Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mata bagażnika, dywaniki

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Wtedy będziesz miał brudną matę którą też musisz wyczyścić.

Mod.
    To nie temat do rozwodzenia się nad zasadnością używania mat bagażnika więc nie daj na luz
    Last edited by grzes41gt; 23-10-2015, 10:11.

Comment

Zamieszczone przez dudek_t Zobacz posta
      Panowie, weźcie wytłumaczcie, po co Wam mata w bagażniku?
      Wiesz jak to jest. Czasem coś Ci się wyleje, albo musisz włożyć coś co może zabrudzić Ci tapicerkę. Tapicerkę trzeba wyprać a matę przetrzesz wilgotną szmatką i po krzyku.

Comment

Zamieszczone przez dudek_t Zobacz posta
        Wtedy będziesz miał brudną matę którą też musisz wyczyścić.
        No tak...Lepiej chyba jednak czyścić matę niż wykładzinę bagażnika...Ja osobiście po to mam też dywaniki w środku, a jeżdżę w 90% sam... Ale od czasu do czasu wpadają dzieciaki.

Comment

Do maty nie czepiają się tak różne śmietki, nie wbija się w nią piasek, a jak ktoś przewozi wózek lub rowerek, to łatwiej wyczyścić potem matę niż tekstylną wykładzinę.

Ale wracając do mojego pytania, która z nich ? Ta z Rezaw-plastu jest do Civiców od 2006 r. bez rozróżnienia na VIII i IX gen., ale ktoś pisał wcześniej, że ta z VIII gen. pasuje do IX gen. Czy idealnie pasuje, czy też są jakieś różnice ?

Comment

...a czyściłeś kiedyś bagażnik np. po ...wieńcach na groby? gdzie igiełki z jodełki wbijają się w każdą możliwą materię...? A robisz czasem zakupy? a czasem zdarza się że jogurt/mleko pęknie i wyleje się? A zdarzył się Tobie wozić narty/snowboard i buty narciarskie zaraz po zejściu ze stoku? Nie? To spróbuj a potem pytaj dalej
            Dla ułatwienia... gumę wyciągasz, wrzucasz na myjce pod wodę...i jest jak nowa. Bagażnik... cóż... możesz odkurzać, prać, czyścić... a często i tak będzie uwalony na maksa i nigdy nie wróci do stanu nominalnego...

Comment

No nie wiem, ja tam nigdy maty nie miałem. Na rzeczy typu kwiaty na groby mam folie do położenia wożoną w schowku pod podłogą (potrzebną może 3x w roku jeszcze jak wożę ziemię do kwiatków). Narty jeżdżą w pokrowcach bo i tak więcej maja szansę zniszczyć we wnetrzu auta czy na pleckach złamanego fotela na którym leżą, niż w samym bagażniku. Zakupy pakuję jakoś tak, że nigdy mi sie nie zdarzyło nic wylać. U mnie z resztą mata bagażnika odpada bo mam woofer pod podłogą i psuła by mi nagłośnienie, ale nigdy nie czułem jej braku i nigdy w żadnym aucie takowej nie woziłem. Dla mnie wnętrze osobówki (w tym jej bagażnika) ma być przytulne i wygłuszać zbędne odgłosy, gumowce są dla dostawczaków. Poza tym dla mnie guma wygląda nowa tylko jak jest nowa. Niby łatwo się myje, ale potem na niej wszystko widac, każde zadrapanie, kazdy brudzik, w zasadzie nigdy nie jest dla mnie do końca czysta. Tymczasem tapicerka w bagażniku po moich paru latach użytkowania i wielu różnych ladunkach wyglada bardzo dobrze jak widać na fotkach w temacie mojego auta.

Gdyby było tak jak piszesz, że to takie kluczowe, auta mialyby gumowe wykończenia bagażnika i takież dywaniki w serii, skoro klienci by tego oczekiwali. Jakoś tak nie jest w przypadku praktycznie żadnej marki, a maty itp. są dodatkami kupowanymi raczej przez nielicznych. Jakoś nie pamiętam ze zlotów, żeby ktoś takową miał
              Last edited by Alix; 26-10-2015, 18:58.
              ............................C I V I C
              .. generacje . wersje usportowione ..silniki
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Gusta nie podlegają dyskusji. Jedni matami i dywanikami uzupełniają braki w aucie, a inni nie chcą tym auta oszpecić.
                Ja powiem tak. Mam welurowe dywaniki bo są estetyzniejsze i lepiej w aucie się prezentują... i mam mate w bagażniku która pare razy oszczędziła mi masy nerwów i sprzątania :-) co kto lubi.

Comment

Ja mam 2 komplety dywaników: w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest mokro i brudno korzystam z gumowych, wiosna-lato i początek jesieni welurowe. Mata w bagażniku jest od początku, w niczym nie przeszkadza, z dolnego schowka korzystam rzadko 2-3 razy w roku, nie problem tę matę podnieść.
                  Honda Civic IX HB 1.8, Ford Focus MK4 ST

Comment

Czy ktoś ma IX gen. 5d matę do bagażnika z VIII gen. 5d czy pasuje dobrze, czy też nie bardzo ? Pytam, bo na stronie Rezaw-plastu jest ładna z gumy, ale piszą, że do Hondy Civic od 2006...

Comment

Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
                      Czy ktoś ma IX gen. 5d matę do bagażnika z VIII gen. 5d czy pasuje dobrze, czy też nie bardzo ? Pytam, bo na stronie Rezaw-plastu jest ładna z gumy, ale piszą, że do Hondy Civic od 2006...
                      Kolego a czytałeś temat od początku ???? W 2 pierwszych postach masz odpowiedź.... (ach Ci wyjadacze forum....lenistwo przemawia).

Comment

Zamieszczone przez punchoo78 Zobacz posta
                        Kolego a czytałeś temat od początku ???? W 2 pierwszych postach masz odpowiedź.... (ach Ci wyjadacze forum....lenistwo przemawia).
                        Czytałem od początku. Tak jak większość tematów, zresztą. Jednak chciałem się upewnić, gdyż: 1. jedna odpowiedź "pasuje" jest zbyt lakoniczna. Pasować może mniej więcej, albo dokładnie. 2. Pytałem w ASO w dziale części zamiennych, czy mata z VIII-ki pasuje do IX-ki i odpowiedź padła, że NIE bardzo, są różnice. 3. Na stronie jak niżej widać matę do Civica od 2006 r. i trochę dziwne, aby podłoga bagażnika miała dokładnie taki sam kształt jak w nowej generacji.

Comment

Ale w tym przypadku nowa generacja różni sie głównie detalami nadwozia, takze...
                          . .
                          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                            Ale w tym przypadku nowa generacja różni sie głównie detalami nadwozia, takze...
                            ...kupić i samemu sprawdzić ?

Comment

Zawsze masz 30 dni na zwrot, stratny będziesz najwyżej koszt wysyłki... no i napiszesz Forunowiczom czy pasuje w 100% bo chyba nikt nie wie tego tak do końca skoro Ci nie napisano
                              . .

Comment

Dywaniki gumowe - jakie?

Witam,
                                jak w temacie, szukam gumowych dywaników do polifta. Na allegro znalazłem kilka opcji, ale wolę się poradzić ludzi, którzy już kupili. Chciałbym się dowiedzieć jak z dopasowaniem, jakością, czy stopery trzymają z oryginalnymi w aucie itp.
                                Oto co znalazłem:
                                1. https://allegro.pl/honda-civic-ix-hb...782777471.html

2. https://allegro.pl/honda-civic-ix-od...639726420.html

3. https://allegro.pl/dywaniki-gum-kory...149618700.html

A może macie jakieś inne, sprawdzone?

Comment

Working...
                                X