Mi co 12k km wypada A.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy to norma, że 2 letni prawie nowy 1,8 iVTEC znikomy przebieg bierze olej ?
Collapse
X
-
Witam.
Właśnie wróciłem z urlopu.Wyjazd do Austrii.Prędkość średnio 150km/h po niemieckich autostradach.Na miejscu sporo po krętych drogach i górskich serpentynach.
Wyjężdżając miałem przejechane 1500km(auto zakupione w czerwcu), jak wróciłem jest 4300km.Po przyjeździe sprawdziłem olej i było na bagnecie TYLE ILE NA POCZĄTKU :-)!. Więc auto nie wzięło oleju.Na razie staram się nie przekraczać 5000 obrotów, ale na autostradzie pod Monachium nie mogłem sobie odmówić i pojechałem 200km/h.
A tak przy okazji komputer pokazuje mi do przeglądu B 16200km, czy myślicie że powinienem wymienić olej wcześniej np. po 10 000km nie czekając na przegląd bo z rachunków wyjdzie że będzie to po około 20 000km.?
pozdrawiam
Comment
-
Wymieniałem olej od nowości w 1.8 co 20 tys km - zero problemów - auto ma aktualnie 140 tys km - nadal nie trzeba dolewać oleju miedzy przeglądami.Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Zamieszczone przez Fanciv Zobacz postaWitam.
Właśnie wróciłem z urlopu.Wyjazd do Austrii.Prędkość średnio 150km/h po niemieckich autostradach.Na miejscu sporo po krętych drogach i górskich serpentynach.
Wyjężdżając miałem przejechane 1500km(auto zakupione w czerwcu), jak wróciłem jest 4300km.Po przyjeździe sprawdziłem olej i było na bagnecie TYLE ILE NA POCZĄTKU :-)!. Więc auto nie wzięło oleju.Na razie staram się nie przekraczać 5000 obrotów, ale na autostradzie pod Monachium nie mogłem sobie odmówić i pojechałem 200km/h.
A tak przy okazji komputer pokazuje mi do przeglądu B 16200km, czy myślicie że powinienem wymienić olej wcześniej np. po 10 000km nie czekając na przegląd bo z rachunków wyjdzie że będzie to po około 20 000km.?
pozdrawiam
Comment
-
Żeby się auto zepsuło i żebyś kupił nowe? Po co downsizing? Dla żywotności silnika? Czemu nie robią wolnossących benzyn i diesli tylko turbo-maleństwa z jakimiś DPF-ami i innymi wynalazkami? Czemu paliwo kosztuje tyle ile kosztuje? Po o Nam pseudoekologia w motoryzacji? I tak długo by można pytać.
Comment
-
U mnie do 1 przeglądu B odliczało równy rok, potem pod koniec dosyć szybko zrobiło się z tego AB. Wymiana oleju wychodziła więc po roku lub ok~18k km.
Zamieszczone przez Fanciv Zobacz postaCzy po prostu obojętnie jaki mam, to po 15 000km pojechać do Aso i wymienić ?
Przy takim przebiegu już moim zdaniem nie warto dolewać, a zalać świeżej oliwy. Jak będzie w normie, to do sugerowanych dawniej przez Hondę 20k można jeździć. Przedział 15k-20k wydaje się rozsądny, jednak trzeba uwzględnić poprawkę w postaci stylu jazdy i warunków.
Zamieszczone przez Joe Zobacz postaTylko że interwał 25k na wymianę oleju (bo taki mi ostatnio zasugerowała) to wedle prawideł sztuki nieco zbyt dużo, może wkrótce zacznie spadać, niektórym dystans pod koniec dość szybko się skraca.
BTW. to już dosyć blisko standardu VAG dla TSI - 2 lata lub 30kA mówią, że VTEC jest przestarzały, ciekawe jak będą się sprawować nowoczesne silniki z bezpośrednim wtryskiem i turbiną przy takich interwałach ...
Comment
-
Pytałem o trwalosc przedwczoraj w ASO VAGa jak to jest z tymi 30 tys km na oleju. Powiedzieli ze bez problemu na long life te silniki jezdza (wszystkie vagowskie poza 1.0 trzycylindrowym).
Ponoc diesle cr bezproblemowo 300 tys robia na long life.
Sam nie wiem co o tym myslec, choc busy/ciezarowki juz tak od 15 lat jezdza...i cos mi sie wydaje ze za jakis czas wyjdzie ze olej te 30-40 tys km wytrzymuje (jak to twierdzil byly szef castrola)Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Ja ze 7 lat temu w Astrze III miałem diesla od Fiata z interwałem wymian oleju 30tys lub 2 lata, auto przejechało 115tys w 3 lata z wymianami wedle instrukcji i nie było problemu spowodowanego przez długi interwał. To samo mój ostatni diesel Fiat Croma przy sprzedaży przebieg 120tys wymiana oleju co 30tys. i akurat jedyna rzecz która się nie psuła to silnik. Wymiany co 30tys to już nie taka nowość ale prawda jest taka że być może jakieś problemy pojawiają się przy większych przebiegach.
CIVIC IX 1,8/142KM
Comment
Comment