Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pióra Wycieraczek lub gumki - gdzie zakupić nowe wycieraczki?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
    Ja dojeżdżam drugi komplet Denso, ale nie były już tak dobre jak pierwszy raz. Być może to też wina szyby... Robił ktoś glinkowanie szyby i czy były efekty ?
    (myślałem na początku, że piszesz o tych FLASH )
    Kurcze, też muszę wymienić pióra wycieraczek i też myślałem nad Denso, albo Bosch AeroTwin - cenowo wychodzi bardzo podobnie (porównywałem je sobie na https://www.iparts.pl/czesci-samocho...ek,100133.html) i w sumie nie wiem na co się zdecydować.

Comment

• Zamieszczone przez Pete Zobacz posta
      ylko pytanie na jakie gumki. Jak na OEM Mitsuby to nie dziwię się zadowoleniu
      hymmm wiesz że nigdy tego nie sprawdzam? mi się rozchodzi o to że pasują profile gumki do fabrycznych ramion. Bo ja jestem maniakiem fabrycznych ramion - są w stanie bardzo dobrym, świetnie wyglądają i do dziś działają i pasują do tego auta. Kompletnie nie rozumie jak można to wywalić i wsadzić jakieś Oximo itp. to wygląda strasznie ohydnie. Te gumki wytrzymują u mnie więcej jak rok. Fakt kosztują trochę więcej ale nie ma tragedii.

no weź wsadź takie coś, chodzi mi o wygląd i rodzaj tego typu - toż to katastrofa
      Last edited by rambo7; 08-05-2024, 14:29.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

• Pytam, bo w ASO Hondy właśnie tak to się z reguły odbywa, za cenę drogich wycieraczek premium dostajesz gumki (Mitsuba), szkielet zostaje. I choć wydaje się to ostrym zdzierstwem w stylu ASO właśnie, to jednak warto bo te gumki są trwałe, ciche i zbierają jak marzenie. Jest jakość.

Comment

• Zamieszczone przez Patricko Zobacz posta
          Założyłem kilka dni temu Heynery i dzisiaj w deszczu już widzę, że nie ściąga poprawnie po zewnętrznej stronie dużej wycieraczki. Zostaje mały ślad. Jeszcze dam im czas na "dotarcie", ale póki co wszelkie wynalazki nawet się nie zbliżyły do Boscha. Wcześniej miałem Valeo Silencio hybrydowe i też duża zaczęła mazać po kilku miechach.
          A u mnie dokładnie na odwrót. Bardzo dobrze pracowały u mnie Heynery, wręcz rewelacyjnie. Po założeniu Boscha (org. nie podróbka) bardzo słabo. Lewa, ta dłuższa , środkiem cały czas marze po szybie. Myślałem że się dotrze, ale po pól roku żadnej poprawy. Pewnie wrócę do Heynera.

Comment

• Tak jak mówię, dam im trochę czasu na dotarcie.

Czy komuś udało się w ogóle znaleźć ORYGINALE gumki do Mitsub? Oczywiście poza ASO. Mogą być nawet całe wycieraczki, ale do IX gen nie udało mi się namierzyć zestawu.

Comment

• Ja z kolei od dwóch miesięcy mam Valeo Silencio i nie jestem zadowolony. Mażą przy powrocie i czasem przetrą głośno po szybie. Pomaga spryskanie płynem ze spryskiwaczy, ale na krótko. Chyba gumy są za twarde

Comment

• Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
                Ja z kolei od dwóch miesięcy mam Valeo Silencio i nie jestem zadowolony. Mażą przy powrocie i czasem przetrą głośno po szybie. Pomaga spryskanie płynem ze spryskiwaczy, ale na krótko. Chyba gumy są za twarde
                też długo ich używałem i właśnie zrezygnowałem w związku z tą przypadłością. Oximo 2 razy tańsze i zbierają lepiej.
                Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

• Może trochę temat dodatkowy, ale ja od jakiegoś czasu podmieniam tylko gumki w wycieraczkach bosza. Czasem nawet z tanich marketowych wycieraczek. Wolę częściej zmienić wycieraczkę, niż wymieniać rzadziej droższe - zwłaszcza, że w zimie każda dostanie po dupie. I nakładam na szybę "niewidzialną wycieraczkę" - te "widzialne" też zdają się wtedy lepiej pracować

Comment

• Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
                    też długo ich używałem i właśnie zrezygnowałem w związku z tą przypadłością. Oximo 2 razy tańsze i zbierają lepiej.
                    Potwierdzam. Zakupiłem 2 x tańsze Oximo i są lepsze. Te Valeo to najgorsze jakie miałem. Jeszcze jak było ciepło, to tak nie wkurzały, ale przy obecnych niskich temperaturach, tarły głośno o szybę. Myślę, że to z powodu zbyt twardej gumy. Może to jakaś podróbka była, ale czy robią podróbki Valeo ?

Comment

• A ja nie do końca mogę potwierdzić jeśli chodzi o Oximo a konkretnie hybrydową wersję WUH650. O ile od strony pasażera jest w porządku, tak od kierowcy zostawiała smugi od nowości.

Comment

• Oximo chyba się skiepściło.

Tak z 8 lat temu kupiłem zestaw na zimę (bezszkieletowe banany) i były bardzo OK.
                        W zeszłym roku powtórzyłem manewr (w dwóch autach) i lipa, smużą. Jeden zestaw - z lewej strony, w drugim obie. Kosz... Na szczęście nie kosztują worka monet.

Comment

• Podobne odczucia z DENSO. Kilka lat temu były rewelacyjne. Teraz kupiłem znowu i działają gorzej niż te kilkuletnie które zdjąłem Skaczą i hałasują przy temperaturach <10stC.

Comment

• Zamieszczone przez danthe Zobacz posta
                            Podobne odczucia z DENSO. Kilka lat temu były rewelacyjne. Teraz kupiłem znowu i działają gorzej niż te kilkuletnie które zdjąłem Skaczą i hałasują przy temperaturach <10stC.
                            Też mam takie spostrzeżenia odnośnie DENSO porównując 2-3 lata temu i obecnie. Co to się porobiło z tymi wycieraczkami... Mnie sprzedawca DENSO powiedział, że widocznie mam ramiona przekrzywione, pomyślałem być może bo Veleo też do d... i trą prawie od nowości, ale jak założyłem Oximo hybrydowe to jest dużo lepiej. Gdyby więc ramiona były skrzywione, to te też by tarły. Poza tym nie widzę, aby guma chodziła pod sztorc.

Comment

• Gdyby ramiona były skrzywione to te stare by tym bardziej źle działały, ale sprzedawca zawsze znajdzie wytłumaczenie. Widziałem raz na jakiejś imprezie motoryzacyjnej sprzedawce/producenta wycieraczek który miał opracowaną procedurę na weryfikację ramion i nawet wykonywał korekty z odpowiednim kątomierzem.

Dodatkowo moje zmagania z DENSO dotyczą Mercedesa CLK. A tam ramiona są na tyle masywne, że raczej nie jest możliwe aby się wykrzywiły same z siebie

Comment

• Jakie konkretnie modele wycieraczek możecie polecić na tył? Marka i model? Najlepiej z hybrydowych, jeśli nie będzie to jakiekolwiek inne. Bo niestety tylna wycieraczka musi pasować na nieco grubsze ramię niż na szybie przedniej. Kupiłem 2 szt. Denso DUR-045L no i na tylną szybę ten model nie pasuje, bo za wąski otwór jest w wycieraczce na ten zaczep. A miało rzekomo pasować wg opisu z oferty właśnie na tylną szybę, a tu zonk, wkurzyłem się jak nie wiem...

Comment

Working...
                                X