i między wymianami raz. Powiedzmy sobie szczerze jest to trochę bez sensu ale jest. Właśnie coś czytałem, że wprowadzili nową technologię produkcji oleju Pureplus i będę musiał o tym poczytać. Pozdrawiam serdecznie

Comment

A mój 1.8 zlopie tak do litra pomiedzy przegladami (co 20k km). Obecny przebieg 90 tys. Nic nie cieknie, wszystko gra I buczy ale olej trzeba sprawdzac regularnie bo juz dwa razy zapalila mi sie kontrolka. Serwis podobno uzywa Shela 5W30 a ja mam na dolewki 0W20 castrola (dzwonilem do Hondy I potwierdzili ze mozna mieszac).

Comment

Zamieszczone przez eoomateoo Zobacz posta
                                A mój 1.8 zlopie tak do litra pomiedzy przegladami (co 20k km).
                                Żłopie to chyba nieodpowiednie określenie dla zużycia oleju < 0,05 litra / 1000km ? Jak chcesz dowiedzieć się, co znaczy żłopie, polecam fora innych marek (z naciskiem na grupę VAG). Natomiast zamiast dolewek 0W20 i stosowania dwóch różnych olejów raczej nie polecałbym; może jednak bezpieczniej zostań przy tym Shellu 5W30. Litr tego kosztuje grosze, a mieszanina olejów, szczególnie od różnych producentów nie do końca jest tak w 100% przewidywalna, nawet jak w teorii nie ma do tego przeciwwskazań.
                                ............................C I V I C
                                .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                                . .
                                Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Working...
                                X