Jak w temacie - czy IX gen ma ocynkowane blachy? Jeżeli tak, to czy na całym nadwoziu ? Szukałem i nie wykopałem informacji. Z góry dzięki za informacje.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy Civic IX gen ma ocynkowane blachy/ konserwacja karoserii
Collapse
X
-
Powiem z własnego doświadczenia że lakier IX a lakier VIII generacji to niebo a ziemia na korzyść niestety 8 generacji. Mam jedną i drugą. VIII była zrobiona lakierniczo tak że nawet jak mi ktoś drzwiami na parkingu uderzył to w najgorszym wypadku była lekka ryska do białego podkładu albo i nie. IX generacja nie dość że ma karoserię jak z tektury co przyznają sami lakiernicy Hondy Plaza na Popularnej to jeszcze lakier nie tylko się zarysowuje ale wręcz odpryskuje. Samochód jest za delikatny i nie nadaje się na miejskie klimaty gdzie Ci co i rusz ktoś coś zrobi na parkingu. Najlepszym przykładem porównawczym jest maska samochodu. W IX generacji złodzieje dostają się pod nią wyginając ją. Maskę wygnie każdy i nie musi wyglądać jak Mariusz Pudzianowski. Spróbujcie wygiąć maskę w VIII generacji to zobaczycie różnicę. Niestety jest to trend. Nie wiem czy tylko w Japończykach czy we wszystkich markach samochodów. Dają coraz więcej systemów bezpieczeństwa bo wymaga EU to muszą na czymś oszczędzić. Można tłumaczyć że nie chcą aby samochód za dużo ważył ale to bzdura. Oszczędzają na karoserii i lakierze co po prostu widać.
Co do cynkowania to wątpię. Byle jaki odprysk trzeba szybko robić bo zaczyna korodować.
Comment
-
Niestety to wszystko prawda.. co gorsza podłoga jest słabo zabezpieczona przed korozją.. widać pomalowane farbą gołe blachy pod tymi tekturowymi osłonami.. powierzchowna "ruda" zaczyna się pojawiać już po 4 latach intensywnego użytkowania auta..
Comment
-
Zamieszczone przez olo_mistrzu Zobacz postaczy [civic] ma ocynkowane blachy?
dziś myślę że gorzej nie jest a lepiej! dużo lepiej. 7 gen to była pierwsza generacja w której nie gniły klasycznie ranty tylnych nadkoli, więc, 8 i 9 i tym bardziej 10 gen muszą mieć tę samą technologię jak nie lepszą.
Zamieszczone przez onochi Zobacz postaz własnego doświadczenia że lakier IX a lakier VIII generacji to niebo a ziemia na korzyść niestety 8 generacji.
Zamieszczone przez onochi Zobacz postaNajlepszym przykładem porównawczym jest maska samochodu. W IX generacji złodzieje dostają się pod nią wyginając ją. Maskę wygnie każdy i nie musi wyglądać jak Mariusz Pudzianowski. Spróbujcie wygiąć maskę w VIII generacji to zobaczycie różnicę. Niestety jest to trend. Nie wiem czy tylko w Japończykach czy we wszystkich markach samochodów, w sposób dyskretny opuściłem to miejsce. Jak myć to auto...? (se myślę) dotknąć nie można???
Zamieszczone przez onochi Zobacz postaCo do cynkowania to wątpię.Last edited by rambo7; 11-01-2018, 09:50.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaNiestety to wszystko prawda.. co gorsza podłoga jest słabo zabezpieczona przed korozją.. widać pomalowane farbą gołe blachy pod tymi tekturowymi osłonami.. powierzchowna "ruda" zaczyna się pojawiać już po 4 latach intensywnego użytkowania auta..
Comment
-
Katana zajrzyj lepiej pod spód, tam gdzie nie ma barankaZ wierzchu blachy ruda tak szybko nie weźmie, tu jest ok.
Comment
-
Blachy full ocynk, wszędzie.
Grubość zewnętrznego poszycia blachy na masce - 0.6 mm. Na błotnikach i drzwiach 0.7 mm.
Zamieszczone przez onochi Zobacz postaPowiem z własnego doświadczenia że lakier IX a lakier VIII generacji to niebo a ziemia na korzyść niestety 8 generacji.Miałem Nighthawk Black w VIII-genie i było to gówno jakich mało.
Orchid White Pearl w IX-genie oceniam o klasę wyżej - lakier wydaje się trwalszy, po 86000km ma mniej odprysków na masce i na zderzaku niż w VIII. Otarcia od 'specjalistów' na parkingach staram się minimalizować ale te co są wcale nie świecą podkładem.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaKatana zajrzyj lepiej pod spód, tam gdzie nie ma barankaZ wierzchu blachy ruda tak szybko nie weźmie, tu jest ok.
Comment
-
Zamieszczone przez Lukas Zobacz postaBlachy full ocynk, wszędzie.
Comment
-
Lukas dzięki za rzeczową odpowiedź. rambo7 wątek odnośnie ocynku w Civicu VII w żaden sposób nie odnosi się do IX i odnośnie tej generacji nie był poruszany, dlatego nowy temat i jak widać właściwie objaśniony przez Lukasa.Last edited by olo_mistrzu; 11-01-2018, 19:09.
Comment
-
napisałem bo to pytanie było stawiane przez użytkowników od zawsze, bo H była, super, silnik, moc itd ale gniła. Przestała gnić dopiero gdy produkcję przeniesionego do Anglii. Jak wspominali poprzednicy ocynk był już wszędzie prócz dachu, co chyba nie było poprawione w 8 gen bo sławna wpadka z malowaniem rantu przy górnej listwie podszybia była robiona na gwarancji. 9 gena jeszcze nie widziałem zgnitego w żadnym miejscu, ale np. 3 letnią Mazdę 3 lub 6 tak. Tak czy siak, miejsca rdzawe na podwoziu nawet w nowych są i śruby pod maską się zdarzają być żółte ale pryszczy na lakierze w Hondzie od 8 gen już nie widziałem, tak że galwaniczna czy ocynk, nie ważne poprawa jest bardzo duża, miałem tych Hond kilka więc to widzę, dla mnie pomijając lakiery wodne (dot każdej marki) to jest zajebiście.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Ktoś umie szwedzki? Poniżej linki do testów zabezpieczeń antykorozyjnych:
VII-gen: https://www.vibilagare.se/test/rost/...nda-civic-2001 Ocena: 1/5
VIII-gen: https://www.vibilagare.se/test/rost/...-18-sport-2006 Ocena: 3/5
IX-gen: https://www.vibilagare.se/test/rost/...nda-civic-2012 Ocena:2/5
X-gen: https://www.vibilagare.se/test/rost/...nda-civic-2017 Ocena:2/5
Comment
Comment