Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w modelu IX- dyskusje na temat ekonomiki jazdy, ekodrajwingu itp.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• hmm ja mam spalanie rzedu 12 glownie w miescie, a jakos kosmicznie nie krece auta

Comment

• Masz wyniki prawie identyczne jak ja w Tourerze na manualnej skrzyni w trybie eco i na tempomacie, olej ten sam :-). Trasa z Krakowa do Grazu. Bagażnik też zapełniony na maxa. Szczegóły w poście 278.

Comment

• civic IX LF 1,8 - trasa ok 1500km w Polsce, większość autostrada, trochę lokalnych dróg średnia 7,2L/100km - 4 osoby, zapakowany cały bagażnik, klima

Comment

• Tourer + 3 osoby z bagażami, w weekend 700 kilometrów.
          Z czego 150km to autostrada z prędkościami licznikowymi 140-150km/h.
          Licznikowe 150 to wg gps zegarka suunto dokładnie 144 km/h.

Reszta trasy to drogi krajowe oraz przejazdy przez miejscowości, no i w sumie z godzinka toczenia się w korku.
          Spalanie 6,4 l.

Comment

• Mamy takie spalanie, bo kończy sie waha i po to wozimy pasażerów by pchali na CPN
            A ta na serio, to spokojnie da się tak jechać i wcale nie jest to emerycka jazda.
            Gdybym jechał pewnie nonstop 100km/h to pewnie byłoby gdzieś w okolicy 5,5. Dla mnie to dobry silnik.
            Klimę mam zwykle włączoną na 18-20st przez 70-80% trasy.
            Last edited by roar; 02-08-2016, 12:23.

Comment

• Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
              Podziwiam Was z tym niskim spalaniem 6,4 i 6,8 l/100km. Ja w długich trasach załadowanym autem z klimą (Civic 1.8 5d 2012r.) nie schodzę poniżej 7,4 l/100 km, natomiast średnia np. z ostatnich 4tyś. km to 8,1 l. (w tym większość krótkich tras i jazdy miejskiej).
              Z ponad 30 tyś km średnia jak poniżej.
              Żeby mieć średnią z trasy ponad 7 to chyba tylko przy jeździe non stop powyżej 120 km/h. Jeżeli jedzie się wolniej to nie wiem jakim cudem można mieć powyżej 7, chyba jadąc cały czas pod górkę albo pod wiatr :>.

Fakt jest taki, że realne spalanie przy racjonalnej jeździe z głową tym autkiem to:
              - Trasa to zazwyczaj wyniki 5-7 (bez autostrady).
              - Autostradowo 7-12 (zależy jak się jedzie :P).
              - Miasto 8-10.

No chyba, że się dużo wyprzedza z przyspieszaniem do odcinki to w trasie bez autostrady niżej niż 6,5 ciężko zejść.

Comment

• Tourer 1.8 - 4 osoby + pelny bagaznik. Trasa 3200 km (Krakow-Trpanj, duzo jezdzenia po gorach i troche korkow), srednie spalanie 7.2

Comment

• Type R nad polskie Morze krajowkami praktycznie bez lepszych dróg, jazda w kolumnie za TIRami lub korek, trochę wyprzedzania, pełny załadunek, klima - średnia 7,8 litra z 920km.

Ostatnio porownywalismy z kolegi Audi S4 po wakacjach... ja mam na blacie średnią z 12tys. km 9,8 litra, On ma z kilku tysięcy 17,2... co prawda czterołap i 23 konie więcej... ale różnica dość dramatyczna i Audi jest bez szans "z rolki" z CTRem...
                  Last edited by Alix; 03-08-2016, 16:38.
                  ............................C I V I C
                  .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                  . .
                  Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Spalanie z 80000km takie jak poniżej w stopce. Jazda w 80% w spokojnej trasie (do 120km/h). Sporadycznie autostrady do 150km/h. Dłużej już nie chciało mi się zapisywać. Uważam że spalanie jest bardzo niskie.

Comment

• Jednym słowem połowę tego, co mój Civic. Przy takim spalaniu diesel ma duży sens dla osób dużo jeżdżących!!!
                      ............................C I V I C
                      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                      . .
                      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Dodam jedynie, ze przez wiekszosc tej drogi mialem zaladowany bagaznik + zona obok i dziecka z tylu A ostatnie 850 km jechalem niemal szorujac dupa o jezdnie. Wtedy na tym odcinku autostradowym wyszlo mi 5 litrow.

Foto pokazujace wyniki z 1/3 drogi jest w temacie o moim aucie.

Comment

• Miles rozumiem, że dzika spotkałeś ?

Bardzo fajne wyniki .

Comment

• No ba! Ten dzik uciekł z mojego dolnego schowka w bagażniku

A do tematu jeszcze:
                            Średnie spalanie z całych 19 tys km - 7,2 (większość z tego przebiegu to dojazdy do pracy w mieście, ale poza godzinami największego ruchu).
                            Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
                            Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

• Zamieszczone przez Miles Zobacz posta
                              4 osoby + 624 l bagażu
                              z godziną korków w Trójmieście i godziną stania na bramkach - 6,7 (- prędkość 130-150)
                              Z całym szacunkiem, ale mam wrażenie że tu się trochę zagalopowałeś To auto przy średniej prędkości licznikowej 140 km/h pali 7,5-8 l w zależności od techniki jazdy (więcej na tempomacie, mniej przy eco-sztuczkach typu wybiegi). Wynik 6,7 l, gdzie z tego co piszesz 2 h auto spędziło w korkach i jeszcze załadowane po dach... Non possumus

Comment

• Zarówno komputer pokładowy, jak i obliczenie po zatankowaniu pod korek dały taki wynik.
                                Opuszczając zakorkowane Trójmiasto wg kompa było 9,5, później płynna jazda, aż do zjazdu z autostrady gdzie wyświetlało się 7,3. Po "przejechaniu" bramek ok 8,5. Następnie znów płynna jazda po ekspresówce i DK (250km) i wynik ostatecznie spadł do 6,7.
                                Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
                                Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

Working...
                                X