Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w modelu IX- dyskusje na temat ekonomiki jazdy, ekodrajwingu itp.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Przy tak dużych prędkościach dużo zależy np. od kierunku wiatru czy od ruchu - zupelnie inne spalanie wychodzi jak masz wiatr w plecy i pustą prostą drogę (przy 200kph nocą pusta bezwietrzna droga miałem wtedy ok. 13-14) czy masz ruch i przeciwny wiatr i nie dość, że obciążenie zmienne to jeszcze co chwila przyspieszanie i zwalnianie... Faktem jest, że na nasz zapas Nm to ta 6tka mogłaby być trochę dłuższa, byłoby ciszej i taniej Natomiast >250 to już szybciutko wyłączyłem średnie spalanie
    Last edited by Alix; 22-01-2017, 09:35.
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Witam,
      W moim Civicu zauważyłem pewną niekonsekwencję. Otóż po zatankowaniu pełnego zbiornika paliwa licznik przebiegu dziennego raz ulega zresetowaniu z kolei innym razem po zatankowaniu się nie resetuje. Czy w waszych super autach macie podobnie. od czego zależy ta prawidłowość.
      Dziękując za informację pozdrawiam Norbert.

Comment

• Resetowac możesz A i B.
        A i B w menu.
        Sam reset A np. w connect.
        Opcje resetowania w menu:
        -po każdym tankowaniu
        -po odpaleniu silnika do zatrzymania -IGN off
        -reczne

Ja mam ustawione A po tankowaniu, B ręczne bądź zamiennie z IGN off.
        Samoczynnego resetowania czy jakiś losowych akcji nie mam.

PS. Temat wątku jest inny.
        Last edited by roar; 22-01-2017, 12:05.

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
          Przy tak dużych prędkościach dużo zależy np. od kierunku wiatru czy od ruchu - zupelnie inne spalanie wychodzi jak masz wiatr w plecy i pustą prostą drogę (przy 200kph nocą pusta bezwietrzna droga miałem wtedy ok. 13-14) czy masz ruch i przeciwny wiatr i nie dość, że obciążenie zmienne to jeszcze co chwila przyspieszanie i zwalnianie... Faktem jest, że na nasz zapas Nm to ta 6tka mogłaby być trochę dłuższa, byłoby ciszej i taniej Natomiast >250 to już szybciutko wyłączyłem średnie spalanie
          O to to, to ma ogromny wpływ nawet już przy prędkościach powyżej 120/130 km/h.
          Może się wahać nawet o 2l-4l/100.

Comment

• Dzisiejsza traska 250 km drogami krajowymi jednopasmowymi i drogami wojewódzkimi. Prędkość poza terenem zabudowanym 100-110, przy wyprzedzaniu chwilowo 120-130 (4-5 bieg). Spalanie wg komputera 6.1.

Comment

• Zamieszczone przez Horolezec Zobacz posta
              Dzisiejsza traska 250 km drogami krajowymi jednopasmowymi i drogami wojewódzkimi. Prędkość poza terenem zabudowanym 100-110, przy wyprzedzaniu chwilowo 120-130 (4-5 bieg). Spalanie wg komputera 6.1.
              A na jakim oleju jeździsz ?

Comment

• na fabrycznym 0w20 i oponach szerokości 205 możliwe.

Comment

• Wiele razy miałem spalanie poniżej 6, a mam Tourera, więc powinien te 0,2 -0,3 więcej palić niż hb, a nie chce.
                  Zalany olej to Valvoline 5W40 a więc super glue , że aż tłoki do cylindrów się przyklejają, ale opony 16 cali 205 55.
                  Wczoraj do pracy 15 km 8, a wracajac na ciepłym silniku 6,4.
                  W trasie powyżej 6.5 mam rzadko. No ale też rzadko jeżdżę autostradami.
                  Styl jazdy przepisowy, mniej więcej.
                  Last edited by roar; 18-02-2017, 10:05.

Comment

• Na 0W20 pali mniej, już się przekonałem, testuję teraz trzeci olej. O wielkości spalania decyduje lepkość oleju w 100st.C. Teraz latam na 0W30 LM i spalanie mam delikatnie mniejsze niż na 5W30 ale i tak większe niż było na 0W20. Tylko, że postawiłem bardziej na ochronę silnika niż na ECO. Ale podkreślam, że można znaleźć złoty środek Jeżdżąc przepisowo w trasie spokojnie osiągam spalanie na poziomie 5,4-5,6l/100km.
                    Wynik z ostatniej przejażdżki, oczywiście przepisowo:
                    2017-01-30 06.55.30.jpg
                    Last edited by Grzechu; 18-02-2017, 10:26.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

• Chyba jadąc z górki za TIRem te wyniki robicie. Jakbym się nie starał to wykręcenie czegokolwiek poniżej 6,5 na setke w warunkach okołotrójmiejskich i przy mojej nodze jest chyba nierealne
                      www.4kolkaszczescia.pl

Comment

• Dzisiejsze sprawdzanko na odcinku 350 km (50/50 miasto autostrada)
                        8,555 l/100 (wg komputera 8,6) czyli nadal komputer pokazuje idealnie.
                        1.8 Sedan

Comment

• Zamieszczone przez Radon Zobacz posta
                          Chyba jadąc z górki za TIRem te wyniki robicie. Jakbym się nie starał to wykręcenie czegokolwiek poniżej 6,5 na setke w warunkach okołotrójmiejskich i przy mojej nodze jest chyba nierealne
                          Ja te 5,4 wykręciłem na odcinku prawie 80km w trasie i dużo wcale się nie starałem, tempomat 90-95km/h W mieście jak jestem przodujący na światłach to mam 9l /100km.. tak więc można i w jedną i w drugą stronę Dodam, że jak bym miał zalany olej 5W40 to tego wyniku 5,4 bym nie osiągnął.. prawdopodobnie byłoby 5,8-6l.. Olej na prawdę ma duże znaczenie.. między dobrym 0W30 a kiepskim 5W40 będzie różnica w spalaniu - obstawiam nawet 0,5l na 100km..
                          Last edited by Grzechu; 18-02-2017, 13:24.
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                            Ja te 5,4 wykręciłem na odcinku prawie 80km w trasie i dużo wcale się nie starałem, tempomat 90-95km/h W mieście jak jestem przodujący na światłach to mam 9l /100km.. tak więc można i w jedną i w drugą stronę Dodam, że jak bym miał zalany olej 5W40 to tego wyniku 5,4 bym nie osiągnął.. prawdopodobnie byłoby 5,8-6l.. Olej na prawdę ma duże znaczenie.. między dobrym 0W30 a kiepskim 5W40 będzie różnica w spalaniu - obstawiam nawet 0,5l na 100km..

Potwierdzam, że da się wykręcić okolice 5L/100km - cięższym Tourer'em 1.8 wykręciłem 5.1 L/100km - jazda w zakresie 80-110 km/h, teren górzysty, 3 osoby na pokładzie i pełny bagażnik zakupów. Olej taki sam jak u Grzecha.

https://www.civicforum.pl/showthread...997#post329997

IMG_2198.jpg

Comment

• Zamieszczone przez LukasVD Zobacz posta
                              cięższym Tourer'em 1.8 wykręciłem 5.1 L/100km
                              Wynik super Będzie cieplej to spróbuję pobić, na 0W20 miałem raz 4,4l Oczywiście na dłuższą metę wynik trudny do utrzymania...

2016-05-25 17.54.06.jpg
                              Last edited by Grzechu; 18-02-2017, 14:56.
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              Coś na temat olejów..

Comment

• Nie wiem jak to robicie, ale ja w 1.8 w miescie mam 10l, a na trasie poniżej 7 nie schodze :-).
                                Dzisiaj jadac max do 130 miałem średnia 7,5. Opony zimowe 205/55/16. Olej 5W40 Shell.

Wydaje mi się że spalanie skoczylo ze zmiany oleju 0W20 na 5W40. Chyba następnym razem zaatakuje 0W30
                                Last edited by kristofer55; 18-02-2017, 22:03.

Comment

Working...
                                X